ГЕРБ поиска отстраняването на шестима министри от служебния кабинет на Стефан Янев, чиято работа беше оценена като "тотален провал" от доскорошните депутати Тома Биков, Даниел Митов и Христо Гаджев. 

В списъка на атакуваните от партията министри попаднаха Андрей Живков, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Стела Банкова, Велислав Минеков и Георги Панайотов. 

Крайно негативни оценки бяха дадени и на "напусналите министри" - Кирил Петков и Асен Василев. Даниел Митов ги обвини, че са "избягали от уж великите успехи", а Тома Биков ги уличи в лобизъм при преработката на Плана за възстановяване и развитие заради премахването на грантовете и заменяне с финансови инструменти (тази политика досега беше част от правомощията на друг вицепремиер - Атанас Пеканов). 

Говорителите на ГЕРБ обвиниха енергийния министър Андрей Живков за "абсолютно изтърваната ситуация се енергийния пазар" и допускането на рекордно високи цени на електроенергията на борсата през лятото. Всъщност Българският енергиен холдинг, който отговаря за големите държавни електроцентрали, все още се управлява от кадър на ГЕРБ - бившия депутат Валентин Николов. 

Стойчо Кацаров беше обвинен в това, че "вместо да управлява здравната криза, реши да разпусне оперативния щаб (б.р. НОЩ беше разпуснат още в последните дни на управлението на Бойко Борисов, но така и не беше възстановен от служебното правителство), ваксинацията беше провалена и започна саморазправа с лекари, които участваха активно в борбата с коронавируса в най-тежката му фаза". 

Протестите на строители и ресторантьори бяха използвани като аргумент от ГЕРБ за искането на оставките на регионалния министър Виолета Комитова и министъра на туризма Стела Банкова

Велислав Минеков беше атакуван за това, че е "блокирал закона за филовата индустрия", а в първоначалния проект за актуализация на бюджета не са били предвидени мерки за подкрепа на културата. 

"За сметка на това на 1 юли политическият кабинет на МК са си раздали бонуси за месец и половина работа", каза Биков, който довчера беше председател на Комисията по култура в 46 Народно събрание. 

Оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов беше поискана заради разследването за смъртта на лейт. Тодор Манчев, един от офицерите, свързани с проверката за грешката с нахлуването на американски войници в цивилен цех край база "Чешнегирово". 

"Ние призовахме да бъде сменен, за да е ясно, че президентът се разграничава от разследващите, които не могат да различат убийство от самоубийство. Оттук нататък този случай е отговорност на Румен Радев", каза още Биков. 

Той обяви, че за ГЕРБ било "безсмислено" да искат оставката на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков, когото Биков определи като "председател на предизборната кампания на Румен Радев", но заяви, че в партията очаквали "нашите активисти и симпатизанти да бъдат подложени на тежък натиск от страна на МВР със старите ченгеджийски похвати". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина