Председателят на 44 Народно събрание Цвета Караянчева предупреди президента Румен Радев, че допринася за подронването на доверието в следващите парламентарни избори с провеждането на серията от консултации по организацията на изборния процес.

Караянчева го укори за това, че се внушава, че "партия ГЕРБ е ще прави изборите и ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите", което по думите й "допълнително бие върху авторитета на институциите".

"За съжаление, г-н президент, Вие също участвате в такова говорене. Има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес. Виждаме нагледно какво се случва, когато се подкопае доверието в избирателния процес в една развита демокрация като САЩ", каза Караянчева на среща в президентството.

Тя изрази недоволство, че държавният глава е дал трибуна на "политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво или изобщо няма да имат представителство в българския парламент, а те се превърнаха в рупор на идеи, че непроведените избори ще бъдат манипулирани".

През уикенда Радев проведе серия от разговори с извънпарламентарни партии и организации - "Има такъв народ", "Демократична България", "Отровното трио" и Мая Манолова, "Възраждане", АБВ, "Републиканци за България" на Цветанов и др.

Според Караянчева - консултациите са дали възможност на "хора, които не са участвали в избори и не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани".

"Апелирам за по-спокойно говорене, за утвърждаване на авторитета на институциите. Опитите да се отрече вот, който още не е проведен, е много опасно", каза тя. Караянчева припомни, че четирите последни парламентарни избори са провеждани от правителства, които не са ръководени от Бойко Борисов - включително от служебен кабинет, назначен от Румен Радев през 2017.

Реакцията на Радев спрямо критиките на председателя на Народното събрание беше призив за уважение на плурализма и за демонстрация, че ще бъдат предприети "мерки, които да убедят хората, че няма манипулации".

Той посочи, че бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който отговаряше за изборните кампании на партията от 2009 до 2019 г., също е дал примери за възможни манипулации на вота и е поискал промени в процедурите - като ротация на областните директори на МВР малко преди изборите.

"Промените, които той предложи, явно почиват на предишния му опит", коментира Румен Радев.

"Не става дума за легитимност на 44 народно събрание, а на следващия парламент. Ако организираме избори недостатъчно подготвени и ако нямаме достатъчна избирателна активност, следващият парламент може да се окаже неустойчив, а оттам - правителството да е неустойчиво. Това не е добре за България", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"