Бивши министри и депутати от ГЕРБ събраха журналисти при язовир "Пазар дере", за да обвинят служебния министър на икономиката Кирил Петков в "умишлено подвеждане" на общественото мнение. 

Малко по-рано Министерството на икономиката публикува данни за сериозни нарушения при възлагането на ремонти на язовири през държавното дружество "Монтажи", включително - завишаване на цените за строителни материали и транспортни разходи. 

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов оправда скъпия ремонт, като каза, че експертен съвет по строителство с участието на специалисти от УАСГ, юристи и геолози са "приели анализите за всеки разход по проектите". 

"Това, което знам за периода, в който аз съм отговарял за тези дружества, е, че цените на бетона са между 88 и 95 лв., но това е цена на място, без транспорт и полагане. Този бетон е хидроустойчив, това не е бетонът за вашата вила", беше коментарът му. 

В проверката на МИ беше цитиран експертът инж. Петко Барзов, който казваше, че "Монтажи" е одобрил отчетна документация с "бутикови цени". 

"Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 - 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър", каза Петко Барзов при инспекцията на "Пазар дере".  

Лъчезар Борисов намекна, че Кирил Петков и екипът му умишлено са източили язовир "Пазар дере", преди да покажат, че водоизточникът му представлява малък поток и от него не се задържа вода. 

"На 31 май този язовир не е локва, а е пълен. Кой нареди този язовир да бъде източен и след това да бъде направен репортажът?", попита Лъчезар Борисов. 

Бившият министър на ГЕРБ обяви, че язовирът е включен в програмата за спешни ремонти, защото няколко пъти е наводнявал близкия магистрален път и имоти на земеделски компании. 

МИ откри сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири

"Пазар дере" е ремонтиран за над 2,3 млн. лв., след като е определен за един от най-опасните язовири за здравето и живота на хората. Представителите на ГЕРБ бяха довели и местен жител, представен като бай Стоян, който каза, че до преди няколко дни язовирът е бил пълен. 

"Радев назначи скъпо платени ревизори, които по цял ден изричат лъжи", каза бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. 

Нито той, нито Лъчезар Борисов пожелаха да коментират каква е функцията на странното съоръжение от бутилка "Кока-кола" на дъното на язовира, в която е монтиран електрически кабел.  

Не стана ясно и защо "Монтажи" са изплатили големи суми пари на строителни компании в аванс още преди да бъдат приети или започнати ремонтите на язовири в страната. 

По данни на Министерството на икономиката - само 10 от 266 язовира са напълно ремонтирани, а 18 са предадени за оценка. Общата сума за програмата за обезопасяване на язовирите възлиза на повече от 500 млн. лв. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева