Снимка: © bTV/Стопкадър

Вътрешният министър Бойко Рашков се яви на разпит в Софийска градска прокуратура по делото за АМ "Хемус" на 4 януари. Той беше призован заради свое интервю пред БНР от 23 декември, в което казва, че знае къде са отишли изпраните над 53 млн. лв. от ЛОТ-5.

След разпита Рашков заяви пред медиите, че е докладвал на прокуратурата как голяма част от парите за строежа на магистралата са се връщали обратно към политическа партия ГЕРБ. Добави още, че ако задълбочи детайлите, "информацията ще отиде към Бойко Борисов, който нищо чудно да се окаже в даден момент мишена" на държавното обвинение.

Изявлението му даде повод на ГЕРБ да обявят, че ще заведат дело срещу вътрешния министър за клевета. Според партията - "Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия".

Рашков не е споменал имена на конкретни личности от ГЕРБ, които са пряко свързани с твърденията му, а е призовал прокурорите да докажат, че парите са получени именно там. Според Татяна Дончева - партията като юридическо лице няма как да заведе дело за клевета и обида.

"Когато се получи призовка от който и да е гражданин, той е длъжен да се подчини, да се яви там, където е призован. Аз нямам притеснения да се явя в прокуратурата и да кажа това, което знам. На практика съм казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус“, не всички са отивали за самото строителство. Да кажем, че от 50-60 милиона, или от 70-80 милиона – толкова, колкото авансово са се превеждали на компании, представящи се за строители на магистрали, са се отделяли 30-40% от средствата, като са се насочвали към една политическа партия", заяви Рашков.

"Коя е тя? Прокуратурата поиска да им кажа миналата седмица и аз им я казах днес. Това е политическа партия ГЕРБ. Потвърждавам го и пред вас", заяви министърът.

Според него тези 30-40% се връщат обратно и "затова са тези сложни конструкции, които са направени по време на управлението на партия ГЕРБ". "Вече ви показахме схемата с кухите фирми, регистрирани на малоимотни лица", добави той.

"За мен няма съмнение, че това е пътят на тези пари. Оттук нататък органите на досъдебното производство са тези, които да докажат до край това, което се е случило. Това не са събития, които са започнали през 2020 г. Има данни от 2018-2019 г. до началото на миналата година", обяви министърът.

Става въпрос за ЛОТ-5, с който се занимава прокураурата, "но тя не обръща внимание на други материали за АМ "Хемус", заяви Рашков. "Нямаме отговор от прокуратурата, не виждаме смисъл от тяхната работа. Още когато започна прегледът на материалите за ЛОТ-5 и когато бяха задържани повече от 10 лица, имаше доста маериали, заради които една работеща прокуратура щеше да внесе обвинения в съда за мярка "задържане под стража". Те обаче казаха, че нямало доказателства, а дори не ги бяха прочели. Така загубихме 15-20 дни".

От ГЕРБ призоваха Рашков да "докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си". Според позицията на партията - показанията на вътрешния министър отклонявали вниманието на обществото от това, че "бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните".

Рашков каза, че не се страхува за личната си сигурност. "За мен истината по случая „престъпление на века“ е много по-важна от моята лична сигурност. Заявих пред прокурора, че нямам доверие на прокуратурата. Тази информация ще отиде към Борисов и нищо чудно Борисов в даден момент да стане мишена на самата прокуратура", добави той.

По делото за АМ "Хемус" единствен обвиняем засега е Борислав Колев, в чието присъствие са били изтеглени 53 милиона лева. Не е ясно къде са парите, а показанията на бившия данъчен служител станаха повод за разрив между МВР и прокуратурата. Заради евентуално споразумение с обвиняемия ПРБ атакува шефа на ГДБОП Калин Стоянов и му повдигна обвинение за натиск над наблюдаващите прокурори.


Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ГДБОП за натиск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%