Снимка: © МБАЛ "Лозенец"

Проверка в Правителствена болница е показала внедряването на камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи в специализираното отделение, което обслужва здравните грижи за висши държавни лица. 

Това съобщава сайтът Bird.bg, който се позовава на вътрешен доклад от юли 2021 г. по проверка, направена след отстраняването на бившия директор Любомир Спасов. Докладът им е предоставен след искане по Закона за достъп до обществена информация.  

Според информацията - камерите и микрофоните са били инсталирани от частна фирма и никой от болницата не е имал достъп до записите. Пациентите не са били предупредени, че ги записват и подслушват. 

Компанията, отговаряща за видеонаблюдението, е "Медилон" ЕООД, съобщава Bird. В доклада се посочва, че е "установена свръзаност на болницата с дружеството", което е основен доставчик на различни видове стоки и услуги - от болнични изделия и коснумативи, през препарати за почистване, поддръжка на климатична техника, извозване на бракувано оборудване, доставка на апарати и др.

Според одита "проведените поръчки следва да бъдат анализирани, като прави впечатление, че в редица случаи условията са дискриминационни, поставящи изисквания, на които отговаря само тази фирма". 

Любомир Спасов беше отстранен от Стойчо Кацаров заради данни за фалшиви хоспитализации и за извършването на незаконни трансплантации на органи в държавната болница. 

Сега от доклада става ясно още, че в "Лозенец" са установени и други нарушения - вкл. поддържането на 29 служители на щат (сред тях има и починало лице), които не упражняват дейност в болницата. Допълнително материално стимулиране е изплащано само на висшия медицински персонал, "като по своя преценка изпълнителният директор преценява кого и кога да атестира", за да може да получи ДМС. 

Съмнения за умишлено ограничаване на потенциалните кандидати има и по поръчката за доставка на лекарства, която е спечелена от "Булфарма" на Михаил Тиков (собственик на частната верига болници, сред които е Софиямед). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"