Снимка: © Unsplash

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че интересите на България по отношение на Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да може процесът по евроинтеграцията на западната ни съседка да продължи. Той зае тази позиция на обща среща с колегите си Екатерина Захариева и Буяр Османи, която действаше като подготовка преди разговорите между Бойко Борисов и Зоран Заев.

Преди няколко дни България уведоми ЕК, че няма да приеме преговорната рамка за Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава нужните гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. Така София блокира пътя на Скопие към членство в Европейския съюз.

Зоран Заев: България наруши Договора за добросъседство

„ЕС има 27 страни членки и една от тях е България. Ето защо интересите на България трябва да бъдат защитени“, обяви Хайко Маас на срещата, която е част от германското председателство, цитиран от БНР.

„За да получи една преговорна рамка одобрение, е нужен гласът на всички държави членки. Няма как Европейският съвет да решава двустранни въпроси“.

Маас каза още, че Германия иска да направи следваща стъпка към разширяване на ЕС до края на годината.

Екатерина Захариева повтори, че Северна Македония използва език на омразата. „Само от последните няколко месеца - ние спряхме да ги броим след 10 000, меко казано, негативни публикации. Аз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава“, каза външният ни министър.

Езикът на омразата и претенциите за малцинства блокират преговорите със Северна Македония

Според нея – Скопие не изпълнява Договора за добросъседство, подписан през 2017. Смята, че се търсят начини за „заобикаляне“ на разпоредбите, включени в него. Все пак от разговорите ѝ с Османи и Маас стана ясно, че все още има възможност за постигане на консенсус.

"Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи“, каза Захариева за държавите от Западните Балкани, цитирана от БНТ.

На 6 ноември северномакедонският премиер Зоран Заев обяви, че именно България е нарушила Договора, блокирайки пътя на Скопие към ЕС. Външният министър на Северна Македония не повтори думите му, а каза, че е „оптимист“ относно разрешаване на спора.

Утре разговори ще проведат Заев и Бойко Борисов, които ще участват в срещата на върха на страните от Берлинския процес. Ще бъдат подписани две декларации – с план за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, и с описване на дневния ред на региона в съответствие със Зелената сделка на Европейския съюз.


ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E44


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"