"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно Снимка: © Getty Images

„Този побой е срам за институцията на МВР“ – над година след бруталния побой над протестиращи под колонадата на Министерския съвет, студентът по право Евгени Марчев, който стана жертва на полицейския тормоз, отново застана пред камера.

Пред Нова ТВ 23-годишният Марчев коментира показаните в петък в Народното събрание кадри от полицейско насилие от 10 юли 2020 г. Те са от камера на НСО и са крити от службата в продължение на над година, преди да бъдат разкрити от комисията на Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

На кадрите се вижда, че срещу един от протестиращите се изправят цели 13 полицаи. Този демонстрант срещу бившето управление на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев е Евгени Марчев.

„Помня как казаха – „Хващай го този“. Хващат те и се опитват да те премажат, като глутница вълци са“, казва студентът година по-късно.

„Това е само едната камера, ние получихме удари още преди да застанем пред колоните. Аз лично получих множество удари преди това, като ме свалиха на земята и ме влачиха“, припомня си той.

"Бийте ги, докато не им се сложат белезниците": Студентът Евгени Марчев разказва за побоя на протестите

Според него целта на полицаите е била да всеят страх у протестиращите. „Опитаха да потулят всичко това, да го прикрият. В някаква степен успяха, не можехме да докажем какво се е случило. Не съм вярвал, че тези кадри са запазени, трябвало е да ги изтрият, било е в тяхна полза да ги изтрият. Не е приятно да гледаш подобен запис, но искам хората да видят истината“, каза Марчев.

На записите се вижда как служители на реда удрят с юмруци и палки задържаните демонстранти, повечето от които са легнали на земята. Вижда се как полицаи са стъпили върху гърбовете им и как снимат с телефоните си. Видеото показва как младежите са влачени един по един от площада до колоните. Освен това служители на реда снимат момиче, разголено от влаченето към колоните.

„Това беше най-грозният момент, как някой така ще снима млада дама, какво остава и да я докосва? Подобно сексуално посегателство пред Министерски съвет, в държава от ЕС, и да не е установено нищо вече над година – това е срамно за институцията на МВР“, заяви Марчев.

В края на юли миналата година СДВР съобщи, че ще предприеме наказания на 4 полицейски служители за превишаване на правомощията им под колоните на МС.

„Аз лично не съм влизал в контакт с нито един полицай, това може да бъде лесно потвърдено, защото за година все щяха да намерят един запис - там има много камери, в които ще се види. Унижение е да те размятат, да те тъпчат и мачкат за това ,че си отишъл на един протест“, каза Марчев, който продължава да търси справедливост в съда.

„Година и малко моята мярка не е паднала в съда, още се водя правомерно задържан. Такова задържане просто вреди на нашата нация. Не е редно един полицай да раздава правосъдие по този начин, той няма право“, твърди младият мъж.

Председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на 46-ото Народно събрание във вторник (17 август) от 10 ч., на което ще се разискват кадрите с полицейското насилие и ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков. Всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, поискаха обективно разследване и наказания за полицаите от кадрите. Прокуратурата съобщи, че ще направи проверка сега, въпреки че е разполагала със записите още миналата година.

ДБ иска разследване срещу Младен Маринов и Христо Терзийски заради боя над протестиращи

Междувременно бившите министри на вътрешните работи от управлението на ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов публикуваха позиции по темата. Към двамата има обвинения, че са отговорни за ескалацията на напрежението. Според Явор Божанков от БСП – Маринов крил колко полицаи са санкционирани за нарушения по време на охраната на протестите.

„Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни“, твърди Младен Маринов, който беше освободен от поста вътрешен министър от Борисов през лятото на 2020, за да се разсеят съмненията за връзки с ДПС.

„Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд“, добави той във Facebook.

Маринов се обяви против превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, но и срещу „противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители“.

Христо Терзийски написа, че винаги се е противопоставял и е отхвърлял „всякакви форми на насилие“. Добави, че веднага поискал да получи информация за превишените полицейски правомощия по време на протестите, след което – на 27 юли – е представил данните пред обществото.

„Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР, нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство. Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: „В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели“, пише той.

„В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР”, добавя той и дава примери със служител на ОСПС и с младши изпълнителския състав от СДВР.

Терзийски иска „както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощи, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи“.

Прокуратурата ще провери записите от побоя над протестиращи с 1 година закъснение



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024