Германия е готова за пълното спиране на руски газ, смята Шолц Снимка: © Getty Images

Германия и Европа са готови да посрещнат последиците, ако Русия реши да спре изцяло доставките на газ. Това заяви канцлерът на страната Олаф Шолц в изявление в събота, цитиран от "Bloomberg".

По думите му страна се е подготвила за това, че Русия до голяма степен ще прекрати газовите доставки, като вече е изградила терминали на северното германско крайбрежие за внос на втечнен газ.

Германия, най-голямата европейска икономика, е в центъра на енергийна криза, която обхваща целия континент, след като руският гигант "Газпром" намали доставките в отговор на санкциите, свързани с войната в Украйна. Нарастват опасенията, че Берлин може да бъде изправен пред вълна от фалити в резултат на този проблем.

"Спестихме газ. Отново използваме производствените възможности на електроцентралите, работещи с въглища. В началото на следващата година ще имаме възможност да използваме останалите южногермански атомни електроцентрали, ако това се наложи", допълни още Шолц.

Въпреки това в събота, председателят на Асоциацията на градовете и общините Герд Ландсберг заяви, че страната рискува да изпадне в сериозна енергийна криза, а обещанието на правителството за справянето ѝ беше поставено под въпрос.

Хакерска атака или претоварване на електрическата мрежа може да причини сериозно прекъсване на тока. Подобно претоварване може да се задейства, ако твърде много домакинства включат електрически нагреватели вместо газови", посочи той.

Според Ландсберг Германия е признала, че ситуацията е сериозна, но все още не прави достатъчно, за да се подготви за нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024