Бивши министри и депутати от ГЕРБ събраха журналисти при язовир "Пазар дере", за да обвинят служебния министър на икономиката Кирил Петков в "умишлено подвеждане" на общественото мнение.

Малко по-рано Министерството на икономиката публикува данни за сериозни нарушения при възлагането на ремонти на язовири през държавното дружество "Монтажи", включително - завишаване на цените за строителни материали и транспортни разходи.

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов оправда скъпия ремонт, като каза, че експертен съвет по строителство с участието на специалисти от УАСГ, юристи и геолози са "приели анализите за всеки разход по проектите".

"Това, което знам за периода, в който аз съм отговарял за тези дружества, е, че цените на бетона са между 88 и 95 лв., но това е цена на място, без транспорт и полагане. Този бетон е хидроустойчив, това не е бетонът за вашата вила", беше коментарът му.

В проверката на МИ беше цитиран експертът инж. Петко Барзов, който казваше, че "Монтажи" е одобрил отчетна документация с "бутикови цени".

"Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 - 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър", каза Петко Барзов при инспекцията на "Пазар дере".

Лъчезар Борисов намекна, че Кирил Петков и екипът му умишлено са източили язовир "Пазар дере", преди да покажат, че водоизточникът му представлява малък поток и от него не се задържа вода.

"На 31 май този язовир не е локва, а е пълен. Кой нареди този язовир да бъде източен и след това да бъде направен репортажът?", попита Лъчезар Борисов.

Бившият министър на ГЕРБ обяви, че язовирът е включен в програмата за спешни ремонти, защото няколко пъти е наводнявал близкия магистрален път и имоти на земеделски компании.

МИ откри сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири

"Пазар дере" е ремонтиран за над 2,3 млн. лв., след като е определен за един от най-опасните язовири за здравето и живота на хората. Представителите на ГЕРБ бяха довели и местен жител, представен като бай Стоян, който каза, че до преди няколко дни язовирът е бил пълен.

"Радев назначи скъпо платени ревизори, които по цял ден изричат лъжи", каза бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков.

Нито той, нито Лъчезар Борисов пожелаха да коментират каква е функцията на странното съоръжение от бутилка "Кока-кола" на дъното на язовира, в която е монтиран електрически кабел.

Не стана ясно и защо "Монтажи" са изплатили големи суми пари на строителни компании в аванс още преди да бъдат приети или започнати ремонтите на язовири в страната.

По данни на Министерството на икономиката - само 10 от 266 язовира са напълно ремонтирани, а 18 са предадени за оценка. Общата сума за програмата за обезопасяване на язовирите възлиза на повече от 500 млн. лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си