ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

ГЕРБ поиска отстраняването на шестима министри от служебния кабинет на Стефан Янев, чиято работа беше оценена като "тотален провал" от доскорошните депутати Тома Биков, Даниел Митов и Христо Гаджев.

В списъка на атакуваните от партията министри попаднаха Андрей Живков, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Стела Банкова, Велислав Минеков и Георги Панайотов.

Крайно негативни оценки бяха дадени и на "напусналите министри" - Кирил Петков и Асен Василев. Даниел Митов ги обвини, че са "избягали от уж великите успехи", а Тома Биков ги уличи в лобизъм при преработката на Плана за възстановяване и развитие заради премахването на грантовете и заменяне с финансови инструменти (тази политика досега беше част от правомощията на друг вицепремиер - Атанас Пеканов).

Говорителите на ГЕРБ обвиниха енергийния министър Андрей Живков за "абсолютно изтърваната ситуация се енергийния пазар" и допускането на рекордно високи цени на електроенергията на борсата през лятото. Всъщност Българският енергиен холдинг, който отговаря за големите държавни електроцентрали, все още се управлява от кадър на ГЕРБ - бившия депутат Валентин Николов.

Стойчо Кацаров беше обвинен в това, че "вместо да управлява здравната криза, реши да разпусне оперативния щаб (б.р. НОЩ беше разпуснат още в последните дни на управлението на Бойко Борисов, но така и не беше възстановен от служебното правителство), ваксинацията беше провалена и започна саморазправа с лекари, които участваха активно в борбата с коронавируса в най-тежката му фаза".

Протестите на строители и ресторантьори бяха използвани като аргумент от ГЕРБ за искането на оставките на регионалния министър Виолета Комитова и министъра на туризма Стела Банкова.

Велислав Минеков беше атакуван за това, че е "блокирал закона за филовата индустрия", а в първоначалния проект за актуализация на бюджета не са били предвидени мерки за подкрепа на културата.

"За сметка на това на 1 юли политическият кабинет на МК са си раздали бонуси за месец и половина работа", каза Биков, който довчера беше председател на Комисията по култура в 46 Народно събрание.

Оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов беше поискана заради разследването за смъртта на лейт. Тодор Манчев, един от офицерите, свързани с проверката за грешката с нахлуването на американски войници в цивилен цех край база "Чешнегирово".

"Ние призовахме да бъде сменен, за да е ясно, че президентът се разграничава от разследващите, които не могат да различат убийство от самоубийство. Оттук нататък този случай е отговорност на Румен Радев", каза още Биков.

Той обяви, че за ГЕРБ било "безсмислено" да искат оставката на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков, когото Биков определи като "председател на предизборната кампания на Румен Радев", но заяви, че в партията очаквали "нашите активисти и симпатизанти да бъдат подложени на тежък натиск от страна на МВР със старите ченгеджийски похвати".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024