Рашков: Борисов спасил свой министър от затвор чрез заплахата за живота на свидетел

Бойко Борисов е спасил от влизане в затвора министър от първия си кабинет, след като оказал натиск върху свидетел по дело срещу въпросния политик.

Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“ в петък. Делото, за което той говори, е същото, в което Борисов отправил заплахи за саморазправа срещу анонимен свидетел. Преди седмица Рашков каза, че ще подаде сигнал до прокуратурата срещу председателя на ГЕРБ, защото казал на мъжа: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо".

Това пише в документите на свидетеля, които вътрешният министър показа в ефир, без да прочита името на мъжа.

„Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде от твоето месо", казал Борисов, според сигнала на свидетеля. След това бившият премиер го изгонил от кабинета си.

Рашков твърди, че свидетелят, който е бизнесмен, бил принуден да се яви отново пред съдия след заплахата и да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това. По думите му – и съдията, пред когото показанията били оттеглени, видял колко „притеснен и объркан“ е човекът.

Делото е на Софийската градска прокуратура от 2009 г. По думите на Рашков – то е било „смачкано“ от следствието и държавното обвинение.

Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си, министър от правителството на Бойко Борисов щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил. лв. и би влязъл в затвора.

Вътрешният министър не спомена точно кое е делото и срещу кой политик, но направи препратка за срещата в дома на Борисов в Банкя, от която изтекоха записи на бившия премиер, тогавашния градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

В записите, които бяха разпространени през април 2013 г., се чува как те обсъждат по какъв начин да бъде саботирано съдебното дело срещу Найденов за корупция, принуда и престъпление по служба.

Найденов беше обвинен от Софийска градска прокуратура през 2013 г. Досъдебното производство бе образувано още през ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител – за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние.

През 2015 г. СГП прекрати разследването срещу Найденов, защото основният свидетел - бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, "не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност да се поддържат обвиненията" срещу министъра.

"Това дело е било смачкано от следствието и прокуратурата.Хората са се опасявали от Борисов, до такава степен той е могъл да влияе върху развитието на процеса. И от него нищо не е излязло при явни данни за извършено престъпление", каза Бойко Рашков в петък.

Въпреки че преди няколко дни вътрешният министър заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата по случая, най-вероятно това няма да се случи. Той предложи държавното обвинение да се самосезира.

Борисов определя като "фабрикации" и "лъжи" твърденията на Рашков срещу него относно делото и заплахата срещу свидетеля.


Борисов: Не ми бяха "пришили" само това, че съм изял човек



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024