Комисията за изясняване на факти и обстоятелства за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. показа неизлъчвани до момента записи от антиправителствените демонстрации.

Председателят на комисията в 46-ото Народно събрание Николай Хаджигенов („Изправи се БГ! Ние идваме“) пусна видео по време на извънредно заседание, което е от охранителна камера на НСО, намираща се пред главния вход на Министерски съвет. Кадрите са от вечерта на 10 юли 2020 г. и на тях се вижда как полицаите проявяват агресия срещу протестиращи граждани при колоните на сградата.

Служители на реда удрят с юмруци и палки задържаните демонстранти, повечето от които са легнали на земята. Вижда се как полицаи са стъпили върху гърбовете им и как снимат с телефоните си. Видеото показва как младежите са влачени един по един от площада до колоните.

Вижда се и как жена с полицейска униформа рита в слабините протестиращ мъж, който е заобиколен и удрян от още няколко служители на МВР.

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на Женевската конвенция“, заяви Хаджигенов.

Той добави, че е търсил записите няколко месеца, но не е успял да ги намери. Настоящият шеф на Националната служба за охрана Емил Тонев му отговорил, че "НСО не разполага и никога не е разполагала с подобни записи". Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков обаче открили кадрите.

„Подобно укриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си. Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това. Министър, който Борисов освободи“, заяви Хаджигенов.

„Искам да попитам президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев дали е допустимо поведението на началника на НСО – прикриване на престъпление? В чий интерес? В интерес на правосъдието? И ако случайно верният отговор е положителен, тогава докога Емил Тонев ще бъде началник на НСО - ако се приеме, че подобно поведение е несъвместимо с морала и добрите нрави? За нарушения на Наказателния кодекс ще говоря, когато сменим Иван Гешев, доколкото той също е съучастник в тези деяния“, каза Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба