Разследването на полицейското насилие по време на антиправителствените протести не трябва да се изчерпва с отговорността на редовите служители на МВР, а да стигне до политическото ръководство на министерството от 2020 г. 

Това е позицията на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев след разпространението на кадрите с побоя над протестиращи граждани в анкетната комисия на Народното събрание. 

"Много далеч от мисълта ми е, че всички в българската полиция се държат като тези полицаи - по един изключително недостоен начин. Наказание трябва да понесат и те, и този, който пряко ги е управлявал. Но трябва да кажем и да признаем, че това беше политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора (Младен Маринов и Христо Терзийски, б.р.) в момента са депутати в Народното събрание. По същия начин се държаха в Росенец. Те умишлено предизвикаха подобно напрежение и го използваха в подобна посока. И Терзийски, и Младен Маринов трябва да бъдат изправени в съда и да бъдат разследвани, защото не редовите полицаи носят отговорност за това поведение на полицията", каза Мирчев в интервю за Нова ТВ.

Записите от 10 юли 2020 г. бяха излъчени първо в парламента, след като са предадени от МВР на комисията, ръководена от Николай Хаджигенов. По-късно той разпространи кадрите и към медиите. Записите с проявите на насилие са били пазени от Националната служба за охрана в продължение на повече от една година въпреки множество искания на Хаджигенов да му бъдат предоставени. Това даде повод на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" да призове Румен Радев за освобождаване на началника на НСО от длъжност.  

НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

ГЕРБ вече не управляват и истината за техните действия излизат наяве. Това, което видяхме, трябва да завърши с търсене на отговорност, коментира пред Нова Явор Божанков (БСП). 

Той посочи, че още през 2020 г. е поискал данни от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов за това колко полицаи са санкционирани за нарушения по време на охраната на протестите. 

"Вместо това министър Маринов ми отговори кои протестиращи с какви санкции са наказани", каза Божанков. "Отговорността на най-високо политическо ниво е в министерството на вътрешните работи. Бях всеки ден на тези протести и виждах как групи организирани агитки хвърляха всеки ден камъни по полицаите, а полицаите не реагираха". 

Младен Маринов беше освободен като министър на вътрешните работи 2 седмици след началото на протестите срещу кабинета "Борисов 3", а оставката му беше поискана от тогавашния премиер с основанието, че в ГЕРБ искали да разсеят съмненията за зависимости от Делян Пеевски. 

На негово място беше избран действащият директор на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски, в чийто мандат отново избухна ескалация от насилие при протестите в началото на септември 2020. В момента и Маринов, и Терзийски са народни представители от ГЕРБ. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна