Снимка: © Булевард България

Ръководството на ГЕРБ публикува декларация, с която се разграничава от упражненото насилие върху журналисти и протестиращи по време на националната си конференция. В позицията на партията се твърди, че "платени провокатори" са пробили охраната на форума и са влезли в пререкания едновременно с двете групи - протестиращите и симпатизантите на ГЕРБ. 

Партията твърди, че не е наемала частна охрана за събитието си,  а тя е била осигурена от "София Тех Парк". 

"ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност. 

ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк“, се казва в позицията. 

Кадри от двучасовата конференция на открито показаха как група маскирани мъже упражнява насилие върху протестиращи, които правят опит да минат през лентите на периметъра. 

В един от записите, които bTV излъчи, се вижда, че охранител с жълта сигнална жилетка не предприема никакви действия, за да попречи на физическо спречкване. Всички предполагаеми охранители на събитието - извън униформените полицаи около терена на "Тех Парк" - бяха цивилни. Поне двама от мъжете по-късно бяха идентифицирани от репортери като участници в боя.

"София Тех Парк" е държавна компания, собственост на Министерството на икономиката. В управителния му съвет влизат Тодор Младенов, Васил Караиванов и Натанаил Стефанов.

СДВР съобщи, че е задържан само "мъж без лични документи за установяване на самоличността му". Не е ясно дали той има отношение към възникналото напрежение. 

Събитието се охранява от частна охранителна фирма и първоначално на мястото не присъстваше полиция, съобщава "Свободна Европа". Служители на СДВР са се намесили след първоначалните сблъсъци с антиправителствени протестиращи. Пристигналите униформени служители на МВР изградиха кордон, за да отстранят демонстрантите, но до задържане на провокаторите, атакували и журналисти, така и не се стигна.

По-късно и "София Тех Парк" обяви, че няма нищо общо с побоя, но не обяснява защо техни легитимни охранители не се намесват, за да прекратят агресивното поведение. Не става ясно и защо мъжете са допуснати до охранявания периметър, ако не са представители на ГЕРБ. 

"Лицето, което, видно от видеозаписите участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната, осигурена от София Тех Парк за събитието. Разпространените видеоматериали бяха щателно разгледани от ръководството на София Тех Парк и декларираме, че това лице не е наемано и не е било част от охранителния екип.

С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието нейните представители през цялото време бяха идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис „Security". София Тeх Парк осигури събитието с необходимия брой охранители, чиито ангажименти бяха да се грижат за сигурността на мероприятието, за периметъра на събитието, както и за логистика по придвижването на участниците.

Излъчените видеоматериали показват, че лицето, участващо в инцидента с г-жа Паунова, не носи въпросната светлоотразителна жилетка и не се легитимира като представител на охраната на София Тех Парк.

Екипът на София Тех Парк строго осъжда всяка проява на насилие или вербална агресия срещу представителите на медиите, които изпълняват своите служебни задължения, както и спрямо всички, които мирно и демократично изразяват своята гражданска позиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България