Снимка: © Facebook.com/Boyko Borissov

Бойко Борисов атакува президента Румен Радев и служебното правителство, че „създават омраза“, която се пренася и между народите на „двете най-близки държави“ – България и Северна Македония.

„Не се подвеждайте по омразата на Радев, която се всели в народа“ – каза председателят на ГЕРБ по време на поредната си среща с млади активисти на партията. Той я проведе навръх 62-ия си рожден ден и ги почерпи с бонбони, сандвичи и кола, а те му ръкопляскаха и го поздравиха.

„Тези, които сега управляват, може би се опитват да излъжат много хора. Вчера ми се обади Зоран Заев - аз знам, че нашите партньори не са наивни. Начинът, по който конструират нещата, или ще бъде много лош за България, или ще направим така, че народите на двете най-близки държави да се мразят десетилетия наред“, каза Борисов.

На 25 май, след срещата с евролидерите в Брюксел, президентът Румен Радев каза, че страната ни е „най-големият приятел“ на Скопие и никой не иска повече от нас тя да има шанс да влезе в ЕС. Той заяви, че „България е най-силният поддръжник на европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания“, но пътят за постигане на тази перспектива „минава най-вече през София“. От думите на Борисов не стана ясно дали той отправя директни критики към държавния глава по темата със Северна Македония.

По време на мандата на кабинета „Борисов 3“ външният министър Екатерина Захариева редовно повтаряше, че езикът на омразата от страна на Скопие към София е недопустим и това пречи на европейската перспектива на Северна Македония, а България блокира западната си съседка по пътя към ЕС. Сега от ГЕРБ смениха тона.

„Нашата цел е влизането на Северна Македония и Албания в ЕС“, каза Борисов след началото на предизборната кампания. „Вие, младите хора, трябва да направите всичко възможно поколенията, които сте сега, а и следващите, да не се намразите. Лесно е да имаш съсед член на ЕС и НАТО. Нека изчакаме Европейския съвет 24-25 юни, срещата на НАТО в Брюксел, дано те направят двата народа най-приятелските“.

„Вие забравихте, а то не беше отдавна – през последните 4 години от нашето управление България беше фаворитът на Балканите, никога не сме били преди това, а и сега не сме. А по време на председателството на ЕС у нас се проведоха 40-50 срещи. Сърбия, Румъния, Гърция и България се виждаха по проекти, вкарахме Израел и Турция също. Бяхме водеща сила на Балканите, незаобиколим фактор, а сега ще направят да се мразим“, твърди бившият премиер.

„Представете си - вие сте македонци и съседите ви казват: „Няма да ходите в ЕС“. Дали ще ви обичат? Затова със Заев правим така - отдолу нагоре да се тръгне. Да, историята е важно нещо, но оставете историците да я свършат работата. Създава се вражда, при която поколенията ще се мразят. Паметта от войните още стои. Вие няма да се подвеждате по омразата на Радев, която се всели в народа. Уж ще ги признават, уж няма да ги признават. Тук има Договор за добросъседство, това е най-важната точка“, добави той.

Към международната картина Борисов прибави и вътрешнополитически акценти. Председателят на ГЕРБ критикува служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който се ваксинира срещу Covid-19, а преди това изразяваше съмнения в ефикасността на препаратите. „Месеци наред говореха, че това, което правим, е грешно“, каза Борисов относно ваксинационната програма на бившето правителство.

Той атакува и министъра на икономиката Кирил Петков за репортажа от язовир „Пазар дере“ край Угърчин, ремонтиран за 2,35 млн. лв. В него беше показан как значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и са изразходвани без прозрачен процес и адекватен контрол. Видя се още, че водоизточникът на „Пазар дере“  малък поток, а водата е в размер на „локва“.

МИ откри сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири

Бойко Борисов повтори думите на бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов, който твърди, че настоящите управляващи са наредили източване на язовира, за да могат „да отидат да го снимат“.

„Искам да им следите пътя на омразата“, обърна се бившият премиер към активистите на ГЕРБ. „Нали бях ял деца? Излизат, хвърлят и чакат, всеки ден да цапат. Това създава омраза. Тя започва и у вас да вниква, това ме притеснява“.

Рашков: Борисов спасил свой министър от затвор чрез заплахата за живота на свидетел

„Трябва да сме добри, това очаква Европа от нас и нашия миролюбив народ. Като дойде война, се бием, няма да им се дадем. Но не може да ни води омразата. Вие трябва да мислите как Балканите да са добри за живеене. Това може да стане само ако сме всички заедно“, заяви още Борисов.

Той намеси дори Европейското първенство по футбол и Евровизия в анализите си. Критикува Скопие, че не е подкрепило България на музикалния конкурс и каза, че трябва да викаме за тях на футболния шампионат. „Трябва да е така, близки народи сме. Вината е 50 на 50“.

„Дайте да видим как да свършим работа, само ние можем да я направим така, че хем да не е в ущърб на България, хем да дадем път на нашите братя“, добави Борисов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията