ГЕРБ подкрепя кандидата на ИТН за кмет на Благоевград Снимка: © Facebook.com/Община Благоевград

8 години след прословутата "синя" карта на България, с която Цветан Цветанов отчиташе победите на ГЕРБ в местните избори, партията реши да не издига собствени кандидати в няколко областни центрове в страната.

Вместо това - ГЕРБ ще подкрепи местните фаворити и действащи кметове, които поне веднъж са побеждавали партийните им номинации.

Най-озадачаващият случай е в Благоевград, където структурата на ГЕРБ претърпя криза след раздялата с Цветанов и загубата на тогавашния кмет Атанас Камбитов през 2019 г. от кандидата, подкрепян от БСП, Румен Томов.

Две години по-късно Томов беше свален от власт със съдебно решение по жалба на Камбитов, но победителят от спора между двамата се оказа човек, издигнат от "Има такъв народ" - Илко Стоянов.

Именно той ще бъде подкрепен от ГЕРБ на кметските избори през октомври 2023 г. - две години след като ИТН щеше да "чегърта" Бойко Борисов от управлението.

Стоянов е бивш зам.-кмет на Петрич между 2015 и 2019 г. - общината е част от "крепостите" на ГЕРБ в Благоевградската област. Бил е и регионален координатор на "Глас Народен", преди през 2021 г. да бъде припознат от Слави Трифонов.

Още в началото на август 2023 г. СДС (коалиционен партньор на ГЕРБ в централната власт) заяви, че ще подкрепи Илко Стоянов за нов мандат. Според местния сайт "Струма" в благоевградската организация на ГЕРБ се е стигнало до тежки спорове за номинацията.

"Имаше и такива, които поддържат тезата си, че ГЕРБ ще се обезличи, ако не издигне собствен кандидат, но надделяха мненията, че в момента партията няма друг ход освен подкрепата за Стоянов", пише медията, като се позовава на свои източници.

Прикрепването на ГЕРБ към "местен и известен", макар и чуждопартиен кандидат за кмет вече е прилагано в общини като Кюстендил и Монтана - партията отново ще подкрепи дългогодишните несменяеми кадри на СДС Петър Паунов и Златко Живков, срещу които отдавна се отказа да се бори.

За първи път ГЕРБ няма да издигне свой кандидати и в община Перник, чийто кмет Станислав Владимиров ще се яви на изборите не с БСП (която напусна заради конфликт с Корнелия Нинова), а със собствена партия. Номинацията му ще бъде подкрепена не само от ГЕРБ, но и от ПП.

През 2019 г. Владимиров дойде на власт с победа на втори тур срещу действащата кметица на ГЕРБ Вяра Церовска, а седмици по-късно Перник изпадна в тежката водна криза заради безстопанствеността в язовир "Студена". 4 години по-късно кметът на Перник е в по-добри връзки с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отколкото с ръководството на "Позитано" 20, което даде старт на политическата му кариера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024