Германия намалява ДДС за всички сектори и дава грантове на семействата с деца Снимка: © getty images

След дълги преговори канцлерът Ангела Меркел обяви в сряда, че германското правителство е приело да отдели нов пакет от 130 милиарда евро, който да помогне на страната да се възстанови икономически от пандемията.

От всички мерки, които ще бъдат предприети, най-значима е тази за свалянето на основната ставка ДДС от 19% на 16%. Намалената пък пада от 7% на 5%, съобщава DPA. Целта е да се повишат потреблението и търсенето.

Тези промени ще действат до края на годината, като се очаква за този период държавата да загуби 20 милиарда евро. Финансовият министър Олаф Шолц призова бизнесите действително да свалят цените, където е възможно, за да може мярката да има ефект.

В България се предложи спад от 20 на 9% за ресторантьорите и книгите, който вече е приет на първо четене от парламента.

Министерството на финансите се обяви против това рязко понижаване на ставката, като в становище до парламента отбеляза, че то би коствало на бюджета близо 1,8 милиарда лева. Според тях приемането на промените в законопроектите ще доведат до повишаване на преките данъци - нещо, което ще се отрази на всички данъкоплатци.

Предложението за промяната дойде от премиера Бойко Борисов в средата на май след среща с председателите на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Идеята е тя да влезе в сила от 1 юли до края на следващата година.

„В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда (б.а. – Менда Стоянова) и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи“, каза министър-председателят.

Другите икономически мерки, включени в пакета на германското правителство, включват еднократни грантове за семействата с деца (по 300 евро за дете) и инвестиции в автомобилния бизнес, които ще бъдат насочени за насърчаване на купуването и предлагането на електрически коли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024