"Абсурдно, опасно и цинично": Цветозар Томов обвини ЦИК, че засекретява данните от машинния вот Снимка: © Булевард България

Вчерашното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборните протоколи да не се отчитат поотделно гласовете от машините и от хартиените бюлетини, а всичко да се записва в една обща графа, е "манна небесна за изборните мошенци" и своеобразно засекретяване на машинния вот, коментира Цветозар Томов.

"Това решение е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки", пише той.

  • Проблемът с новото изискване, измислено от ЦИК е, че така на практика данните от двата типа гласуване няма да могат да бъдат сравнявани или проверявани.

Като израз на несъгласие с ретроградното решение вчера Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК- пост, който той заема от май 2021 г. досега. От говорителя се очаква да представя решенията на комисията, но според Томов последното взето такова е "абсурдно, опасно и цинично".

По думите му, ЦИК просто забранява на секционните комисии да впишат резултат (този от машинния вот), което няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) да се осигури прозрачност на изборния процес.

Томов, който остава член на ЦИК, посочва още, че в подкрепа на действията е имало един единствен аргумент - това, че се облекчава секционния протокол и работата на СИК-овете.

Инициативата дойде от члена на ЦИК от квотата на БСП Емил Войнов. Той беше подкрепен от членовете на комисията, излъчено от ГЕРБ, БСП и ДПС - партиите, които бяха инициаторите в 48-ото Народно събрание за връщането на гласуването с хартия.

Този път общите им усилия срещнаха подкрепа и от двама души от квотата на "Има такъв народ", които също гласуваха "за" идеята за записването на гласовете в една графа.

"Против" предложението на БСП гласуваха само четирима в ЦИК: председателят на комисията Камелия Нейкова (също номинация на "Има такъв народ"), Росица Матева (номинация на "Изправи се! Мутри, вън!", Цветозар Томов и Любомир Георгиев (номинации на "Демократична България").

"Продължаваме промяната" няма свои представители в ЦИК.

От "Демократична България" обявиха, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд. Представителят на партията Божидар Божанов каза пред Nova, че освен да доведе до евентуални технически грешки, нововъведението е и възможност вотът да бъде подменен като просто се махнат 20 разписки от машините и вместо това се добавят хартиени бюлетини.

“Знаем, че секционните комисии правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”, обясни той.

Според Божанов, най-логично е разписките от машинното гласуване и хартиените бюлетини да се броят и отбелязват отделно, защото са с различен размер. По думите на Томов, това така или иначе ще се случи, което още повече обезмисля решението на ЦИК, която "просто забранява на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд".

В интервю за bTV Цветелина Пенева от Обществения съвет на ЦИК също изрази опасения за организацията и честността на предстоящия вот.

"Аз неофициално и като лично мнение смятам, че по начина, по който върви този процес, нищо чудно да се окаже, че няма да имаме право на избор и да гласуваме само с хартиени бюлетини", каза тя.

Това обаче не е единственото неизвестно за предстоящите избори. Все още не се знае каква ще бъде организацията за видеонаблюдението, което трябва да бъде реализирано за първи път. В ЦИК има идеи да се използват таблети, телефони или камери по този въпрос, но към момента няма никакво взето окончателно решение.

Божанов изрази опасения и по този въпрос, като каза, че не навсякъде СИК-овете ще могат да извършват видеонаблюдение, тъй като вероятно ще липсват обучени кадри или няма да има достатъчно добро интернет покритие.

"Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново ще трябва да се обжалва, за да се извърши проверка”, каза той.

Няма яснота и около платформата за онлайн видеонаблюдение, която трябва да е част от процеса, както и за софтуера на машините, който трябва да бъде променен съгласно новите промени в Изборния кодекс.

Така по-малко от месец и половина до изборите честността на вота е поставена под риск. Поради тази причина от "Демократична България" призовават гражданите да се включат в платформата "Ти броиш", която в момента търси 12 хил. пазители на вота. Те ще ще наблюдават за нарушения и фалшификации на изборите и броенето на бюлетини.

Всеки, който желае да се включи в инициативата, може да го направи на официалния сайт на платформата, както и на приложението, което може да се свали от Google Play и в App Store.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023

Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Как актрисата се подготвя за ролята и още детайли от ,,кухнята"

17:16 - 28.05.2023