Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница Снимка: © МБАЛ "Лозенец"

Проверка в Правителствена болница е показала внедряването на камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи в специализираното отделение, което обслужва здравните грижи за висши държавни лица.

Това съобщава сайтът Bird.bg, който се позовава на вътрешен доклад от юли 2021 г. по проверка, направена след отстраняването на бившия директор Любомир Спасов. Докладът им е предоставен след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Според информацията - камерите и микрофоните са били инсталирани от частна фирма и никой от болницата не е имал достъп до записите. Пациентите не са били предупредени, че ги записват и подслушват.

Компанията, отговаряща за видеонаблюдението, е "Медилон" ЕООД, съобщава Bird. В доклада се посочва, че е "установена свръзаност на болницата с дружеството", което е основен доставчик на различни видове стоки и услуги - от болнични изделия и коснумативи, през препарати за почистване, поддръжка на климатична техника, извозване на бракувано оборудване, доставка на апарати и др.

Според одита "проведените поръчки следва да бъдат анализирани, като прави впечатление, че в редица случаи условията са дискриминационни, поставящи изисквания, на които отговаря само тази фирма".

Любомир Спасов беше отстранен от Стойчо Кацаров заради данни за фалшиви хоспитализации и за извършването на незаконни трансплантации на органи в държавната болница.

Сега от доклада става ясно още, че в "Лозенец" са установени и други нарушения - вкл. поддържането на 29 служители на щат (сред тях има и починало лице), които не упражняват дейност в болницата. Допълнително материално стимулиране е изплащано само на висшия медицински персонал, "като по своя преценка изпълнителният директор преценява кого и кога да атестира", за да може да получи ДМС.

Съмнения за умишлено ограничаване на потенциалните кандидати има и по поръчката за доставка на лекарства, която е спечелена от "Булфарма" на Михаил Тиков (собственик на частната верига болници, сред които е Софиямед).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024