ДБ иска разследване срещу Младен Маринов и Христо Терзийски заради боя над протестиращи

Разследването на полицейското насилие по време на антиправителствените протести не трябва да се изчерпва с отговорността на редовите служители на МВР, а да стигне до политическото ръководство на министерството от 2020 г.

Това е позицията на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев след разпространението на кадрите с побоя над протестиращи граждани в анкетната комисия на Народното събрание.

"Много далеч от мисълта ми е, че всички в българската полиция се държат като тези полицаи - по един изключително недостоен начин. Наказание трябва да понесат и те, и този, който пряко ги е управлявал. Но трябва да кажем и да признаем, че това беше политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора (Младен Маринов и Христо Терзийски, б.р.) в момента са депутати в Народното събрание. По същия начин се държаха в Росенец. Те умишлено предизвикаха подобно напрежение и го използваха в подобна посока. И Терзийски, и Младен Маринов трябва да бъдат изправени в съда и да бъдат разследвани, защото не редовите полицаи носят отговорност за това поведение на полицията", каза Мирчев в интервю за Нова ТВ.

Записите от 10 юли 2020 г. бяха излъчени първо в парламента, след като са предадени от МВР на комисията, ръководена от Николай Хаджигенов. По-късно той разпространи кадрите и към медиите. Записите с проявите на насилие са били пазени от Националната служба за охрана в продължение на повече от една година въпреки множество искания на Хаджигенов да му бъдат предоставени. Това даде повод на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" да призове Румен Радев за освобождаване на началника на НСО от длъжност.

НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

ГЕРБ вече не управляват и истината за техните действия излизат наяве. Това, което видяхме, трябва да завърши с търсене на отговорност, коментира пред Нова Явор Божанков (БСП).

Той посочи, че още през 2020 г. е поискал данни от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов за това колко полицаи са санкционирани за нарушения по време на охраната на протестите.

"Вместо това министър Маринов ми отговори кои протестиращи с какви санкции са наказани", каза Божанков. "Отговорността на най-високо политическо ниво е в министерството на вътрешните работи. Бях всеки ден на тези протести и виждах как групи организирани агитки хвърляха всеки ден камъни по полицаите, а полицаите не реагираха".

Младен Маринов беше освободен като министър на вътрешните работи 2 седмици след началото на протестите срещу кабинета "Борисов 3", а оставката му беше поискана от тогавашния премиер с основанието, че в ГЕРБ искали да разсеят съмненията за зависимости от Делян Пеевски.

На негово място беше избран действащият директор на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски, в чийто мандат отново избухна ескалация от насилие при протестите в началото на септември 2020. В момента и Маринов, и Терзийски са народни представители от ГЕРБ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023