Кацаров иска новата детска болница да се строи в двора на "Лозенец"

Сагата около бъдещата Национална детска болница доведе до нов епизод - здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че има план тя да бъде построена на терена на парка около настоящата болница "Лозенец" (Правителствена болница).

"Най-подходящото място за изграждане на детска болница е дворът на болница "Лозенец". Тя разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Тя се намира в самия Южен парк, едва ли човек може да си представи по-хубаво място да бъде изградена болница за деца, които да могат да си почиват в място, което е тихо, не е запрашено. Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки от гледна точка на градоустройството. Преценихме, че е най-добре дружеството да се влее в съществуващата сега Детска болница, така че тя да стане инвеститор на новия проект и да отговаря по всички въпроси", каза Кацаров, имайки предвдид СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

Проектът за изграждане на нова болница в двора на "Александровска" не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен, каза Кацаров. Сградата, в която е трябвало да се построи бъдещия комплекс, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и проектът не може да бъде реализиран.

Кацаров обяви, че в Плана за възстановяване е заложено на терена на "Лозенец" да се изгради "първия не само в страната, но и в цяла Източна Европа протонен ускорител".

"Той е пряко свързан с изграждането на нова детска болница на това място - това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца или възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки", каза той.

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов и от страна на Софийския университет, вкл. ректора Анастас Герджиков ("Лозенец" е учебната база на студентите от Медицинския факултет на СУ).

Спасов беше уволнен от болницата през лятото на 2021 г., след като МЗ оповести данни за извършването на няколко незаконни трансплантации и фалшиви хоспитализации.

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Кацаров коментира, че има подкрепа от страна на гражданските организации и архитектите. Проблемът, по думите му, е че изграждането на бъдещия комплекс ще отнеме поне 5 години в най-добрия случай.

Затова неговото предложение е да се реорганизира "Лозенец", така че децата, които имат нужда от лечение, да се преместят в нея.

"Това е може би най-луксозната болница с всичко необходимо като оборудване. Кое бихме дали на децата си, ако не най-доброто, с което разполагаме", каза той.

Капацитетът на "Лозенец" е за 283 легла, като миналата година са намалели на 183 легла, от които използваемостта е 50%. Процесът по трансформация ще изисква време за оценка, каза още Кацаров.

Няколко здравни експерти - вкл. директорът на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" - настояха да се изясни как ще продължава да работи детското здравеопазване в София и какви промени в екипите на двете болници ще бъдат направени.

"Не би трябвало да си позволим от два работещи екипа да се получи смесица, която няма да е с добра функционалност. Анализът за нас е много важен", каза д-р Благомир Здравков.

Стойчко Кацаров обяви, че е поканил за разговори лекарите от "Лозенец", които протестираха срещу това предложение по-рано сутринта.

"Изглежда, че информацията, която лично съм предавал на изпълнителния директор на болницата, не е достигала или е интерпретирана неправилно от тях. Искам много ясно да заявя, че нашата концепция е "Лозенец" да запази многопрофилния си характер. Важно е за лечението да има както деца, така и възрастни за пациенти. Не е поставян въпросът да се прекратява университетския характер на болницата. Нашата цел не е да премахнем обучителния характер в тази болница, а да го надградим. При малкия брой пациенти, които обслужва болницата, е под въпрос доколко добре се обучават студентите. Предложението ще даде смисъл на съществуването на болница "Лозенец", каза той.

Лекари от "Лозенец" протестират срещу Кацаров: "Работата може да спре, ако станем национална педиатрия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024