Снимка: © bTV Новините, фотограф: Ладислав Цветков

Министерството на културата обясни действията си по принудително извеждане на редакцията на "Труд" от своя имот, като цитира решение на Административен съд София-град и данни за натрупани задължения в размер на над 235 000 лв. за период от 9 години. 

Наемателят на имота не е фирмата-издател на в. "Труд", а "Южен кръст 2001" ЕООД, собственост на сина на Петьо Блъсков. Дружеството има само един служител според данните на НОИ, като от 2012 г. насам отчита само загуба. Общите му задължения са в размер на над 5,29 млн. лв. според отчета за 2020 г., а активите му са малко на 4,1 млн. лв., по-голямата част от тях са отчетени в частта с краткотрайни активи - вземания. 

Според Министерството на културата - фирмата на Блъсков-син дължи на държавата неустойки за неплатени в срок наемни вноски по два договора в размер на 95 542 лв. 

Неплатените консумативи, натрупани в периода 2015-2018 г., са за над 133 000 лв. През септември и октомври 2021 г. са натрупани още задължения за консумативи за над 7100 лв. 

Към настоящия момент неустойките и невъзстановени консумативи от страна на дружеството „Южен кръст” ЕООД са в размер на 235 794,05 лева, казват от пресцентъра на министерството, оглавявано от Велислав Минеков. 

МК е издало едномесечно предизвестие за прекратяване на договора си с фирмата-наемател през юли. Месец по-късно дружеството е известено, че предстои предаване и приемане на помещенията, в които работи редакцията на "Труд". През октомври МК отново информира "Южен кръст 2001", че предстои да се извърши ново предаване и приемане, като на 22 октомври "служители на МК съставят Констативен протокол, с който удостоверяват отказа на фирмата да освободи помещенията". 

На 27 октомври министерството е отправило искане до областния управител за откриване на производство срещу наемателите, които се помещават в държавния имот. На 12 ноември е издадена заповед за изземване на имота, като срокът за доброволно освобождаване е 26 ноември. Насрочена е и дата за предварително изпълнение, в случай че наемателите отново откажат поканата. То е трябвало да се извърши на 6 декември (понеделник) от комисия от служители на областната управа. В редакцията на "Труд" се появи съветникът на Минеков - Светослав Трайков

Министерството потвърждава, че заповедта за предварително изпълнение е обжалвана от наемателя пред Административния съд, но "съдът намира, че нито едно от твърденията, с които се иска спиране на предварителното производство, не е подкрепено с доказателства и с две определения отхвърля искането на ,,Южен кръст“ за спиране на предварителното изпълнение". 

"Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата", се казва в съобщението. 

В казуса се включи и Асоциацията на европейските журналисти, в чиято позиция по случая се съдържат още детайли около спора на МК с фирмата-наемател.

"Установихме, че Административен съд – София град на два пъти отхвърля искане на наемателя на помещенията фирма „Южен кръст 2001″ ЕООД да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията. Първият съдебен акт не е бил обжалван и е влязъл в сила. Следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи", се казва в позицията на АЕЖ. 

"Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и.т.н. За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото", казват още от организацията. 

АЕЖ подчертава, че "всяко действие на властта, което засяга  медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за  съмнение, че се атакува свободата на словото". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство