Герджиков и СУ обявиха протест срещу Кацаров заради казуса с болница "Лозенец" Снимка: © Getty Images

Софийският университет, ръководен от проф. Анастас Герджиков, обяви протест срещу решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров болница „Лозенец“ да се слее с детската СБАЛ „Проф. Иван Митев“.

Бившата правителствена болница е учебна база за студентите по медицина на СУ, но всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет спират в знак на протест, докато не се изясни ситуацията с „Лозенец“, съобщиха от Алма матер на 10 декември.

Според ръководения от проф. Герджиков университет - решението на Кацаров от 8 декември за преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ ще доведе до това тя „на практика да спре да съществува“.

Стойчо Кацаров заяви, че многопрофилният характер на лечебното заведение няма да се промени и то ще обслужва както деца, така и възрастни пациенти. Междувременно лекари от болницата организират протести срещу МЗ няколко дни подред.

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов. Герджиков изрази несъгласие и тогава - Софийският университет отново беше обявил позиция "против".

Спасов беше уволнен от болницата през лятото на 2021 г., след като МЗ оповести данни за извършването на няколко незаконни трансплантации и фалшиви хоспитализации.

Стойчо Кацаров настоява, че на територията на „Лозенец“ ще има Национална детска болница и до построяването на сградата (вероятно ще отнеме около 5 г.) в сегашния комплекс ще работят и двете лечебни заведения.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите, е абсолютно неоправдано", каза той.

Според проф. Боян Биолчев, в чийто мандат като ректор на СУ бе създаден Медицинският факултет, „посягане върху факултет на Софийския университет не може да стане без допитване до министъра на образованието“.

„Целият факултет се помещава в правителствена болница, даже ни е тясно“, каза той пред bTV в четвъртък. „Факултетът се унищожава. Да нарушават един образователен процес с перспектива, че след 5 г. ще има нещо друго... извинявайте", добави Биолчев и определи случващото се като "солова акция" на Кацаров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024