Снимка: © Булевард България

Десетки лекари от столичната болница „Лозенец“ (Правителствена) излязоха на протест във вторник. Те не желаят да се реализира идеята на здравното министерство и в лечебното заведение да се помещава временно Националната педиатрия.

Този ход може да се случи до пълно изграждане на Национална детска болница, обяви министър Стойчо Кацаров още през лятото от парламентарната трибуна. „Сградата на правителствена болница "Лозенец" е една от най-модерните в страната. Предлагам да помислите дали Правителствената болница, от която нямаме нужда, временно да я използваме за детска“, заяви тогава той.

Именно Кацаров разкри сериозни нарушения в извършването на трансплантации и неправомерно усвояване на средства от НЗОК в „Лозенец“ и през юни смени ръководството.

„Преживяваме „тежка“ Covid-вълна, полагаме изцяло интензивни грижи за 40 легла, с неимоверни усилия. Сега ние трябва да влизаме в нова стресова ситуация. Хората тук нямат сигурност и спокойствие“, каза пред камерата на Нова ТВ директорът на лечебното заведение доц. д-р Радосвет Горнев „Университетска болница „Лозенец“ се нуждае от спокойствие във всички клиники". 

"Няма разговори с институциите, откакто Кацаров изведе тази идея в парламента. Не е имало нищо официално – формиране на комисия или работни групи, или идеи как да се осъществи такова нещо“, каза все пак той.

Един от лекарите обясни, че причина за протеста е информацията за сливане на болниците в края на годината, което ще възпрепятства работата ѝ: „Сливането на двете дружества формира ново дружество, което да сключи нов договор с касата и да иска нов лиценз. Промените биха спрели работата на болницата“.

Шефът на АГ-клиниката доц. Асенова отправи директни обвинения към Стойчо Кацаров, че има „апетити“ към болницата. „Въпросът е защо става сега? Защо Кацаров толкова много обича нашата болница? Откога датира неговата любов? Дали е далеч в миналото, когато е водил дела срещу болницата и не ги е спечелил? Дали няма прекалено големи апетити към терените на болницата?“, попита тя.

Друга лекарка заяви, че с отстраняването на бившия директор Любомир Спасов, управлявал цели 23 години, се прокарала „пътека към терените на „Лозенец“. „Защо е избран точно теренът на „Лозенец“ за педиатрия? Чии са интересите?“, питат протестиращите лекари и добавят, че тя е акредитирана за обучение на студентите по медицина от Софийския университет, а то не трябва да прекъсва.

Според директора доц. Горнев изграждането на национална педиатрия трябва да е национална кауза и приоритет на бъдещото правителство. Именно това се разбраха и 4-те партии, преговарящи за коалиционно споразумение за мнозинство. „Но защо точно тук?“, пита Горнев.

Преди два месеца лекарите са изпратили писмо до Стойчо Кацаров и премиера Стефан Янев, за да попитат какво се случва с плановете на МЗ. Янев е отговорил, че е препратил казуса до здравния министър, но от него все още няма отговор.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия