ГЕРБ зае страната на БСП срещу Covid-сертификатите

Десислава Атанасова и Костадин Ангелов - двама бивши здравни министри на ГЕРБ - се обявиха против въвеждането на изискване за т.нар. зелен Covid-сертификат за достъп до обществени места.

Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваваше всички партии да "накарат симпатизантите си да се ваксинират" само преди ден, днес ръководството на първата политическа сила обяви, че новите мерки са "нарушение на свободната воля за избор".

"При 20% ваксинационно покритие в България е абсолютен саботаж от днес за утре да се въвежда сертификат. Нарушение на свободната воля за избор и на конституционнните права. Правилна е реакцията на гражданите срещу това необмислено решение на Стойчо Кацаров. Всеки час на този пост от този здравен министър, е грубо газене на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична държава, а и груба злоупотреба с доверието на хората", каза Десислава Атанасова, която поиска оставката на Стойчо Кацаров заради заповедта му.

Няколко часа по-рано ИБ на БСП също призова за оставка на служебния министър на здравеопазването и отмяна на мерките.

"Атака" на Волен Сидеров и "Възраждане" на Костадин Костадинов организираха протест пред Министерски съвет на обяд.

Самият Кацаров определи като част от предизборната кампания недоволството на партиите от новите мерки.

"Тези, които критикуват мерките, не предлагат никаква алтернатива. Те вероятно си представят ситуация, в която няма да се ваксинираме, няма спазваме мерките и няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация. Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени, висок брой починали и ще сме в риск да не можем да осигурим болнично лечение на всички хора", каза той.

По време на пресконференцията на ГЕРБ Костадин Ангелов обяви, че "няма да постигнем търсения медицински ефект", а ще се стигне до струпване на хора пред лабораториите за тестове.

Той критикува и решението на Кацаров да премахне противоречивото третиране на хора, преболедували Covid-19, които имат само антигенен положителен тест - досега сертификатите се издаваха само ако пациентът си е направил PCR-изследване за потвърждение на болестта.

"С антигенните тестове никой не може да си извади зелен сертификат по начина, по който е определен от ЕС. Възможностите за издаване на зелен сертификат е само с PCR. Кацаров излъга, че могат гражданите с антигенен тест да получават зелен сертификат", каза Ангелов.

Бойко Борисов също се появи на пресконференцията на ГЕРБ, като обвини Румен Радев в "евтин PR" в разгара на кризата с цените на тока.

"Той обвини президента Байдън, Макрон, канцлера Меркел, немския президент, в артистичност, защото се имунизирали публично. Да, хората се нуждаят от лидерите си, да видят, че нито ги чипират, нито са вредни ваксините", каза Борисов. Той поиска и да се даде отговор дали мерките за помощ на бизнеса 60:40 ще бъдат продължени, след като се въведат зелените сертификати.

"Кацаров е маша, той е случайно попаднал там за лобистки интереси. Не е лекар като лекарите. Такива като проф. Кантарджиев, Балтов бяха изчегъртани. Всичко ще си дойде по местата, когато Радев си подаде оставката", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024