Снимка: © МБАЛ "Лозенец"

Проверка в Правителствена болница е показала внедряването на камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи в специализираното отделение, което обслужва здравните грижи за висши държавни лица. 

Това съобщава сайтът Bird.bg, който се позовава на вътрешен доклад от юли 2021 г. по проверка, направена след отстраняването на бившия директор Любомир Спасов. Докладът им е предоставен след искане по Закона за достъп до обществена информация.  

Според информацията - камерите и микрофоните са били инсталирани от частна фирма и никой от болницата не е имал достъп до записите. Пациентите не са били предупредени, че ги записват и подслушват. 

Компанията, отговаряща за видеонаблюдението, е "Медилон" ЕООД, съобщава Bird. В доклада се посочва, че е "установена свръзаност на болницата с дружеството", което е основен доставчик на различни видове стоки и услуги - от болнични изделия и коснумативи, през препарати за почистване, поддръжка на климатична техника, извозване на бракувано оборудване, доставка на апарати и др.

Според одита "проведените поръчки следва да бъдат анализирани, като прави впечатление, че в редица случаи условията са дискриминационни, поставящи изисквания, на които отговаря само тази фирма". 

Любомир Спасов беше отстранен от Стойчо Кацаров заради данни за фалшиви хоспитализации и за извършването на незаконни трансплантации на органи в държавната болница. 

Сега от доклада става ясно още, че в "Лозенец" са установени и други нарушения - вкл. поддържането на 29 служители на щат (сред тях има и починало лице), които не упражняват дейност в болницата. Допълнително материално стимулиране е изплащано само на висшия медицински персонал, "като по своя преценка изпълнителният директор преценява кого и кога да атестира", за да може да получи ДМС. 

Съмнения за умишлено ограничаване на потенциалните кандидати има и по поръчката за доставка на лекарства, която е спечелена от "Булфарма" на Михаил Тиков (собственик на частната верига болници, сред които е Софиямед). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията