Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница Снимка: © МБАЛ "Лозенец"

Проверка в Правителствена болница е показала внедряването на камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи в специализираното отделение, което обслужва здравните грижи за висши държавни лица.

Това съобщава сайтът Bird.bg, който се позовава на вътрешен доклад от юли 2021 г. по проверка, направена след отстраняването на бившия директор Любомир Спасов. Докладът им е предоставен след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Според информацията - камерите и микрофоните са били инсталирани от частна фирма и никой от болницата не е имал достъп до записите. Пациентите не са били предупредени, че ги записват и подслушват.

Компанията, отговаряща за видеонаблюдението, е "Медилон" ЕООД, съобщава Bird. В доклада се посочва, че е "установена свръзаност на болницата с дружеството", което е основен доставчик на различни видове стоки и услуги - от болнични изделия и коснумативи, през препарати за почистване, поддръжка на климатична техника, извозване на бракувано оборудване, доставка на апарати и др.

Според одита "проведените поръчки следва да бъдат анализирани, като прави впечатление, че в редица случаи условията са дискриминационни, поставящи изисквания, на които отговаря само тази фирма".

Любомир Спасов беше отстранен от Стойчо Кацаров заради данни за фалшиви хоспитализации и за извършването на незаконни трансплантации на органи в държавната болница.

Сега от доклада става ясно още, че в "Лозенец" са установени и други нарушения - вкл. поддържането на 29 служители на щат (сред тях има и починало лице), които не упражняват дейност в болницата. Допълнително материално стимулиране е изплащано само на висшия медицински персонал, "като по своя преценка изпълнителният директор преценява кого и кога да атестира", за да може да получи ДМС.

Съмнения за умишлено ограничаване на потенциалните кандидати има и по поръчката за доставка на лекарства, която е спечелена от "Булфарма" на Михаил Тиков (собственик на частната верига болници, сред които е Софиямед).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024