Германия намалява ДДС за всички сектори и дава грантове на семействата с деца Снимка: © getty images

След дълги преговори канцлерът Ангела Меркел обяви в сряда, че германското правителство е приело да отдели нов пакет от 130 милиарда евро, който да помогне на страната да се възстанови икономически от пандемията.

От всички мерки, които ще бъдат предприети, най-значима е тази за свалянето на основната ставка ДДС от 19% на 16%. Намалената пък пада от 7% на 5%, съобщава DPA. Целта е да се повишат потреблението и търсенето.

Тези промени ще действат до края на годината, като се очаква за този период държавата да загуби 20 милиарда евро. Финансовият министър Олаф Шолц призова бизнесите действително да свалят цените, където е възможно, за да може мярката да има ефект.

В България се предложи спад от 20 на 9% за ресторантьорите и книгите, който вече е приет на първо четене от парламента.

Министерството на финансите се обяви против това рязко понижаване на ставката, като в становище до парламента отбеляза, че то би коствало на бюджета близо 1,8 милиарда лева. Според тях приемането на промените в законопроектите ще доведат до повишаване на преките данъци - нещо, което ще се отрази на всички данъкоплатци.

Предложението за промяната дойде от премиера Бойко Борисов в средата на май след среща с председателите на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Идеята е тя да влезе в сила от 1 юли до края на следващата година.

„В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда (б.а. – Менда Стоянова) и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи“, каза министър-председателят.

Другите икономически мерки, включени в пакета на германското правителство, включват еднократни грантове за семействата с деца (по 300 евро за дете) и инвестиции в автомобилния бизнес, които ще бъдат насочени за насърчаване на купуването и предлагането на електрически коли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024