Гергана Паси: Новият еврокомисар ще трябва да отговаря на тежки въпроси, за да получи поста си

Кабинетът "Главчев" вероятно ще предложи двама кандидати за еврокомисар, от които жената "със сигуруност" ще бъде избрана.

Екатерина Захариева е вероятният фаворит заради "богатата си политическа история" и е "убедителна и логична българска кандидатура", като Юлиян Попов също се вписва в профила за потенциален кандидат с много ясно изразен ресор.

Който и да бъде избран обаче, ще трябва да отговаря на тежки въпроси за вътрешнодържавните проблеми и забавени реформи в България, за да получи поста си.

Това коментира бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси в сутрешния блок на bTV.

"Ако вземем "Кохезионната политика", за която има относително висока вероятност - това е политика, която пред очите ни ще бъде реформирана в ЕС. Средствата, които ще се пренасочват към държавите, ще се намаляват. ЕС ще замени "парите на калпак" срещу "пари за реформи". Българският кандидат за еврокомисар ще трябва да отговаря на въпроси като "Как ще управлявате тази политика за ЕС, която има за цел да го превърне в много по-конкурентен съюз, след като Вашата държава не може да стигне до втория транш на ПВУ?", каза тя в студиото на телевизията.

България действително изостава драматично в сроковете за въвеждането на реформи, срещу които има право на безвъзмездно финансиране по Плана за възстановяване.

50 Народно събрание изобщо не намери време да се заеме с оставащите 4 законови промени, с които можеше да получим 1.2 млрд. лева, предназначени за България от бюджета на ЕС.

Гергана Паси коментира, че ако разделим сумата на неполучените средства върху броя на депутатите, ще разберем "Колко ни струва всеки един от тези депутати, които отказват да направят реформи".

Тя определи процеса, с който Димитър Главчев събира кандидатури за еврокомисар, като "фасадна процедура" с цел по-голяма легитимност на служебното правителство.

"Целият процес, който прилича на кастинг, отколкото на задълбочено обмисляне кой е най-естественият комисар, е защото България 17 г. няма отговор на въпроса каква е най-голямата ни цел в ЕС", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024