Снимка: © Unsplash

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че интересите на България по отношение на Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да може процесът по евроинтеграцията на западната ни съседка да продължи. Той зае тази позиция на обща среща с колегите си Екатерина Захариева и Буяр Османи, която действаше като подготовка преди разговорите между Бойко Борисов и Зоран Заев.

Преди няколко дни България уведоми ЕК, че няма да приеме преговорната рамка за Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава нужните гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. Така София блокира пътя на Скопие към членство в Европейския съюз.

Зоран Заев: България наруши Договора за добросъседство

„ЕС има 27 страни членки и една от тях е България. Ето защо интересите на България трябва да бъдат защитени“, обяви Хайко Маас на срещата, която е част от германското председателство, цитиран от БНР.

„За да получи една преговорна рамка одобрение, е нужен гласът на всички държави членки. Няма как Европейският съвет да решава двустранни въпроси“.

Маас каза още, че Германия иска да направи следваща стъпка към разширяване на ЕС до края на годината.

Екатерина Захариева повтори, че Северна Македония използва език на омразата. „Само от последните няколко месеца - ние спряхме да ги броим след 10 000, меко казано, негативни публикации. Аз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава“, каза външният ни министър.

Езикът на омразата и претенциите за малцинства блокират преговорите със Северна Македония

Според нея – Скопие не изпълнява Договора за добросъседство, подписан през 2017. Смята, че се търсят начини за „заобикаляне“ на разпоредбите, включени в него. Все пак от разговорите ѝ с Османи и Маас стана ясно, че все още има възможност за постигане на консенсус.

"Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи“, каза Захариева за държавите от Западните Балкани, цитирана от БНТ.

На 6 ноември северномакедонският премиер Зоран Заев обяви, че именно България е нарушила Договора, блокирайки пътя на Скопие към ЕС. Външният министър на Северна Македония не повтори думите му, а каза, че е „оптимист“ относно разрешаване на спора.

Утре разговори ще проведат Заев и Бойко Борисов, които ще участват в срещата на върха на страните от Берлинския процес. Ще бъдат подписани две декларации – с план за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, и с описване на дневния ред на региона в съответствие със Зелената сделка на Европейския съюз. 


ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E44


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски си сложи бустерна доза срещу Covid-19

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ