ГЕРБ внася промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини

Във вторник от ГЕРБ са внесли промени в Изборния кодекс, с които целят да възкресят хартиените бюлетини, съобщи председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

"Абсолютно убедени сме, че трябва да дадем възможност на българските граждани на предстоящите предсрочни избори да гласуват не само с машина, но и с хартиена бюлетина," каза тя.

Атанасова добави, че е "изключително належащо" законопроектът с измененията да бъде разгледан в правната комисия и призова да същото да се случи в парламентарната зала и с идентичното предложение за изменение в кодекса, внесено от БСП от април.

Според текстовете на ГЕРБ всеки избирател трябва да получи право да реши дали да упражни правото си на вот с хартиена бюлетина или чрез машина.

Изцяло машинният вот в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина беше въведен от 45-ото Народно събрание - това бе единственият приет изцяло законопроект от този парламент.

Управляващата коалиция все още се опитва да събере мнозинство, след като "Има такъв народ" се оттегли от нея. Част от партията обаче свали доверието си към Слави Трифонов и даде надежди, че правителството може да остане на власт.

Междувременно ГЕРБ внася вот на недоверие, който ще се нуждае от 121 гласа, за да постигне целта си - досега в най-новата история на България не е имало успешен такъв.

Вотът на недоверие ще е на ръба, и ИТН ще го подкрепят

За момента четирите опозиционни групи, включително депутатите от "Има такъв народ", имат общо 126 гласа. 59 - ГЕРБ, 34 - ДПС, 20 - "Има такъв народ", 13 - "Възраждане". Петимата депутати от ИТН се очаква да подкрепят правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024