НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

Комисията за изясняване на факти и обстоятелства за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. показа неизлъчвани до момента записи от антиправителствените демонстрации.

Председателят на комисията в 46-ото Народно събрание Николай Хаджигенов („Изправи се БГ! Ние идваме“) пусна видео по време на извънредно заседание, което е от охранителна камера на НСО, намираща се пред главния вход на Министерски съвет. Кадрите са от вечерта на 10 юли 2020 г. и на тях се вижда как полицаите проявяват агресия срещу протестиращи граждани при колоните на сградата.

Служители на реда удрят с юмруци и палки задържаните демонстранти, повечето от които са легнали на земята. Вижда се как полицаи са стъпили върху гърбовете им и как снимат с телефоните си. Видеото показва как младежите са влачени един по един от площада до колоните.

Вижда се и как жена с полицейска униформа рита в слабините протестиращ мъж, който е заобиколен и удрян от още няколко служители на МВР.

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на Женевската конвенция“, заяви Хаджигенов.

Той добави, че е търсил записите няколко месеца, но не е успял да ги намери. Настоящият шеф на Националната служба за охрана Емил Тонев му отговорил, че "НСО не разполага и никога не е разполагала с подобни записи". Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков обаче открили кадрите.

„Подобно укриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си. Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това. Министър, който Борисов освободи“, заяви Хаджигенов.

„Искам да попитам президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев дали е допустимо поведението на началника на НСО – прикриване на престъпление? В чий интерес? В интерес на правосъдието? И ако случайно верният отговор е положителен, тогава докога Емил Тонев ще бъде началник на НСО - ако се приеме, че подобно поведение е несъвместимо с морала и добрите нрави? За нарушения на Наказателния кодекс ще говоря, когато сменим Иван Гешев, доколкото той също е съучастник в тези деяния“, каза Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024