Снимка: © Getty Images

Софийският университет, ръководен от проф. Анастас Герджиков, обяви протест срещу решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров болница „Лозенец“ да се слее с детската СБАЛ „Проф. Иван Митев“.

Бившата правителствена болница е учебна база за студентите по медицина на СУ, но всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет спират в знак на протест, докато не се изясни ситуацията с „Лозенец“, съобщиха от Алма матер на 10 декември.

Според ръководения от проф. Герджиков университет - решението на Кацаров от 8 декември за преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ ще доведе до това тя „на практика да спре да съществува“.

Стойчо Кацаров заяви, че многопрофилният характер на лечебното заведение няма да се промени и то ще обслужва както деца, така и възрастни пациенти. Междувременно лекари от болницата организират протести срещу МЗ няколко дни подред.

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов. Герджиков изрази несъгласие и тогава - Софийският университет отново беше обявил позиция "против".

Спасов беше уволнен от болницата през лятото на 2021 г., след като МЗ оповести данни за извършването на няколко незаконни трансплантации и фалшиви хоспитализации. 

Стойчо Кацаров настоява, че на територията на „Лозенец“ ще има Национална детска болница и до построяването на сградата (вероятно ще отнеме около 5 г.) в сегашния комплекс ще работят и двете лечебни заведения.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите, е абсолютно неоправдано", каза той. 

Според проф. Боян Биолчев, в чийто мандат като ректор на СУ бе създаден Медицинският факултет, „посягане върху факултет на Софийския университет не може да стане без допитване до министъра на образованието“. 

„Целият факултет се помещава в правителствена болница, даже ни е тясно“, каза той пред bTV в четвъртък. „Факултетът се унищожава. Да нарушават един образователен процес с перспектива, че след 5 г. ще има нещо друго... извинявайте", добави Биолчев и определи случващото се като "солова акция" на Кацаров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия