ГЕРБ обвини Кирил Петков в нарочно източване на "златния" язовир "Пазар дере"

Бивши министри и депутати от ГЕРБ събраха журналисти при язовир "Пазар дере", за да обвинят служебния министър на икономиката Кирил Петков в "умишлено подвеждане" на общественото мнение.

Малко по-рано Министерството на икономиката публикува данни за сериозни нарушения при възлагането на ремонти на язовири през държавното дружество "Монтажи", включително - завишаване на цените за строителни материали и транспортни разходи.

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов оправда скъпия ремонт, като каза, че експертен съвет по строителство с участието на специалисти от УАСГ, юристи и геолози са "приели анализите за всеки разход по проектите".

"Това, което знам за периода, в който аз съм отговарял за тези дружества, е, че цените на бетона са между 88 и 95 лв., но това е цена на място, без транспорт и полагане. Този бетон е хидроустойчив, това не е бетонът за вашата вила", беше коментарът му.

В проверката на МИ беше цитиран експертът инж. Петко Барзов, който казваше, че "Монтажи" е одобрил отчетна документация с "бутикови цени".

"Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 - 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър", каза Петко Барзов при инспекцията на "Пазар дере".

Лъчезар Борисов намекна, че Кирил Петков и екипът му умишлено са източили язовир "Пазар дере", преди да покажат, че водоизточникът му представлява малък поток и от него не се задържа вода.

"На 31 май този язовир не е локва, а е пълен. Кой нареди този язовир да бъде източен и след това да бъде направен репортажът?", попита Лъчезар Борисов.

Бившият министър на ГЕРБ обяви, че язовирът е включен в програмата за спешни ремонти, защото няколко пъти е наводнявал близкия магистрален път и имоти на земеделски компании.

МИ откри сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири

"Пазар дере" е ремонтиран за над 2,3 млн. лв., след като е определен за един от най-опасните язовири за здравето и живота на хората. Представителите на ГЕРБ бяха довели и местен жител, представен като бай Стоян, който каза, че до преди няколко дни язовирът е бил пълен.

"Радев назначи скъпо платени ревизори, които по цял ден изричат лъжи", каза бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков.

Нито той, нито Лъчезар Борисов пожелаха да коментират каква е функцията на странното съоръжение от бутилка "Кока-кола" на дъното на язовира, в която е монтиран електрически кабел.

Не стана ясно и защо "Монтажи" са изплатили големи суми пари на строителни компании в аванс още преди да бъдат приети или започнати ремонтите на язовири в страната.

По данни на Министерството на икономиката - само 10 от 266 язовира са напълно ремонтирани, а 18 са предадени за оценка. Общата сума за програмата за обезопасяване на язовирите възлиза на повече от 500 млн. лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024