Проверката на ОЛАФ за нередности при поръчката на полицейски автомобили от 2017 г. доведе до нов конфликт между ГЕРБ и президента.

Депутати от управляващата партия призоваха Румен Радев да се откаже от анонса да се кандидатира за втори мандат през есента на 2021 г. заради замесването на съветника му Пламен Узунов в спорната поръчка (по това време той е служебен министър на вътрешните работи).

"Едно е да клеветиш без никакви доказателства опонента ти, а друго е когато срещу теб се изправи българското правосъдие и европейската служба за борба с измамите", каза Спас Гърневски в реч от трибуната на Народното събрание.

Междувременно премиерът Бойко Борисов атакува Радев по време на заседание на Министерски съвет, на което вътрешният министър Христо Терзийски "оневини" първото, второто и третото правителство на ГЕРБ за ситуацията с ОЛАФ.

"При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем. По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация", казва Терзийски пред Борисов, на което премиерът отговаря:

"Както обикновено, "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство".

От "Дондуков" 2 публикуваха писмена позиция, в която се казва следното:

"Паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване след като на 7 октомври 2018 г. от мястото на събитието се хвали пред медии с усвоените от правителството му средства и доставените автомобили, а днес няма спомен за обществената поръчка, договорена от подчинената му администрация".

"Президентската институция отново призовава за пълно осветляване не само на този случай, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо и преустановява да взима отношение към този изкуствено раздухван в медиите сценарий", завършва съобщението на президентството.

Прокуратурата присъедини доклада на ОЛАФ към друго дело, но не казва дали разследва Пламен Узунов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него