Кирил Петков откри нарушения при още два язовира, обръща се към АДФИ и прокуратурата Снимка: © bTV

След разкритията за злоупотреби при изразходването на държавни средства за ремонта на язовира „Пазар дере“ – министърът на икономиката Кирил Петков констатира нарушения в още два обекта.

Става въпрос за язовирите „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“ край Сливен, които Петков е посетил през уикенда. Те изглеждат точно като този в „Пазар дере“ – затревени и без вода, а се водят завършени от държавната фирма „Монтажи“.

Според министъра – разходите многократно надвишават пазарните цени. Открити са нарушения при общо 10 язовира на стойност 631 милиона лева (отпуснати за ремонт на 400 язовира). 500 милиона от тях са дадени директно от държавния бюджет, 131 са от Българската банка за развитие.

„Проверката, която направихме, сочи, че на 31 декември 2020 г. тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към Държавната консолидационна компания - ДКК. До ден днешен не са предадени към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Въпреки че всички пари са платени за тях, всичко е завършено на 31 декември миналата година, още не са влезли в експлоатация. По закон те не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода, не могат да се използват нито за поливане, нито за другите им цели. Това е безстопанственост. Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите не са предадени. Затова са затревени и празни“, каза Петков на брифинг в понеделник.

Още в събота той заяви, че „Монтажи“ са направили ремонт за 2,35 млн. лв. без обществена поръчка, а водоизточникът е малък поток с размера на „локва“. Сега Петков заяви, че за „Злати войвода 3“ са платени 1,91 млн. лв., а за „Злати войвода 4“ – 547 хиляди лева.

„Тези два язовира са в Сливен, а другият в Ловеч, но транспортните разходи и за трите са едни и същи – 1,16 лв. за тон/км за превозване на скална маса и земна маса. За мен това е пет пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона – цените на трите язовира са 219 лв., 214 лв. и 214 лв. на кубик бетон. Не включват превоза на бетона, който се е фактурирал на 33 лв., нито кофража на 33 лв., нито армировката, на 2 лева и 84 ст.“, обяви министърът на икономиката.

Той ще поиска обяснения от Държавната консолидационна компания защо за 6 месеца не е предала тези 3 язовира за експлоатация и защо цените са на тези високи нива. „За мен това е 100 лв. на куб. м. бетон над пазарната цена и пет пъти над пазарната за превоз“, каза Петков.

Агенцията за държавна финансова инспекция ще извърши проверка и в трите обекта, а министърът ще изпрати констатациите от докладите в прокуратурата.

„Така и така са похарчени тези пари, поне да влязат в експлоатация, да има вода за напояване, да са в готовност за бедствия и аварии. Три от десет язовира проверих лично и се натъквам на едно и също“, заяви той.

Петков ще издаде заповед, която гласи, че за всеки сключен договор с трети външен изпълнител от „Монтажи“ и ДКК трябва да се мине проверка през Комисията по прозрачност и контрол към министерството.

ГЕРБ обвиниха Петков, че е източил язовира, преди да снима репортажа за „Пазар дере“, а той нарече думите на Бойко Борисов и Лъчезар Борисов „трагични“ и „смешни“.

Уволнения в надзора и УС на отговорните дружества ще бъдат трудно изпълними, каза Петков. „Надявам се, че до края на мандата ми ДКК ще се управлява по по-прозрачен начин и фирми като „Монтажи“ няма да правят обществени поръчки с пет пъти над пазарните цени".

Той заяви, че над 82% от всички договори, възложени от дружеството, са концентрирани между 6 и 8 компании. „Странно е за мен, че и в Ловеч, и в Сливен една и съща фирма извършва дейността, не мога да ви я кажа, искам да извършим първо проверка. Дали са толкова близо Ловеч и Сливен за една и съща фирма?“.

„Над 400 язовира са насрочени за ремонт, а те са едни малки водоемчета навсякъде в страната“, каза той.


ГЕРБ отговори на Петков, че "подвел" обществото за язовирите, и атакува екипа му в МИ

МИ откри сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири

Борисов събра активисти от ГЕРБ на рождения си ден и ги призова "да не се подвеждат" от "омразата на Радев"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024