ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

ГЕРБ поиска отстраняването на шестима министри от служебния кабинет на Стефан Янев, чиято работа беше оценена като "тотален провал" от доскорошните депутати Тома Биков, Даниел Митов и Христо Гаджев.

В списъка на атакуваните от партията министри попаднаха Андрей Живков, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Стела Банкова, Велислав Минеков и Георги Панайотов.

Крайно негативни оценки бяха дадени и на "напусналите министри" - Кирил Петков и Асен Василев. Даниел Митов ги обвини, че са "избягали от уж великите успехи", а Тома Биков ги уличи в лобизъм при преработката на Плана за възстановяване и развитие заради премахването на грантовете и заменяне с финансови инструменти (тази политика досега беше част от правомощията на друг вицепремиер - Атанас Пеканов).

Говорителите на ГЕРБ обвиниха енергийния министър Андрей Живков за "абсолютно изтърваната ситуация се енергийния пазар" и допускането на рекордно високи цени на електроенергията на борсата през лятото. Всъщност Българският енергиен холдинг, който отговаря за големите държавни електроцентрали, все още се управлява от кадър на ГЕРБ - бившия депутат Валентин Николов.

Стойчо Кацаров беше обвинен в това, че "вместо да управлява здравната криза, реши да разпусне оперативния щаб (б.р. НОЩ беше разпуснат още в последните дни на управлението на Бойко Борисов, но така и не беше възстановен от служебното правителство), ваксинацията беше провалена и започна саморазправа с лекари, които участваха активно в борбата с коронавируса в най-тежката му фаза".

Протестите на строители и ресторантьори бяха използвани като аргумент от ГЕРБ за искането на оставките на регионалния министър Виолета Комитова и министъра на туризма Стела Банкова.

Велислав Минеков беше атакуван за това, че е "блокирал закона за филовата индустрия", а в първоначалния проект за актуализация на бюджета не са били предвидени мерки за подкрепа на културата.

"За сметка на това на 1 юли политическият кабинет на МК са си раздали бонуси за месец и половина работа", каза Биков, който довчера беше председател на Комисията по култура в 46 Народно събрание.

Оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов беше поискана заради разследването за смъртта на лейт. Тодор Манчев, един от офицерите, свързани с проверката за грешката с нахлуването на американски войници в цивилен цех край база "Чешнегирово".

"Ние призовахме да бъде сменен, за да е ясно, че президентът се разграничава от разследващите, които не могат да различат убийство от самоубийство. Оттук нататък този случай е отговорност на Румен Радев", каза още Биков.

Той обяви, че за ГЕРБ било "безсмислено" да искат оставката на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков, когото Биков определи като "председател на предизборната кампания на Румен Радев", но заяви, че в партията очаквали "нашите активисти и симпатизанти да бъдат подложени на тежък натиск от страна на МВР със старите ченгеджийски похвати".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024