НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

Комисията за изясняване на факти и обстоятелства за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. показа неизлъчвани до момента записи от антиправителствените демонстрации.

Председателят на комисията в 46-ото Народно събрание Николай Хаджигенов („Изправи се БГ! Ние идваме“) пусна видео по време на извънредно заседание, което е от охранителна камера на НСО, намираща се пред главния вход на Министерски съвет. Кадрите са от вечерта на 10 юли 2020 г. и на тях се вижда как полицаите проявяват агресия срещу протестиращи граждани при колоните на сградата.

Служители на реда удрят с юмруци и палки задържаните демонстранти, повечето от които са легнали на земята. Вижда се как полицаи са стъпили върху гърбовете им и как снимат с телефоните си. Видеото показва как младежите са влачени един по един от площада до колоните.

Вижда се и как жена с полицейска униформа рита в слабините протестиращ мъж, който е заобиколен и удрян от още няколко служители на МВР.

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на Женевската конвенция“, заяви Хаджигенов.

Той добави, че е търсил записите няколко месеца, но не е успял да ги намери. Настоящият шеф на Националната служба за охрана Емил Тонев му отговорил, че "НСО не разполага и никога не е разполагала с подобни записи". Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков обаче открили кадрите.

„Подобно укриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си. Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това. Министър, който Борисов освободи“, заяви Хаджигенов.

„Искам да попитам президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев дали е допустимо поведението на началника на НСО – прикриване на престъпление? В чий интерес? В интерес на правосъдието? И ако случайно верният отговор е положителен, тогава докога Емил Тонев ще бъде началник на НСО - ако се приеме, че подобно поведение е несъвместимо с морала и добрите нрави? За нарушения на Наказателния кодекс ще говоря, когато сменим Иван Гешев, доколкото той също е съучастник в тези деяния“, каза Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023