Разследването на полицейското насилие по време на антиправителствените протести не трябва да се изчерпва с отговорността на редовите служители на МВР, а да стигне до политическото ръководство на министерството от 2020 г. 

Това е позицията на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев след разпространението на кадрите с побоя над протестиращи граждани в анкетната комисия на Народното събрание. 

"Много далеч от мисълта ми е, че всички в българската полиция се държат като тези полицаи - по един изключително недостоен начин. Наказание трябва да понесат и те, и този, който пряко ги е управлявал. Но трябва да кажем и да признаем, че това беше политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора (Младен Маринов и Христо Терзийски, б.р.) в момента са депутати в Народното събрание. По същия начин се държаха в Росенец. Те умишлено предизвикаха подобно напрежение и го използваха в подобна посока. И Терзийски, и Младен Маринов трябва да бъдат изправени в съда и да бъдат разследвани, защото не редовите полицаи носят отговорност за това поведение на полицията", каза Мирчев в интервю за Нова ТВ.

Записите от 10 юли 2020 г. бяха излъчени първо в парламента, след като са предадени от МВР на комисията, ръководена от Николай Хаджигенов. По-късно той разпространи кадрите и към медиите. Записите с проявите на насилие са били пазени от Националната служба за охрана в продължение на повече от една година въпреки множество искания на Хаджигенов да му бъдат предоставени. Това даде повод на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" да призове Румен Радев за освобождаване на началника на НСО от длъжност.  

НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

ГЕРБ вече не управляват и истината за техните действия излизат наяве. Това, което видяхме, трябва да завърши с търсене на отговорност, коментира пред Нова Явор Божанков (БСП). 

Той посочи, че още през 2020 г. е поискал данни от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов за това колко полицаи са санкционирани за нарушения по време на охраната на протестите. 

"Вместо това министър Маринов ми отговори кои протестиращи с какви санкции са наказани", каза Божанков. "Отговорността на най-високо политическо ниво е в министерството на вътрешните работи. Бях всеки ден на тези протести и виждах как групи организирани агитки хвърляха всеки ден камъни по полицаите, а полицаите не реагираха". 

Младен Маринов беше освободен като министър на вътрешните работи 2 седмици след началото на протестите срещу кабинета "Борисов 3", а оставката му беше поискана от тогавашния премиер с основанието, че в ГЕРБ искали да разсеят съмненията за зависимости от Делян Пеевски. 

На негово място беше избран действащият директор на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски, в чийто мандат отново избухна ескалация от насилие при протестите в началото на септември 2020. В момента и Маринов, и Терзийски са народни представители от ГЕРБ. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности