Комисията за изясняване на факти и обстоятелства за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. показа неизлъчвани до момента записи от антиправителствените демонстрации.

Председателят на комисията в 46-ото Народно събрание Николай Хаджигенов („Изправи се БГ! Ние идваме“) пусна видео по време на извънредно заседание, което е от охранителна камера на НСО, намираща се пред главния вход на Министерски съвет. Кадрите са от вечерта на 10 юли 2020 г. и на тях се вижда как полицаите проявяват агресия срещу протестиращи граждани при колоните на сградата.

Служители на реда удрят с юмруци и палки задържаните демонстранти, повечето от които са легнали на земята. Вижда се как полицаи са стъпили върху гърбовете им и как снимат с телефоните си. Видеото показва как младежите са влачени един по един от площада до колоните.

Вижда се и как жена с полицейска униформа рита в слабините протестиращ мъж, който е заобиколен и удрян от още няколко служители на МВР.

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на Женевската конвенция“, заяви Хаджигенов.

Той добави, че е търсил записите няколко месеца, но не е успял да ги намери. Настоящият шеф на Националната служба за охрана Емил Тонев му отговорил, че "НСО не разполага и никога не е разполагала с подобни записи". Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков обаче открили кадрите.

„Подобно укриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си. Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това. Министър, който Борисов освободи“, заяви Хаджигенов.

„Искам да попитам президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев дали е допустимо поведението на началника на НСО – прикриване на престъпление? В чий интерес? В интерес на правосъдието? И ако случайно верният отговор е положителен, тогава докога Емил Тонев ще бъде началник на НСО - ако се приеме, че подобно поведение е несъвместимо с морала и добрите нрави? За нарушения на Наказателния кодекс ще говоря, когато сменим Иван Гешев, доколкото той също е съучастник в тези деяния“, каза Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца