Снимка: © Getty Images
  • Доналд Тръмп подписа въвеждането на санкции срещу газопровода "Северен поток 2", който трябваше да удвои преките доставки от Русия до Германия
  • Проектът за 11 млрд. долара е разглеждан като заплаха за сигурността от страна на САЩ и създава разделение между държавите от ЕС
  • Германските власти обвиняват Вашингтон в "нарушаване на суверенитета" и "намеса във вътрешните работи" 
  • Американският посланик в Германия Ричард Гренел определи санкциите като силно проевропейско решение

Проектът за газопровода "Северен поток 2", който трябва да доставя руски газ директно до Германия, беше поставен в режим на санкции от страна на Съединените щати. Наказателната мярка беше записана в Закона за националния отбранителен бюджет през 2020 г., който влезе в сила с подписа на президента на САЩ Доналд Тръмп на 21 декември. 

В срок от 60 дни в Конгреса ще бъде внесен доклад по казуса "Северен поток 2", който идентифицира всички физически и юридически лица, ангажирани в изграждането на тръбопровода. Санкциите предвиждат отнемане на американските визи и блокиране на транзакциите, свързани с активи в САЩ, на лицата от списъка. Законът предвижда 30-дневен преходен период, в който те ще могат да се изтеглят от проекта, преди наказателните мерки да влязат в сила. Същият режим ще се прилага и спрямо дейността по изграждане на "Турски поток".

Една от компаниите-подизпълнителки на руско-германския проект - швейцарската Allseas, която работи по монтирането на тръбите на "Северен поток 2" - обяви, че замразява дейностите си по газопровода. 

Вашингтон разглежда "Северен поток 2" като заплаха за сигурността поради увеличаващата се зависимост на европейските държави от руски енергийни източници. В последните години САЩ продава собствен втечнен природен газ на страни от ЕС, които търсят начини за намаляване на руския дял в енергийните доставки. Цената на строителните дейности по проекта е оценявана на 11 млрд. долара.  

Правителството на Германия обаче защитава газопровода, като твърди, че удвояването на капацитета за газови доставки ще е от ключово значение за европейската индустрия. Позициите в ЕС по казуса се различават сериозно, доколкото страни като Полша и Литва смятат проекта за заплаха за енергийната сигурност на съюза, а Дания блокира довършването на строителството през последните няколко месеца. В началото на 2019 г. Берлин успя да спре опита на Франция за подчиняване на руския проект под условията на енергийната политика на ЕС за преносна инфраструктура (засягаща собствеността на тръбите, достъпа на външни оператори до капацитета на съоръжението и др.). 

Втората причина за съпротивата срещу "Северен поток 2" и източния "Турски поток" е свързана със заобикалянето на Украйна, която е основната транзитна територия за газ до Източна Европа, благодарение на което печели около 3 млрд. долара на година от такси. Германският газопровод трябваше да бъде довършен в момента, в който 10-годишният договор между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" изтичаше. 

Позицията на Германия и Русия

Германското правителство подложи на остра критика американските санкции. Външният министър Хайко Маас ги определи като "намеса в автономните решения, които се вземат в Европа", а финансовият министър Олаф Шолц ги определи като нарушаване на суверенитета на страната. 

Говорителят на кабинета Улрике Демер посочва, че "Германия приема новината за санкциите със загриженост. Федералното правителство отхвърля тези извънтериториални санкции. Те засягат германски и европейски предприятия и представляват намеса в нашите вътрешни работи".

Руският президент Владимир Путин нарече санкциите "вредни за двустранните отношения със Съединените щати" по време на годишната си пресконференция. МВнР на Русия публикува позиция, в която заявява, че страната "ще продължи да реализира икономическите си проекти независимо от санкциите". 

"Във Вашингтон са решили, че в името на геополитическите амбиции и търговската изгода няма да пожалят никого, дори най-близките си партньори от НАТО", се казва още в съобщението от министерството на Сергей Лавров. 

От компанията, която стои зад "Северен поток 2", излязоха със следното съобщение: "Завършването на проекта е от съществено значение за сигурността на европейските доставки. Ние, заедно с компаниите, които подкрепят проекта, ще работим за довършването на газопровода възможно най-скоро". 

Посланикът на САЩ в Берлин: Санкциите са в интерес на Европа

Американският посланик в Германия Ричард Гренел отхвърли критиките срещу санкциите. 

"15 европейски страни, ЕК и Европейският парламент заедно изразиха своите притеснения за този проект", казва той в интервю за германския Bild am Sonntag. 

Гренел твърди, че санкциите срещу "Северен поток 2" са "много проевропейско решение" и че са пример за дългосрочна политика от страна на САЩ, която датира още от мандата на Барак Обама. 

Посланикът в Берлин посочва още, че целта на санкциите е да създаде диверсификация на европейските енергийни източници, така че нито една държава да не може да упражнява прекалено силно влияние върху Европа чрез енергетиката си. 

"Северен поток 2" е втората газова връзка между Русия и Германия. Основният двигател зад проекта е държавният енергиен гигант "Газпром", който финансира 1/2 от стойността му. Останалите средства са осигурени от европейски партньори като Wintershall, Uniper, OMV, Royal Dutch Shell и френската компания Engie. 

По данни на консорциума, до момента от газопровода са построени 2100 км, като остават още около 300 км за довършването му. Евентуалното окончателно оттегляне на Allseas обаче може да усложни сериозно техническото изпълнение на строежа по дъното на Балтийско море.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

45 минути в главата на Рамзан Кадиров: "Събарянето на съветски паметници е сатанизъм"

"Страхувам само от санкциите на Всевишния и от санкциите на Путин"

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против