Депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС се събраха пред входа на Министерството на културата, за да протестират срещу решението за изваждане на редакцията на в. "Труд" от държавния имот, който ползват под наем и заради който са натрупали над 235 000 лв. задължения. 

Междувременно председателският съвет на Народното събрание е решил да постави като 1-ва точка в дневния си ред за 8 декември изслушване на министъра на културата Велислав Минеков заради казуса с вестника. 

Тома Биков, Любен Дилов-син, Маноил Манев, бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, както и бившият директор на "Пирогов" Асен Балтов и бившият здравен министър Костадин Ангелов участваха в протеста, като разпръснаха страници от днешния брой на "Труд" по стълбите на институцията. 

Дилов обяви за "безпрецедентно" решението на МК да освободи имота си, като обяви, че "без съдебно решение, при отворен съдебен спор има насилствено действие на властта за прекратяване на една медия". 

"Изключително лошо впечатление прави реакцията на медийната ни общност. Позицията на АЕЖ е смехотворна. Днес това се случва с "Труд", утре ще се случи с друг от вас. Ако не се реагира, независимо какво отношение има към конкретния вестник, обричаме собствената си крехка свобода. Не трябва да може да има власт, която да си помисли, че някой ще постила стълбището й с българските медии", каза той. 

Тома Биков обърна внимание, че акцията по запечатването на офиса на "Труд" беше предвождана не от официален представител на Министерството на културата като собственик, а от съветника на Велислав Минеков - Светослав Трайков, за когото депутатът обяви, че е регистратор на сайт за фалшиви новини. 

Оказа се, че протестът на ГЕРБ има и втори повод - възможността МК да си поиска обратно офисите, които партията ползва от години в административната сграда на НДК. 

"ГЕРБ е втората политическа сила, не дължи никакви суми на държавата за централата си. Няма никакви основания да прави подобни изявления, а ако се опита да ни извади, ще се сблъска челно със стена. Ние имаме стотици хиляди симпатизанти и това е най-неподходящото нещо, което една власт може да направи. Призоваваме Радев и служебните министри да не пречат на България да излезе от политическата криза. Ако продължат, ще се срещнат с един голям отпор и ще им бъде изключително трудно да управляват страната", предупреди Биков. 

На въпросите защо ГЕРБ не направи подобен протест пред МВР, когато по време на протестите през 2020 г. имаше насилие срещу журналисти и други граждани, Биков отговори: "Ние осъждаме всяко насилие. Имаше наказани полицаи за това нещо", а партийният PR на ГЕРБ Никола Николов контраатакува репортера с думите "Кой Ви диктува на вас въпросите?". 

Според Биков - ръководството на "Труд" искало да си плати режийните, но от Министерството на културата не са им предоставили фактури. По-рано от ведомството обявиха, че неплатените консумативи за периода 2015-2018 г. са над 133 000 лв., а в септември и октомври 2021 г. са натрупани още задължения за консумативи за над 7100 лв. В този период "Труд" вече са били предупредени неколкократно, че ще бъдат изведени от имота заради неплатени задължения. Неплатените наеми на медията към министерството са за повече от 95 000 лв. (както преди, така и след 2015 г.). 

Представителите на ГЕРБ отказаха да коментират защо по-ранните министри на културата от кабинетите на Бойко Борисов не са предприели мерки за събирането на трупащите се задължения. 

Тома Биков обаче определи като "изключително глупав подход" решението на служебното министерство да се задейства по казуса. 

"Това е глупава постъпка на хора, които не знаят какво правят. Тези хора трябва да бъдат спрени. Създават проблеми на бъдещото управление, а не на нас", каза още той.

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борислав Михайлов отхвърли подписката на Бербатов за изборен конгрес на БФС

"Конгресът няма да е изборен, такъв имаше през октомври"

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство