Назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов на нов ръководен пост в Столична община провокира напрежение в СОС, последвано от защитна реакция на групата на ГЕРБ в съвета.

В четвъртък мнозинството на ГЕРБ и Патриотите отказа да одобри искането за изслушване на кмета на София Йорданка Фандъкова за мотивите й да привлече Иванов за началник на Столичния инспекторат след уволнението му от МВР.

Иванов беше отстранен с указ на Румен Радев през май 2021 г. като професионален ръководител на Вътрешното министерство заради полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година.

Два месеца по-късно ресорната анкетна комисия в 46 Народно събрание публикува кадри от охранителните камери на НСО, които показваха брутален побой над младежи зад колоните на Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г. Замесените в случая полицаи обаче са наказани символично, а един от тях дори беше прехвърлен в Бюрото по защита към главния прокурор.

Искането за изслушване на Фандъкова беше внесено от Борис Бонев от "Спаси София", който обвинява общинската администрация в задкулисно назначение на "човек, който е до такава степен компрометиран публично".

От ГЕРБ коментираха случая часове по-късно, като публикуваха декларация в защита на Иванов.

В нея общинските съветници заявяват, че "осъждат полицейското насилие" и намират за "недопустимо това, което видяхме на записите под колоните на Министерски съвет". Те настояват и за "преследване с цялата строгост на закона" срещу извършителите на побоите.

В същото време, те разграничават партията от случаите на полицейско насилие - независимо че двама от вътрешните министри в този период Христо Терзийски и Младен Маринов по-късно станаха депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС, а вътрешните проверки за злоупотреба на униформени служители са преминали без съществени наказания.

Съветниците от ГЕРБ твърдят още, че "след политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенциите да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани".

"Общинските съветници от ГЕРБ-СДС и кметът Фандъкова имаме за цел да подредим града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба, с усъвършенстване на системите за контрол в общината, общинските предприятия и общинските дружества и не на последно място спазване на правилата в града ни. Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността", се казва в писмото.

Предходният дългогодишен ръководител на инспектората Веска Георгиева почина през юли 2021 г. В позицията на ГЕРБ не става ясно защо Фандъкова е решила да избере нов човек за позицията, без да проведе отворен конкурс.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"