Назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов на нов ръководен пост в Столична община провокира напрежение в СОС, последвано от защитна реакция на групата на ГЕРБ в съвета. 

В четвъртък мнозинството на ГЕРБ и Патриотите отказа да одобри искането за изслушване на кмета на София Йорданка Фандъкова за мотивите й да привлече Иванов за началник на Столичния инспекторат след уволнението му от МВР. 

Иванов беше отстранен с указ на Румен Радев през май 2021 г. като професионален ръководител на Вътрешното министерство заради полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година. 

Два месеца по-късно ресорната анкетна комисия в 46 Народно събрание публикува кадри от охранителните камери на НСО, които показваха брутален побой над младежи зад колоните на Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г. Замесените в случая полицаи обаче са наказани символично, а един от тях дори беше прехвърлен в Бюрото по защита към главния прокурор. 

Искането за изслушване на Фандъкова беше внесено от Борис Бонев от "Спаси София", който обвинява общинската администрация в задкулисно назначение на "човек, който е до такава степен компрометиран публично". 

От ГЕРБ коментираха случая часове по-късно, като публикуваха декларация в защита на Иванов. 

В нея общинските съветници заявяват, че "осъждат полицейското насилие" и намират за "недопустимо това, което видяхме на записите под колоните на Министерски съвет". Те настояват и за "преследване с цялата строгост на закона" срещу извършителите на побоите.

В същото време, те разграничават партията от случаите на полицейско насилие - независимо че двама от вътрешните министри в този период Христо Терзийски и Младен Маринов по-късно станаха депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС, а вътрешните проверки за злоупотреба на униформени служители са преминали без съществени наказания. 

Съветниците от ГЕРБ твърдят още, че "след политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенциите да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани"

"Общинските съветници от ГЕРБ-СДС и кметът Фандъкова имаме за цел да подредим града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба, с усъвършенстване на системите за контрол в общината, общинските предприятия и общинските дружества и не на последно място спазване на правилата в града ни. Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността", се казва в писмото. 

Предходният дългогодишен ръководител на инспектората Веска Георгиева почина през юли 2021 г. В позицията на ГЕРБ не става ясно защо Фандъкова е решила да избере нов човек за позицията, без да проведе отворен конкурс. 

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ