Прокуратурата ще провери записите от побоя над протестиращи с 1 година закъснение Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov

Прокуратурата ще направи проверка по записите с полицейско насилие над протестиращи, които бяха разпространени от комисията на Николай Хаджигенов в петък.

В. "Сега" цитира пресцентъра на държавното обвинение, откъдето казват, че в понеделник ще се провери дали видеото е било обект на разследване или не. Кадрите са направени с камера на НСО, монтирана до входа на Министерски съвет, и досега не бяха предоставяни публично от службата.

Прокуратурата също не е съобщавала за свои разследвания срещу полицаи за превишаване на правомощия по време на протестите.

Според данни на служебния вътрешен министър Бойко Рашков - през 2020 г. само един полицейски началник от столичната полиция е бил наказан със забрана за повишаване в длъжност заради боя над протестиращи. От изказването на Николай Хаджигенов в петък стана ясно, че Рашков е съдействал на комисията за откриването на част от записа на камерите на НСО, в които се виждат сцените на саморазправа от униформени.

По-рано в събота "Демократична България" настоя да се проведе разследване на най-високото ниво в старото ръководство на МВР и в прокуратурата по случая. Бившите министри Младен Маринов и Христо Терзийски в момента са народни представители от ГЕРБ.

Реакция дойде и от страна на Слави Трифонов във Facebook, който нарича "изроди" извършителите на побоя.

"С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото..."

НС показа брутални кадри на насилие над протестиращи, крити от НСО цяла година

"Кадрите, които сега виждат бял свят, категорично доказват, че протестиращите са били прави. Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани", казва той.

Евродепутатът от БСП Петър Витанов обяви, че ще представи записите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024