ГЕРБ призова президента Румен Радев и служебното правителство да дадат обяснения за избора на новите ръководни назначения в НАП, Митниците и МВР, като намекнаха за преки връзки между някои от тях и Васил Божков. 

Тома Биков обвини кабинета в това, че "онази част от олигархията, която живее извън страната, ще върне позициите си в администрацията и управлението на страната". 

"Нека финансовият министър да каже кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП. Живял ли е той в Дубай през последните години? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков (Елена Фичерова, чието име присъства сред учредителите на "Българско лято", е предложена за началник на кабинета на Бойко Рашков в четвъртък, б.р.)? Защо е сменен и основният свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев? Как може това да са първите решения на новия министър? Облагодетелстваните от тези процеси изобщо няма да са малкият и средният бизнес. Очевидно има нов коалиционен партньор, който на последните избори взе 3 процента, а на следващите може да вземе и повече", каза Биков на брифинг пред журналисти. 

Бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който заемаше същата позиция и в служебния кабинет на Огнян Герджиков, обвини президента Румен Радев за това, че през 2017 г. го е подлагал на непрекъснат натиск за освобождаването на ръководителите на приходните агенции. 

"В първия служебен кабинет (на Радев) имаше 100 млн. лв. по-малко приходи от акцизи. Желанието на президента да уволня двамата директори на агенциите доведе до силно напрежение на работата им, което се отрази на резултатите. Трябваха ми месец и половина време да върна самочувствието на тези хора и да възстановим темпа", каза Ананиев. 

На уточняващи въпроси той заяви, че тогава е отстоял запазването на двамата началници, като е казал на Румен Радев "първо мен да уволни, а след това да се сменят останалите". 

"Този разговор започна още от първия ден на мандата и завърши няколко дни преди края на мандата му. През цялото време това беше тема номер 1 в отношенията ни с него. Явно достатъчно аргументи съм дал в защита на тези хора", каза Ананиев. 

В началото на 2017 г. ръководителите на НАП и "Митниците" бяха Бойко Атанасов и Розалия Димитрова.

И двамата бяха сменени от Владислав Горанов малко след встъпването в длъжност на кабинета "Борисов 3". Атанасов стана зам.-министър на финансите (по-късно оглави КФН) и освободи място на Галя Димитрова. Розалия Димитрова беше заменена от бившия главен секретар на МВР Георги Костов, уволнен от вътрешното министерство по време на служебния кабинет "Герджиков". 

Георги Костов и Галя Димитрова бяха сменени на 14 май 2021 от служебния финансов министър Асен Василев. 

"Нека този брифинг да не се вкарва в обичайния ракурс "Бият нашите". Не знам нито лицата, които са освободени, да са членове или симпатизанти на ГЕРБ. Партията не понася щети. Въпросът е дали държавата понася щети", каза Томислав Дончев. 

Кирил Ананиев коментира, че е предложил съдействие на Асен Василев още в първия ден, в който е предал властта в Министерството на финансите, но кадровите смени са го накарали да преосмисли позицията си. 

"Подадох му ръка и му казах, че във всеки момент съм готов да помогна. Бях изключително учуден от неговите първи действия, което ми дава основание да си оттегля ръката. Той стана маша за постигане на целите на други хора", каза бившият министър на финансите по адрес на Василев.

Асен Василев обаче мотивира уволнението на Димитрова със системно неизпълнение на задълженията си, а на Костов - с доклад на ОЛАФ за несправянето на агенция "Митници". 


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Смяна и в Агенция "Митници": Връща се бивш директор от времето на Орешарски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство