ДБ иска разследване срещу Младен Маринов и Христо Терзийски заради боя над протестиращи

Разследването на полицейското насилие по време на антиправителствените протести не трябва да се изчерпва с отговорността на редовите служители на МВР, а да стигне до политическото ръководство на министерството от 2020 г.

Това е позицията на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев след разпространението на кадрите с побоя над протестиращи граждани в анкетната комисия на Народното събрание.

"Много далеч от мисълта ми е, че всички в българската полиция се държат като тези полицаи - по един изключително недостоен начин. Наказание трябва да понесат и те, и този, който пряко ги е управлявал. Но трябва да кажем и да признаем, че това беше политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора (Младен Маринов и Христо Терзийски, б.р.) в момента са депутати в Народното събрание. По същия начин се държаха в Росенец. Те умишлено предизвикаха подобно напрежение и го използваха в подобна посока. И Терзийски, и Младен Маринов трябва да бъдат изправени в съда и да бъдат разследвани, защото не редовите полицаи носят отговорност за това поведение на полицията", каза Мирчев в интервю за Нова ТВ.

Записите от 10 юли 2020 г. бяха излъчени първо в парламента, след като са предадени от МВР на комисията, ръководена от Николай Хаджигенов. По-късно той разпространи кадрите и към медиите. Записите с проявите на насилие са били пазени от Националната служба за охрана в продължение на повече от една година въпреки множество искания на Хаджигенов да му бъдат предоставени. Това даде повод на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" да призове Румен Радев за освобождаване на началника на НСО от длъжност.

НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

ГЕРБ вече не управляват и истината за техните действия излизат наяве. Това, което видяхме, трябва да завърши с търсене на отговорност, коментира пред Нова Явор Божанков (БСП).

Той посочи, че още през 2020 г. е поискал данни от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов за това колко полицаи са санкционирани за нарушения по време на охраната на протестите.

"Вместо това министър Маринов ми отговори кои протестиращи с какви санкции са наказани", каза Божанков. "Отговорността на най-високо политическо ниво е в министерството на вътрешните работи. Бях всеки ден на тези протести и виждах как групи организирани агитки хвърляха всеки ден камъни по полицаите, а полицаите не реагираха".

Младен Маринов беше освободен като министър на вътрешните работи 2 седмици след началото на протестите срещу кабинета "Борисов 3", а оставката му беше поискана от тогавашния премиер с основанието, че в ГЕРБ искали да разсеят съмненията за зависимости от Делян Пеевски.

На негово място беше избран действащият директор на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски, в чийто мандат отново избухна ескалация от насилие при протестите в началото на септември 2020. В момента и Маринов, и Терзийски са народни представители от ГЕРБ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован на разпит днес

Все още не ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение или само ще даде показания.

07:42 - 17.04.2024