Проверката на ОЛАФ за нередности при поръчката на полицейски автомобили от 2017 г. доведе до нов конфликт между ГЕРБ и президента. 

Депутати от управляващата партия призоваха Румен Радев да се откаже от анонса да се кандидатира за втори мандат през есента на 2021 г. заради замесването на съветника му Пламен Узунов в спорната поръчка (по това време той е служебен министър на вътрешните работи). 

"Едно е да клеветиш без никакви доказателства опонента ти, а друго е когато срещу теб се изправи българското правосъдие и европейската служба за борба с измамите", каза Спас Гърневски в реч от трибуната на Народното събрание. 

Междувременно премиерът Бойко Борисов атакува Радев по време на заседание на Министерски съвет, на което вътрешният министър Христо Терзийски "оневини" първото, второто и третото правителство на ГЕРБ за ситуацията с ОЛАФ. 

"При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем. По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация", казва Терзийски пред Борисов, на което премиерът отговаря: 

"Както обикновено, "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство". 

От "Дондуков" 2 публикуваха писмена позиция, в която се казва следното: 

"Паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване след като на 7 октомври 2018 г. от мястото на събитието се хвали пред медии с усвоените от правителството му средства и доставените автомобили, а днес няма спомен за обществената поръчка, договорена от подчинената му администрация". 

"Президентската институция отново призовава за пълно осветляване не само на този случай, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо и преустановява да взима отношение към този изкуствено раздухван в медиите сценарий", завършва съобщението на президентството. 

Прокуратурата присъедини доклада на ОЛАФ към друго дело, но не казва дали разследва Пламен Узунов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти