ГЕРБ нямали "касателство" със скандала в ЦИК и "молят" комисията да отчита отделно гласовете на хартия и с машина

Росен Желязков и Радомир Чолаков свикаха медиите на брифинг в централата на ГЕРБ, за да разграничат партията от скандалните решения на Централната избирателна комисия за отчитането на гласовете от машини и хартиени бюлетини "накуп".

Желязков заяви, че ГЕРБ "уважава, но не подкрепя" решението на ЦИК за формуляра, по който секционните комисии ще записват крайните резултати от гласуването - проблем, заради който Цветозар Томов подаде оставка като говорител на комисията в знак на протест, и който би трябвало да бъде оспорен от "Демократична България" по съдебен път.

Бившият зам.-председател на 48 НС коментира, че отделното отчитане на гласовете от машинните и хартиените бюлетини "ще отговори на много въпроси, които вълнуват обществото за съотношението на упражняването на правото на избор с хартиена или машинна бюлетина", и ще имат значение "за бъдещи управленски решения".

"Ние не приемаме упреците, които се отправят, че ГЕРБ има някакво отношение към взимането на решението и ще настояваме в рамките на компетенциите на ЦИК да преразгледа това свое решение. Още по-малко ще приемем, че имаме касателство към този въпрос. ", каза още Желязков.

Въпреки думите му - представителите на ГЕРБ всъщност защитаваха именно спорното предложение на Емил Войнов (квота БСП) за протокола, в който детайлното описание на гласовете от машина и хартия е "спестено".

Целият скандал нямаше изобщо да се случи, ако ГЕРБ, БСП и ДПС не бяха пренаписали Изборния кодекс в последния момент, като върнаха хартиеното гласуване във всички секции и поискаха машините да се ползват само като принтери на бюлетини, вместо да пресмятат и резултата от вота.

"Разбираме, че желанието на ЦИК е да опрости протокола, защото знаете, че има оплаквания или бележки от всички СИК, че протоколът е прекалено сложен. Не смятаме обаче, че решението е удачно. Молим ЦИК да преразгледа това свое решение. Няма никакъв проблем в две колони да се отбелязват резултатите", каза Радомир Чолаков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024