Борисов: Пипането на данъци е абсолютна грешка, но поемам отговорност Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов смята, че „пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка“, но поема отговорност за това политическо решение.

Министър-председателят извършваше инспекция в района на Пазарджик, където го придружаваха финансовият министър Владислав Горанов, министърът на образованието Красимир Вълчев и кметът на града Тодор Попов.

Борисов говори пред медиите и коментира темата за намаленото ДДС за ресторанти, хотели и книги, което от 20% става 9%, считано от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.

„В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда (б.а. – Менда Стоянова) и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи“, каза министър-председателят.

„В този бранш работят 300 хиляди българи“, добави той. „Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им“.

„Ще намерим тези милиони, които липсват. Има бюджет на приходната агенция, но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое е неправилно, ще ги изгоня или ще споря с тях“, сподели премиерът, запитан дали има напрежение между него и финансовия министър.

Владислав Горанов каза, че данък добавена стойност е основен източник за бюджета и ние сме една от страните с най-ниско преразпределение през него. По думите му, новата мярка би довела до цялостна промяна на данъчната система.

Финансовият министър се е обърнал към Борисов при дебатите за ДДС с думите: „Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и се отказваш да определяш политики с повече инвестиции?“.

Той е против намаляването на ДДС – именно с такава позиция излезе Министерството на финансите – но Борисов му се противопостави преди седмица, като каза "Имам му доверие, но аз съм му началник".

"Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите“, каза днес Горанов. „По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността“.

„Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", съобщи финансовият министър.

Според него най-големият риск от промяна на ДДС се свежда до това, че „можем да го променим за всеки един сектор“. „Ако загубим голяма част от приходите от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане като преките данъци, което ще доведе до цялостна промяна на данъчната система. Това е възможно при един смислен и задълбочен дебат и означава доста непопулярни мерки", уточни Горанов.

Борисов: Ако има писмо от "Левски", ще го скъсам и ще го хвърля в коша

Премиерът коментира и ситуацията с акциите на "Левски", след като вчера собственикът на клуба Георги Попов съобщи в интервю за bTV, че "сините" изпращат писмо към него, за да каже дали приема, или отхвърля ценните книжа.

"Какво общо имам аз с Левски, за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо и няма да коментирам тази тема. Вие се излагате, влизате в темата и всеки ден го правите. Защо? За какво Левски ще ми пише писмо? Кои акции? Те нарочно го правят, вие им ставате ретланслатор и после се обиждате. Какво общо имам аз?", реагира Борисов на въпросите на медиите.

Както знаете, акциите бяха джиросани от бизнесмена Васил Божков и Георги Попов на премиера, но той отказа да ги приеме. Сега обаче от "Левски" искат формален отказ от страна на министър-председателя, за да може да се направи ново джиро - този път на легендата на клуба Наско Сираков.

"Ако има такова писмо наистина, ще го скъсам и ще го хвърля в коша. Защото нямам нищо общо с това. И ще дойдете да ме питате вече дали е хвърлено. Заповядайте утре. Ще им кажа утре, че съм го хвърлил”, каза Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023