Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт" Снимка: © Getty Images

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и директорът на "Северен поток" Матиас Варниг (бивш агент на източногерманското разузнаване ЩАЗИ) напускат Съвета на директорите на "Роснефт".

Новината беше обявна от руската петролна компания в петък, с обяснението, че двамата "са съобщили за невъзможността да продължат да изпълняват своите пълномощия".

От дружеството "се отнасят с разбиране към тяхното решение" и благодарят на Шрьодер и Варниг за "неизменната подкрепа".

"Благодарение на стратегическата си визия, огромния си практически опит и дълбокото разбиране за проблемите на международния пазар, те дадоха значителен принос за международния бизнес на компанията. Неоценима е ролята им в реализирането на мащабни инфраструктурни проекти в Русия и Германия, насочени към повишаване на ефективността на германската икономика и нейната промишленост, както и благополучието на гражданите ѝ", се казва в прощалното писмо на "Роснефт".

Wall Street Journal твърди на база на информация от свои източници, че Шрьодер и Варниг не са единствените чуждестранни мениджъри, които си тръгват от борда.

Първите вицепремиери Дидие Касимиро и Желко Руние също са подали оставка. Напуска и вицепрезидентът по търговията и логистиката Отабек Каримов, вицепрезидентът по нефтогазовите услуги Ерик Лирон и ръководителят на търговските операции на дребно Аврил Конрой.

Герхард Шрьодер е част от управлението на "Роснефт" от 2017 г. насам, а преди това беше председател на комитета на акционерите на Nord Stream AG. Бившият канцлер на Германия беше най-активният застъпник за изграждането на първия газопровод през от Русия през Балтийско море, а от 2014 г. лобираше и за втория "Северен поток" въпреки украинската криза.

Според данни на "Ведомости", "Роснефт" плаща на членовете на надзора си най-малко 500 000 долара на година, и това е "програмата минимум" за мениджър в компанията.

Заради връзките си с Путин Герхард Шрьодер беше тежко критикуван както от опозицията, така и от съпартийците си.

Преди дни кабинетът на Олаф Шолц предложи на Бундестага той да бъде лишен от правото си да поддържа офис и администрация, които му се полагат като бивш правителствен ръководител. Още преди месец целият екип от сътрудници на Шрьодер го напусна заради неадекватната му позиция спрямо Путин. От бившия канцлер се дистанцира дори началникът на кабинета му, който работи с него от 20 години.

Шрьодер направи опит да осъди войната в Украйна, която Путин инициира на 24 февруари, но така и не се разграничи от финансовите и личните си обвързаности с руския режим.

Малко преди избухването на войната "Газпром" също освободи място в надзорния си съвет за него, но бившият лидер на германската Социалдемократическа партия така и не обяви дали ще приеме номинацията.

"Роснефт" е една от руските компании, върху които бяха наложени финансови санкции от страна на ЕС.

С 1 млн. долара на година от Русия, Герхард Шрьодер не съжалява за нищо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024