Голямото "пушене на трева" пред Бранденбургската врата: Около 1500 души се събраха в Берлин в неделя вечер, за да отпразнуват частичната легализация на канабиса, която официално влезе в сила на 1 април.

Идеята на правителството на Олаф Шолц беше да сложи край на неконтролируемата търговия на марихуана през престъпните групировки. Здравният министър Карл Лаутербах, който не е привърженик на свободното пушене на трева, признава, че досегашните мерки за защита на непълнолетните не са били успешни.

Занапред гражданите, осъдени за притежание на марихуана до 25 гр. или отглеждане на до 3 растения, ще могат да поискат изчистване на присъдата от досието си. Разследванията и делата срещу хора, които попадат в рамките на позволеното от новия закон, ще бъдат прекратени.

Докато ентусиастите демостративно палеха джойнтове в центъра на Берлин, решението на германското правителство провокира бурни дебати сред медицинската общност в страната. Медиите в Германия описват какви са най-важните промени от 1 април.

Какво представлява новият закон?

Канабисът повече не присъства в списъка на забранените субстанции в Закона за наркотичните вещества.

Гражданите над 18 години вече могат законно да носят до 25 грама канабис на обществени места и да държат до 50 грама у дома. Продажбата на непълнолетни лица ще продължава да се преследва като престъпление. Ако полицията залови тийнейджър с марихуана, е длъжна да информира родителите, а в по-проблемни случаи ще се намесват и службите за закрила на детето.

В частен двор, на терасата или в апартамента могат да се отглеждат до три растения канабис на пълнолетен човек.

Отглежданата в домашни условия трева е предназначена изключително за лична консумация. В случай на нарушения законът предвижда до три години лишаване от свобода или глоба.

Само за лична употреба

Ако реколтата надхвърля максимално максимално допустимите грамове за притежание, остатъкът трябва да бъде унищожен.

Също така е важно растенията да бъдат защитени от достъп на трети лица, особено от деца и младежи; например с ограда или заключваща се шатра за отглеждане. Забранено е да се дава канабис на приятели или съквартиранти.

Клубове за законно отглеждане на марихуана

Разпространението ще бъде разрешено само през клубове с нестопанска цел, които ще могат да предоставят до 50 гр. канабис на месец на човек, отново за лична употреба. Организациите ще могат да се формират единствено от пълнолетни постоянни жители на Германия. Ако членовете им са между 18 и 21 г., лимитът е до 30 гр., с допълнително ограничение за процента на съдържание на тетрахидроканабинол.

Тези клубове нямат право да рекламират дейността си и да присъединяват хора, които вече са членове на друг клуб.

Марихуаната е легална, но само далеч от училищата

Не е позволено да се пуши канабис в присъствието на деца и юноши, през деня в пешеходни зони или в близост до детски градини, площадки и училища. Всеки, който наруши това, го грози глоба.

Решаващият фактор за забраната на употребата на канабис около училища и детски площадки е видимостта, но на максимално разстояние от 100 метра. С други думи, ако между детската площадка и общественото място за консумация има редица къщи например, пушенето на джойнт там ще бъде законно.

Ще има ли наказания при шофиране след пушене?

Група експерти, назначени от Федералното министерство на транспорта, препоръчаха границата за шофьорите да се повиши до 3,5 нанограма тетрахидроканабинол (THC) на милилитър кръвен серум - повече от трикратно увеличение спрямо сегашния лимит от 1 нанограм. Според препоръката новата стойност все още е "доста под прага, при който започва общ риск от произшествия".

Новата граница обаче не е съпоставима с границата за алкохол в кръвта при движение по пътищата. Това е така, защото скоростта на разграждане на THC в кръвта може да варира значително. Редовните пушачи например показват завишено съдържание на веществото дори няколко дни след последната употреба. Сега законът е адаптиран, така че да отчита този фактор, и шофьорската книжка няма да се отнема автоматично.

Спорна легализация

Канабисът остава забранен за непълнолетните, но опасенията са, че контролът ще е труден. Германското дружество по психиатрия и психотерапия, например, предупреждава, че ранната употреба може да увеличи риска от психоза, защото засяга развитието на мозъка.

Полицейският синдикат също отправя критики срещу закона, защото очаква проблеми с прилагането на санкциите.

Тийнейджърите и тревата: една далеч небезопасна комбинация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024