ГЕРБ призова президента Румен Радев и служебното правителство да дадат обяснения за избора на новите ръководни назначения в НАП, Митниците и МВР, като намекнаха за преки връзки между някои от тях и Васил Божков.

Тома Биков обвини кабинета в това, че "онази част от олигархията, която живее извън страната, ще върне позициите си в администрацията и управлението на страната".

"Нека финансовият министър да каже кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП. Живял ли е той в Дубай през последните години? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков (Елена Фичерова, чието име присъства сред учредителите на "Българско лято", е предложена за началник на кабинета на Бойко Рашков в четвъртък, б.р.)? Защо е сменен и основният свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев? Как може това да са първите решения на новия министър? Облагодетелстваните от тези процеси изобщо няма да са малкият и средният бизнес. Очевидно има нов коалиционен партньор, който на последните избори взе 3 процента, а на следващите може да вземе и повече", каза Биков на брифинг пред журналисти.

Бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който заемаше същата позиция и в служебния кабинет на Огнян Герджиков, обвини президента Румен Радев за това, че през 2017 г. го е подлагал на непрекъснат натиск за освобождаването на ръководителите на приходните агенции.

"В първия служебен кабинет (на Радев) имаше 100 млн. лв. по-малко приходи от акцизи. Желанието на президента да уволня двамата директори на агенциите доведе до силно напрежение на работата им, което се отрази на резултатите. Трябваха ми месец и половина време да върна самочувствието на тези хора и да възстановим темпа", каза Ананиев.

На уточняващи въпроси той заяви, че тогава е отстоял запазването на двамата началници, като е казал на Румен Радев "първо мен да уволни, а след това да се сменят останалите".

"Този разговор започна още от първия ден на мандата и завърши няколко дни преди края на мандата му. През цялото време това беше тема номер 1 в отношенията ни с него. Явно достатъчно аргументи съм дал в защита на тези хора", каза Ананиев.

В началото на 2017 г. ръководителите на НАП и "Митниците" бяха Бойко Атанасов и Розалия Димитрова.

И двамата бяха сменени от Владислав Горанов малко след встъпването в длъжност на кабинета "Борисов 3". Атанасов стана зам.-министър на финансите (по-късно оглави КФН) и освободи място на Галя Димитрова. Розалия Димитрова беше заменена от бившия главен секретар на МВР Георги Костов, уволнен от вътрешното министерство по време на служебния кабинет "Герджиков".

Георги Костов и Галя Димитрова бяха сменени на 14 май 2021 от служебния финансов министър Асен Василев.

"Нека този брифинг да не се вкарва в обичайния ракурс "Бият нашите". Не знам нито лицата, които са освободени, да са членове или симпатизанти на ГЕРБ. Партията не понася щети. Въпросът е дали държавата понася щети", каза Томислав Дончев.

Кирил Ананиев коментира, че е предложил съдействие на Асен Василев още в първия ден, в който е предал властта в Министерството на финансите, но кадровите смени са го накарали да преосмисли позицията си.

"Подадох му ръка и му казах, че във всеки момент съм готов да помогна. Бях изключително учуден от неговите първи действия, което ми дава основание да си оттегля ръката. Той стана маша за постигане на целите на други хора", каза бившият министър на финансите по адрес на Василев.

Асен Василев обаче мотивира уволнението на Димитрова със системно неизпълнение на задълженията си, а на Костов - с доклад на ОЛАФ за несправянето на агенция "Митници".


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Смяна и в Агенция "Митници": Връща се бивш директор от времето на Орешарски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас