Герджиков и СУ обявиха протест срещу Кацаров заради казуса с болница "Лозенец" Снимка: © Getty Images

Софийският университет, ръководен от проф. Анастас Герджиков, обяви протест срещу решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров болница „Лозенец“ да се слее с детската СБАЛ „Проф. Иван Митев“.

Бившата правителствена болница е учебна база за студентите по медицина на СУ, но всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет спират в знак на протест, докато не се изясни ситуацията с „Лозенец“, съобщиха от Алма матер на 10 декември.

Според ръководения от проф. Герджиков университет - решението на Кацаров от 8 декември за преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ ще доведе до това тя „на практика да спре да съществува“.

Стойчо Кацаров заяви, че многопрофилният характер на лечебното заведение няма да се промени и то ще обслужва както деца, така и възрастни пациенти. Междувременно лекари от болницата организират протести срещу МЗ няколко дни подред.

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов. Герджиков изрази несъгласие и тогава - Софийският университет отново беше обявил позиция "против".

Спасов беше уволнен от болницата през лятото на 2021 г., след като МЗ оповести данни за извършването на няколко незаконни трансплантации и фалшиви хоспитализации.

Стойчо Кацаров настоява, че на територията на „Лозенец“ ще има Национална детска болница и до построяването на сградата (вероятно ще отнеме около 5 г.) в сегашния комплекс ще работят и двете лечебни заведения.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите, е абсолютно неоправдано", каза той.

Според проф. Боян Биолчев, в чийто мандат като ректор на СУ бе създаден Медицинският факултет, „посягане върху факултет на Софийския университет не може да стане без допитване до министъра на образованието“.

„Целият факултет се помещава в правителствена болница, даже ни е тясно“, каза той пред bTV в четвъртък. „Факултетът се унищожава. Да нарушават един образователен процес с перспектива, че след 5 г. ще има нещо друго... извинявайте", добави Биолчев и определи случващото се като "солова акция" на Кацаров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024