Германия извади "голямата базука" срещу кризата Снимка: © Getty Images

Германия обеща неограничени заеми за бизнеса, засегнат от пандемията от коронавируса. Финансовият министър Олаф Шолц описа мярката като огромна „базука“, чрез която най-голямата икономика в еврозоната ще „обстрелва“ кризата.

Действията са част от серия от мерки, предприети от правителствата и регулаторите в Европа и САЩ и създадени да успокоят бизнеса, както и пазарите, въпреки страховете, че пандемията може да отключи кредитна криза и рецесия на световната икономика.

Тези страхове бяха предизвикани от изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предупреди, че разпространението на COVID-19 ще доведе до „голям шок“ за икономиките на страните в Европа. Тя даде обещание да осигури на страните членки на ЕС достатъчна свобода на действие, че да увеличат разходите си в отговор на кризата.

Олаф Шолц обяви, че правителството на Германия ще осигури неограничена ликвидност на немските компании, засегнати от вируса, който създаде хаос в доставките и доведе до спиране на производството в цялата страна. Пакетът от мерки, обявен в петък, предвижда огромно увеличение на броя заеми, които държавната банка за развитие KfW ще осигурява. Също така на компаниите ще им бъде позволено да отложат данъчни вноски от милиарди евро.

„Това е базуката и ние ще я използваме на всяка цена“, сподели Шолц пред репортери в Берлин, цитиран от „Financial Times“. Той сподели, че няма „горен лимит на количеството заеми, които KfW може да отпусне“.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер определи мерките като „безпрецедентни в следвоенната история на Германия“ и ги нарече „най-мащабната и ефективна помощ и гаранции, които някога е имало във времена на криза“.

В петък Федералният резерв на САЩ ускори закупуването на американски ценни книжа (treasuries) – ден, след като обяви, че ще осигури трилиони долари под формата на краткосрочни заеми с цел да намали разрива пазара. От клона на Централната банка в Ню Йорк обявиха, че ще закупуват ценни книжа по време на целия ден чрез плаващ график. Придобиването им цели да „се бори срещу съвсем възможните разриви на пазара за ценни книжа заради епидемията от новия коронавирус“.

Междувременно европейските власти се намесиха на пазарите в региона със серия мерки, които целяха да стабилизират цените. Пазарните регулатори в Италия и Испания не позволиха на инвеститори да залагат срещу падането на цените на общо 154 стоки в опит да успокоят вълнението около акциите. В същото време Лондонската фондова борса облекчи изискванията за пазарните производители.

Испанският премиер Педро Санчес постанови извънредно положение заради коронавируса – ход, който ще подволи на правителството да поеме контрол над движението на хора и работата на икономиката.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер каза, че Париж ще похарчи „десетки милиарди евро“, за да смекчи действието на коронавируса. Френското правителство вече обяви предприетите мерки, които включват гаранции за заеми, фонд за солидарност и финансова помощ за бизнеса.

Но мерките, обявени от немското правителство в петък, се простират много по-надалеч в сравнение с тези на останалите държави в Европа. Според властите стъпките целят осигуряването на „отбранителен щит“ за компаниите. В момента германският бюджет гарантира финансова рамка от 460 милиарда евро, но управляващите казаха, че тя може да се вдигне с още 93 милиарда. „И това е само началото“, коментира Алтмайер.

Правилата за заем от KfW ще бъдат променени, така че федералните власти поемат по-голям риск, допълни той. В същото време процедурите по кандидатстване за заем ще бъдат улеснени и ускорени. Гаранциите за достъп до кредити ще бъдат по-широки.

„Правим обещание за неограничено количество заеми за най-малките бизнеси – от шофьорите на таксита до творческата индустрия и до наистина големите фирми с десетки хиляди работници“, каза още Алтмайер.

Представителите на бизнеса се съгласиха с мерките: „Целият пакет е важен сигнал, от който германските компании в момента имат нужда“, коментира председателят на Германската камара за производство и търговия Ерик Швайцер.

В петък, Бундестагът също оповести промяна в закона, която позволява на компаниите, намаляващи часовете на своите работници, да получат финансова помощ от държавата.

Новите ходове, обявени от Шолц и Алтмайер, представляват пълен обрат в действията на правителство, което години наред се придържаше към идеологията на балансирания бюджет, изключващ нови заеми. То се противопоставяше на исканията на организации като Международния валутен фонд да „отвърже кесията“.

Шолц бе попитан дали новите мерки слагат край на т. нар. политика на правителството на „черна нула“ - разговорен израз за балансиран бюджет. „Не е напълно вероятно, че ще се нуждаем от допълнителни финанси", отговори той.

Действията на немските управляващи станаха факт, след като Европейската комисия даде мрачни оценки за ударите по икономиката вследствие на пандемията. Комисията обяви пакет от мерки, които ще подкрепят страните членки, тъй като коронавирусът „ще окаже огромно и пагубно влияние върху икономиката“. Той може да доведе до 1% свиване на брутния вътрешен продукт на ЕС през 2020, като е възможна „съществена, но не пълна“ положителна промяна през 2021 г. А прогнозите за тази година бяха увеличение на БВП на Европейския съюз с 1,4%.

Европейската комисия обяви, че страните членки трябва да получат по-голяма свобода на действие, за да осигурят подкрепа за компаниите, повлияни негативно от разпространението на коронавируса.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че сега ЕС ще разгърне „цялата си гъвкавост“ в правилата за фискалната си политика, за да позволи на държавите членки да увеличат разходите си. Комисията „е готова“ да активира специална клауза в бюджетните правила, ако регионалният икономически спад стане прекалено голям, сподели още той. Тази стъпка все още не е предприета.

Освен това Европейската комисия ще отпусне допълнителни 37 милиарда евро чрез своите регионални програми, за да се бори срещу пораженията от пандемията – това е по-голяма сума от тази, която преди дни Урсула фон дер Лайен беше обявила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024