Снимка: © Булевард България

От ГЕРБ са внесли в Софийски градски съд иск за 100 000 лв. срещу вътрешния министър Бойко Рашков заради изявленията му, че част от парите, предназначени за ЛОТ-5 на автомагистрала "Хемус", са отишли в партийната каса на бившата управляваща партия.

Исковата молба е подадена вчера и делото незабавно е било разпределено на случаен принцип на съдия от Гражданската колегия на Софийския градски съд, съобщи БНР. В разпределението са участвали всички граждански съдии.

Според в. "Сега" държавната такса за такъв иск е 4000 лв. и е била платена.

ГЕРБ заяви, че ще съди Бойко Рашков само часове след като той се яви на разпит в прокуратурата по делото за АМ "Хемус" на 4 януари. На излизане от залата вътрешният министър обяви пред медиите какво е разкрил на прокурора: "На практика съм казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус“, не всички са отивали за самото строителство. Да кажем, че от 50-60 милиона, или от 70-80 милиона – толкова, колкото авансово са се превеждали на компании, представящи се за строители на магистрали, са се отделяли 30-40% от средствата, като са се насочвали към една политическа партия. Това е партия ГЕРБ".

Рашков твърди, че 30-40% от авансите за АМ "Хемус" отивали към ГЕРБ, партията го дава на съд

От ГЕРБ призоваха Рашков да "докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си". Според позицията на партията - показанията на вътрешния министър отклонявали вниманието на обществото от това, че "бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните".

По делото за АМ "Хемус" единствен обвиняем засега е Борислав Колев, в чието присъствие са били изпрани и изтеглени 53 милиона лева. Не е ясно къде са парите, а показанията на бившия данъчен служител станаха повод за разрив между МВР и прокуратурата. Заради евентуално споразумение с обвиняемия ПРБ атакува шефа на ГДБОП Калин Стоянов и му повдигна обвинение за натиск над наблюдаващите прокурори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София