Снимка: © Министерски съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че ГЕРБ обсъжда вариантите за смекчаване на кризата с оттегляне на министър-председателя Бойко Борисов. Дончев посочи, че до няколко дни решението на партията ще стане ясно, но каквото и да се приеме - ГЕРБ няма да гласува за свалянето на кабинета чрез вота на недоверие на БСП, планиран в сряда.

"Трудно е решението, защото трябва да се намери балансът между гражданския мир и желанието ни да не хвърлим страната в политически хаос. Иронията е, че от партийна гледна точка ние имаме интерес от бързи избори веднага. Много от новите алтернативни политически проекти не са структурирани още, а ние сме готови за избори винаги. Неприятно ми е да гледат на мен като на човек, който се е вкопчил в стола си", каза Томислав Дончев.

Той призна, че част от партийния актив на ГЕРБ се обявява против оставката на кабинета "защото не е редно всеки мандат да приключва предсрочно и не може заради няколко хиляди души всеки път да подаваме оставка".

Според Дончев обаче "всеобщото искане" в партията е било за вслушване в призивите на протестиращите. Решение дали да се подаде оставка или да се подходи към друг формат на изпълнителната власт в рамките на 44 Народно събрание все още не е взето.

"Всички трябва да слушаме какво се чува на площада - няма предвид политиците, радикалите, агитките, а младите и не толкова младите хора, които са симпатични и готини. Този път наистина успяхме да ги ядосаме", каза той. "Очевидно резултатът е недостатъчен спрямо очакванията на хората. Обществото е разделено, но ако има тема, която да обединява всички, е, че държавата е в дефицит на усещането за справедливост"

На въпрос дали самият той би поел функциите на министър-председател при евентуално запазване на правителството, но изтегляне на Борисов в постоянен отпуск до март 2021 г., Томислав Дончев отговори:.

"Простете, при цялото ми уважение, не искам да приличам на премиера Орешарски. Нормално е отговорността да се носи от премиера, който се е явил на изборите и ги е спечелил".

Той се разграничи от тона на декларацията на ПГ на ГЕРБ, в която се казваше, че в моменти на политически кризи "лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня".

"Част от партията се чувства обект на натиск и това провокира подобни реакции. Бих предпочел далеч по-спокойния тон. Не всички на площада са такива. Там е пълно с абсолютно нормални хора, които спонтанно са излезли на площада. Спонтанните хора не се опитват да щурмуват Народното събрание или Министерски съвет. Не бива да се генерализира, защото на площада има и едното, и другото. Има и политически лидери, които се опитват да употребят гражданската енергия. Надявам се тя да се катализира и да бъде постоянен натиск срещу институциите. Институциите работят по-добре под натиск", каза Томислав Дончев пред bTV.

Вицепремиерът потвърди неофициалната информация, че САЩ се готвят да наложат санкции върху компании, които се занимават със строителството на газопровода Турски поток. Той обаче коментира, че все още не е ясно дали наказанията ще се отнасят до българската част от проекта, доколкото тя "не е руска инвестиция, а инвестиция на Булгартрансгаз за разширяване на газопреносната мрежа".

Очаква се повече яснота по енергийния казус до края на деня.


Прочетете още:

Санкциите срещу "Северен поток 2" блокират руския проект за $11 млрд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков