Снимка: © bTV

След като служебният министър на икономиката Кирил Петков обвини бившите управляващи за злоупотреби при изразходването на държавни средства за ремонта на три язовира, отговорът на ГЕРБ не закъсня.

От партията, която бе на власт през последното десетилетие, заявиха, че Петков е „подвел обществото“ с цифрите, които е представил за ремонтните дейности на яз. „Злати войвода 3“, „Злати войвода 4“ и „Пазар дере“. Според министъра на икономиката – разходите многократно надвишават пазарните цени, а откритите нарушения при общо 10 язовира са на стойност 631 милиона лева.

Върховната касационна прокуратура се самосезира и започва проверка по случая.

Кирил Петков откри нарушения при още два язовира, обръща се към АДФИ и прокуратурата

Според предшественика на Петков във ведомството – Лъчезар Борисов от ГЕРБ – нарушения няма. Той показа снимка от „Пазар дере“, за която каза, че била заснета от контролно-измервателната система на 31 май и заяви, че язовирът е бил пълен. Отново обвини Петков, че е наредил изпразването му, за да има повод да обвини след това ГЕРБ.

В понеделник министърът на икономиката съобщи, че цените на бетона за трите язовира били по над 200 лева на кубик. „Цената не е над 200 лева, а е 90-95 лева за един от обектите, които беше споменат“, отвърна Лъчезар Борисов, но не отговори за кой точно става дума и дали цената на останалите все пак не надвишава 200 лева.

„Използваме два вида бетон – единият е 90 лева цена на кубик, другият – 95 лв. Явно колегите на министъра използват цялата сума по полагане на бетона, включваща всички дейности, и явно изпускат часовата ставка за работниците – трудът им се плаща по около 8 лева на човек на час. Изпускат, че бетонът - дори на 90-95 лева, има хидроустойчивост, водоплътност и други характеристики“, твърди Борисов.

Петков цитира по-рано и висока цена на транспорта – по 1,16 лв. за тон/км – за превозване на скална маса и земна маса. „Такава цена няма“, казва Лъчезар Борисов.

„Правили сме доставки и полагане на трошен камък до 40 км - в тази цена е включена сумата на трошения камък и на транспорта. Камъкът е 26,50 лв. на куб. м, чакълът е 10 лв. на куб м, има още включена и механизация - валяк и товарен четириосен автомобил. Днес отново, в нарушаване на принципите „Почтеност, прозрачност, професионализъм“, беше подведено обществото“, твърди бившият министър на икономиката, който прочете цифри от фактурите за язовирите.

Той даде обяснения, че язовирите били празни, защото ремонтът им приключил сега. По-рано през деня Петков заяви, че на 31 декември 2020 г. тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към Държавната консолидационна компания - ДКК. До ден днешен обаче не са предадени към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Въпреки че всички пари са платени за тях, още не са влезли в експлоатация, което, според думите му, е „безстопанственост“.

От ГЕРБ използваха брифинга и за да атакуват екипите на Кирил Петков и на финансовия министър Асен Василев. Заявиха, че зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева ще проверява Държавната консолидационна компания, под чиято шапка влиза Институтът по маркетинг. „Тя е била в борда на директорите на този институт, който е наел апартамент, ползван безвъзмездно от Везиева. Как тя ще проверява себе си и своята дейност?“, продължиха с атаките от ГЕРБ.

Според тях, по-притеснително било назначението на Даниел Лорер – съветник на министър Петков и председател на работната група, която проверява ДКК. „В тази работна група влизат представители на АДФИ, а в Министерство на финансите отговорник за АДФИ е неговата съпруга – Виолета Лорер. Тя не за първи път е зам.-министър, била е зам.-министър на икономиката в предното служебно правителство и отговаряше за търговските дружества“, твърдят от ГЕРБ.

„По това време Индустриални зони, едно от предприятията под нейно ръководство, предостави имот в индустриална зона Божурище на Кирил Петков да развива бизнес на база сертификат, издаден от Агенцията по инвестиции. Проверка дали сертификатът е изпълнен се извършва сега от Стамен Янев, който е назначен от Петков за директор на Българската агенция по инвестиции“, казват от ГЕРБ. Те призоваха Петков и Василев да предприемат „мерки“ и да гарантират прозрачност на проверките пред обществото.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин