Снимка: © Министерски съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че ГЕРБ обсъжда вариантите за смекчаване на кризата с оттегляне на министър-председателя Бойко Борисов. Дончев посочи, че до няколко дни решението на партията ще стане ясно, но каквото и да се приеме - ГЕРБ няма да гласува за свалянето на кабинета чрез вота на недоверие на БСП, планиран в сряда. 

"Трудно е решението, защото трябва да се намери балансът между гражданския мир и желанието ни да не хвърлим страната в политически хаос. Иронията е, че от партийна гледна точка ние имаме интерес от бързи избори веднага. Много от новите алтернативни политически проекти не са структурирани още, а ние сме готови за избори винаги. Неприятно ми е да гледат на мен като на човек, който се е вкопчил в стола си", каза Томислав Дончев. 

Той призна, че част от партийния актив на ГЕРБ се обявява против оставката на кабинета "защото не е редно всеки мандат да приключва предсрочно и не може заради няколко хиляди души всеки път да подаваме оставка". 

Според Дончев обаче "всеобщото искане" в партията е било за вслушване в призивите на протестиращите. Решение дали да се подаде оставка или да се подходи към друг формат на изпълнителната власт в рамките на 44 Народно събрание все още не е взето.

"Всички трябва да слушаме какво се чува на площада - няма предвид политиците, радикалите, агитките, а младите и не толкова младите хора, които са симпатични и готини. Този път наистина успяхме да ги ядосаме", каза той. "Очевидно резултатът е недостатъчен спрямо очакванията на хората. Обществото е разделено, но ако има тема, която да обединява всички, е, че държавата е в дефицит на усещането за справедливост"

На въпрос дали самият той би поел функциите на министър-председател при евентуално запазване на правителството, но изтегляне на Борисов в постоянен отпуск до март 2021 г., Томислав Дончев отговори:. 

"Простете, при цялото ми уважение, не искам да приличам на премиера Орешарски. Нормално е отговорността да се носи от премиера, който се е явил на изборите и ги е спечелил".

Той се разграничи от тона на декларацията на ПГ на ГЕРБ, в която се казваше, че в моменти на политически кризи "лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня". 

"Част от партията се чувства обект на натиск и това провокира подобни реакции. Бих предпочел далеч по-спокойния тон. Не всички на площада са такива. Там е пълно с абсолютно нормални хора, които спонтанно са излезли на площада. Спонтанните хора не се опитват да щурмуват Народното събрание или Министерски съвет. Не бива да се генерализира, защото на площада има и едното, и другото. Има и политически лидери, които се опитват да употребят гражданската енергия. Надявам се тя да се катализира и да бъде постоянен натиск срещу институциите. Институциите работят по-добре под натиск", каза Томислав Дончев пред bTV. 

Вицепремиерът потвърди неофициалната информация, че САЩ се готвят да наложат санкции върху компании, които се занимават със строителството на газопровода Турски поток. Той обаче коментира, че все още не е ясно дали наказанията ще се отнасят до българската част от проекта, доколкото тя "не е руска инвестиция, а инвестиция на Булгартрансгаз за разширяване на газопреносната мрежа". 

Очаква се повече яснота по енергийния казус до края на деня. 


Прочетете още: 

Санкциите срещу "Северен поток 2" блокират руския проект за $11 млрд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности