ГЕРБ се съгласи да разговаря с ПП-ДБ за списъка с реформи

ГЕРБ ще се яви на поканата за преговори с екип на ПП-ДБ след представената програма с приоритетни реформи за борба с корупцията.

  • В екипа на коалицията ще влязат само представители на "Да, България" и ДСБ - Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева.
  • От страна на ГЕРБ ще участват председателят на 50 НС Рая Назарян, Росен Желязков и Деница Сачева.

"Нашата позиция за подкрепа на втори и трети мандат остава категорично непроменена. Ние трябва да провеждаме разговори и темите в декларацията остават и наши приоритети, по които трябва да се работи и да се намери общо решение. Надяваме се, че предстоящата предизборна кампания ще даде възможност на всички колеги да преосмислят своето поведение", каза Сачева на брифинг в Народното събрание.

Както тя, така и Теменужка Петкова използваха случая, за да обвинят ПП-ДБ в непоследователност и в "присвояване" на антикорупционната риторика.

Според Сачева, не е редно политическа сила, загубила 300 000 избиратели на последните избори, да "диктува целия дневен ред на обществото" и да "нравоучава останалите политически сили".

Теменужка Петкова изброи скандалите около "Джемкорп" и Агенция Митници, плюс дерогацията на ембаргото върху вноса на руски нефт, като казуси, по които ПП-ДБ дължат отговори.

Петкова обяви ГЕРБ и за единствена "проевропейска сила" вместо ПП-ДБ, защото Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен посетили само предизборен митинг на нейната партия.

Реакцията от страна на Кирил Петков (ПП) беше иронична:

"Превеждам от Герберски към днешна дата:

Общи приказки - ДА

Борба с корупцията - НЕ".

Сигналът от ГЕРБ все пак е на готовност за преговори, което засега дава време за действие по списъка с решения. Четири от тях са ключови, за да бъдат усвоени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост:

  • Закона за съдебната власт;
  • Избор на Антикорупционна комисия;
  • Закон за подаване на сигнали (Закон за защита на сигналоподателите);
  • Наказателно-процесуалния кодекс;
  • Закона за личния фалит;
  • Избор на нов омбудсман;
  • Реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет;


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024