Сагата около бъдещата Национална детска болница доведе до нов епизод - здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че има план тя да бъде построена на терена на парка около настоящата болница "Лозенец" (Правителствена болница). 

"Най-подходящото място за изграждане на детска болница е дворът на болница "Лозенец". Тя разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Тя се намира в самия Южен парк, едва ли човек може да си представи по-хубаво място да бъде изградена болница за деца, които да могат да си почиват в място, което е тихо, не е запрашено. Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки от гледна точка на градоустройството. Преценихме, че е най-добре дружеството да се влее в съществуващата сега Детска болница, така че тя да стане инвеститор на новия проект и да отговаря по всички въпроси", каза Кацаров, имайки предвдид СБАЛДБ "Проф. Иван Митев". 

Проектът за изграждане на нова болница в двора на "Александровска" не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен, каза Кацаров. Сградата, в която е трябвало да се построи бъдещия комплекс, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и проектът не може да бъде реализиран. 

Кацаров обяви, че в Плана за възстановяване е заложено на терена на "Лозенец" да се изгради "първия не само в страната, но и в цяла Източна Европа протонен ускорител". 

"Той е пряко свързан с изграждането на нова детска болница на това място - това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца или възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки", каза той. 

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов и от страна на Софийския университет, вкл. ректора Анастас Герджиков ("Лозенец" е учебната база на студентите от Медицинския факултет на СУ). 

Спасов беше уволнен от болницата през лятото на 2021 г., след като МЗ оповести данни за извършването на няколко незаконни трансплантации и фалшиви хоспитализации. 

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Кацаров коментира, че има подкрепа от страна на гражданските организации и архитектите. Проблемът, по думите му, е че изграждането на бъдещия комплекс ще отнеме поне 5 години в най-добрия случай. 

Затова неговото предложение е да се реорганизира "Лозенец", така че децата, които имат нужда от лечение, да се преместят в нея. 

"Това е може би най-луксозната болница с всичко необходимо като оборудване. Кое бихме дали на децата си, ако не най-доброто, с което разполагаме", каза той. 

Капацитетът на "Лозенец" е за 283 легла, като миналата година са намалели на 183 легла, от които използваемостта е 50%. Процесът по трансформация ще изисква време за оценка, каза още Кацаров. 

Няколко здравни експерти - вкл. директорът на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" - настояха да се изясни как ще продължава да работи детското здравеопазване в София и какви промени в екипите на двете болници ще бъдат направени. 

"Не би трябвало да си позволим от два работещи екипа да се получи смесица, която няма да е с добра функционалност. Анализът за нас е много важен", каза д-р Благомир Здравков. 

Стойчко Кацаров обяви, че е поканил за разговори лекарите от "Лозенец", които протестираха срещу това предложение по-рано сутринта.  

"Изглежда, че информацията, която лично съм предавал на изпълнителния директор на болницата, не е достигала или е интерпретирана неправилно от тях. Искам много ясно да заявя, че нашата концепция е "Лозенец" да запази многопрофилния си характер. Важно е за лечението да има както деца, така и възрастни за пациенти. Не е поставян въпросът да се прекратява университетския характер на болницата. Нашата цел не е да премахнем обучителния характер в тази болница, а да го надградим. При малкия брой пациенти, които обслужва болницата, е под въпрос доколко добре се обучават студентите. Предложението ще даде смисъл на съществуването на болница "Лозенец", каза той. 

Лекари от "Лозенец" протестират срещу Кацаров: "Работата може да спре, ако станем национална педиатрия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония