Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов смята, че „пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка“, но поема отговорност за това политическо решение.

Министър-председателят извършваше инспекция в района на Пазарджик, където го придружаваха финансовият министър Владислав Горанов, министърът на образованието Красимир Вълчев и кметът на града Тодор Попов.

Борисов говори пред медиите и коментира темата за намаленото ДДС за ресторанти, хотели и книги, което от 20% става 9%, считано от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.

„В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда (б.а. – Менда Стоянова) и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи“, каза министър-председателят.

„В този бранш работят 300 хиляди българи“, добави той. „Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им“.

„Ще намерим тези милиони, които липсват. Има бюджет на приходната агенция, но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое е неправилно, ще ги изгоня или ще споря с тях“, сподели премиерът, запитан дали има напрежение между него и финансовия министър.

Владислав Горанов каза, че данък добавена стойност е основен източник за бюджета и ние сме една от страните с най-ниско преразпределение през него. По думите му, новата мярка би довела до цялостна промяна на данъчната система.

Финансовият министър се е обърнал към Борисов при дебатите за ДДС с думите: „Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и се отказваш да определяш политики с повече инвестиции?“.

Той е против намаляването на ДДС – именно с такава позиция излезе Министерството на финансите – но Борисов му се противопостави преди седмица, като каза "Имам му доверие, но аз съм му началник".

"Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите“, каза днес Горанов. „По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността“.

„Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", съобщи финансовият министър.

Според него най-големият риск от промяна на ДДС се свежда до това, че „можем да го променим за всеки един сектор“. „Ако загубим голяма част от приходите от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане като преките данъци, което ще доведе до цялостна промяна на данъчната система. Това е възможно при един смислен и задълбочен дебат и означава доста непопулярни мерки", уточни Горанов.

Борисов: Ако има писмо от "Левски", ще го скъсам и ще го хвърля в коша

Премиерът коментира и ситуацията с акциите на "Левски", след като вчера собственикът на клуба Георги Попов съобщи в интервю за bTV, че "сините" изпращат писмо към него, за да каже дали приема, или отхвърля ценните книжа.

"Какво общо имам аз с Левски, за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо и няма да коментирам тази тема. Вие се излагате, влизате в темата и всеки ден го правите. Защо? За какво Левски ще ми пише писмо? Кои акции? Те нарочно го правят, вие им ставате ретланслатор и после се обиждате. Какво общо имам аз?", реагира Борисов на въпросите на медиите.

Както знаете, акциите бяха джиросани от бизнесмена Васил Божков и Георги Попов на премиера, но той отказа да ги приеме. Сега обаче от "Левски" искат формален отказ от страна на министър-председателя, за да може да се направи ново джиро - този път на легендата на клуба Наско Сираков.

"Ако има такова писмо наистина, ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Защото нямам нищо общо с това. И ще дойдете да ме питате вече дали е хвърлено. Заповядайте утре. Ще им кажа утре, че съм го хвърлил”, каза Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?