Снимка: © Народно събрание

Депутати от ГЕРБ и БСП едва не стигнаха до физически сблъсък по време на паузата между дебатите по искането за оставка на Цвета Караянчева. 

Предложението за отстраняването й от позицията на председател на 44 Народно събрание беше внесено от БСП и ДПС, като обвиненията срещу нея включват нарушаване на конституционните задължения като ръководител на парламента, забавяне на сигнал за несъвместимост при член на ЦИК, изпратен до народните представители от комисията "Цацаров", нарушение на принципите на публичност и прозрачност при работата на Народното събрание и др. 

97 гласа "За" отстраняването на Караянчева не бяха достатъчни за смяната на председателството. В нейна подкрепа гласува мнозинство от 126 депутати от ГЕРБ, Патриотите, "Воля" на Марешки и трима независими.  

"Трябвa дa признaя кoлeги, чe дeпутaтитe oт БCП и ДПC извecтнo врeмe имитирaхa цивилизoвaнocт. Cлeд пoявaтa в някoи мeдии нa eдни зaпиcи, чиятo aвтeнтичнocт прoдължaвa дa нe e дoкaзaнa и днec. Признaвaм, чe имaшe мoмeнти, кoгaтo нa caмaтa мeн ми ce иcкaшe дa изчeзнa. Нaпрaвo дa cкoчa oт някoя кaнaрa в Рoдoпитe, кaктo и някoлкo мeceцa пo-рaнo, кoгaтo пo мoй aдрec ce изcипaхa лъжи cлeд кaтacтрoфaтa, в кoятo пocтрaдaх. Труднo e дa cи жeнa в пoлитикaтa, кaктo вeрoятнo дoбрe знaeтe. Имeннo зaщoтo cмe жeни, нaмирaмe пoнякoгa нeпoдoзирaнa cилa дa прoдължим", каза Караянчева в пледоарията си преди вота. 

По-рано напрежението между депутатите от управляващото мнозинство и опозицията избухна заради твърдението на Спас Гърневски (ГЕРБ), че бившият енергиен министър Драгомир Стойнев е открадал папката, в която се е намирало подготвеното му изказване в подкрепа на Цвета Караянчева.

Колегата на Гърневски Младен Шишков твърди, че Стойнев е взел папката и не е пожелал да я върне. При опит на депутата от ГЕРБ Маноил Манев да му отнеме документа, няколко съпартийци на Стойнев са се притекли в негова защита. 

"Колегите от БСП имат навика да крадат не само физически, но и интелектуална собственост", каза Шишков.

От изявленията в пленарна зала става ясно, че цялата сцена е била записана (все още такъв запис не е предоставен на журналистите, които нямат достъп до кулоарите). 

"Надявам се, тези, които я взеха да са прочели нещо. Обаче комуниста си е комунист – може да е една папка, но трябва да открадне нещо. Цялата държава откраднаха по време на прехода, минаха вече канцеларски материали", каза Гърневски.

По време на дебата групата на ГЕРБ заяви твърда позиция в подкрепа на Цвета Караянчева, като заявиха, че тя ще остане председател на Народното събрание до края на мандата му през март. Според Александър Ненков (ГЕРБ) Цвета Караянчева щяла да остане в златните страници на българския парламентаризъм.

Хамид Хамид от ДПС реши да направи препратка към обидните думи на Бойко Борисов по адрес на председателя на парламента, като се обърна към нея  с "Уважаема г-жо кърджалийска мъченице". 

"Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни за нещо, то това ще е кратката, но категорична оценка на своя партиен председател. Не сме съгласни обаче с него – няма място думата „кърджалийска“ в определението. Но дотам завършва нашето несъгласие с министър-председателя", каза Хамид. 

Размяната на реплики между двете страни на пленарната зала продължи с взаимни обвинения в корупция и злоупотреба с приватизационни сделки, намеци за "еднополова любов" от трибуната на Народното събрание, библейски препратки от страна на Йордан Цонев от ДПС и прекъсвания на дебата заради критики срещу начина на водене на заседанието от страна на Корнелия Нинова към Валери Симеонов. 

Веселин Марешки даде сигнал, че "Воля" няма да подкрепи искането на БСП и ДПС: "Шест килима или една църква, или една болница, няма никакво значение. Важен е фактът на дарителство. Порових се да видя един от най-видните БСП лидери какво е дарил през живота си. Ще спомена само един от тях. Единственото, което Вигенин например е дарявал през живота си, е своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но ако само на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите да живеят малко по-добре". 

"Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали", каза Караянчева в своя защита. 

Тя обвини БСП и ДПС в подновяване на старата си коалиция в опита за свалянето й като председател на парламента. 

"Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплоени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката", каза тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед