МИ откри сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири

Бутилка от "Кока-кола" е монтирана върху метална стойка, а от гърлото на шишето излиза гофриран маркуч с електрически кабел.

"Съоръжението" се намира на дъното на празния язовир "Пазар дере" край Угърчин, ремонтиран за 2,350 млн. лв. с пари на държавната компания "Монтажи" - без обществена поръчка.

Водоизточникът на "Пазар дере" е малък поток, който изтича свободно, а единствената вода, която ремонтираният язовир запазва, е с размера на "локва", по определението на министъра на икономиката Кирил Петков.

"Обектът е завършен, представена е отчетна документация, а цените са "малко бутикови". Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 - 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър", казва инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка на изразходването на средства от "Монтажи".

Значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и са изразходвани без прозрачен процес и адекватен контрол. Въпреки сериозната инициатива на държавата един значим обществен проблем остава нерешен. Това е изводът на проверяващите в Министерството на иконоимката.

Само 10 язовира, обявени за ремонт, са изпълнени и приети. 18 са предадени от фирмите-подизпълнители на "Монтажи", но все още не са одобрени. 51 ремонта са прекратени след допълнително обследване, което показва, че предварителната подготовка е била незадоволителна.

120 язовира все още са на етап "открита строителна площадка".

"Монтажи" е формалният изпълнител на 266 договора за ремонт, подписани с Държавната консолидационна компания (ДКК). Общата им сума е 631 млн. лв., които са изплатени авансово на дружеството.

То обаче е прехвърлило отговорността по строителните работи на множество подизпълнители без обществени поръчки, на които е платило авансово 50% от сумите.

Причината за пренасочване на толкова голям бюджетен ресурс към дружеството е решението на правителството да поеме поддръжката на язовирите в България след последните големи наводнения от 2018 г.

500 млн. лв. за текущи ремонти са прехвърлени към капитала на ДКК - дъщерна компания на Министерството на икономиката, в която влизат всички активи с държавна собственост, от военни заводи до "Монтажи".

Проверката на МИ при служебния министър Кирил Петков показва, че фирма "Монтажи" няма капацитет да изпълни поставените задачи - т.е. използва се като посредник за разпределяне на големи суми пари към частни строителни фирми без прозрачни процедури. Нещо повече - към 2018 г. сметките на "Монтажи" са били запорирани заради дълг към НАП от 8 млн. лв. Докато плати задълженията си към хазната, фирмата се е разпореждала през сметки на дъщерно дружество.

Проверката в Държавната консолидационна компания все още продължава.

Малко по-късно бивши министри и депутати от ГЕРБ събраха журналисти при язовир "Пазар дере", за да обвинят служебния министър на икономиката Кирил Петков в "умишлено подвеждане" на общественото мнение.

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов оправда скъпия ремонт, като каза, че експертен съвет по строителство с участието на специалисти от УАСГ, юристи и геолози са "приели анализите за всеки разход по проектите". Той каза още, че язовирът е включен в програмата за спешни ремонти, защото неколкократно е наводнявал близкия магистрален път и имоти на земеделски компании.

ГЕРБ обвини Кирил Петков в нарочно източване на "златния" язовир "Пазар дере"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024