Снимка: © Getty Images

Германският Бундестаг прие да въведе облекчения от Covid-мерките за хора, които са напълно имунизирани или са прекарали заболяването. "За" решението гласуваха депутатите от ХДС/ХСС, Социалдемократите, "Зелените" и "Левите". "Алтернатива за Германия" са гласували "против", а Свободните демократи са се въздържали.

Хората, които са ваксинирани и преболедувалите, вече няма да подлежат на ограничения за броя на контактите при събирания. За тях ще се отнасят облекченията, които ползват гражданите с отрицателен тест за коронавирус. Те ще могат да се срещат с колкото хора поискат, като няма да бъдат преброявани при определянето на лимита за допустим брой участници на колективни събирания.

Отпадат и ограниченията за излизане от вкъщи и няма да бъдат принуждавани да се подлагат на карантина, освен ако не пристигат от район, в който се разпространява нов вирусен вариант.

Забраните за колективни спортове вече няма да важат за имунизираните или възстановилите се от Covid-19, но те ще трябва да продължат да носят предпазни маски и да спазват изискването за социална дистанция.

Решението беше прието от долната камара на германския парламент, като се очаква да бъде гласувано от Бундесрата в петък. Така правилата ще могат да влязат в сила още от събота. В няколко провинции на Германия вече въведоха собствени облекчения за хората с имунитет срещу Covid-19 на фона на общите строги противоепидемични мерки. В някои места е разрешено ваксинираните и преболедувалите да посещават фризьорски салони или търговски обекти, без да се налага да предоставят отрицателни тестове.

Все още обаче няма планове за отваряне на ресторанти или културни институции, които да се посещават от имунизираните.

Covid-кризата в Германия: Вечерен час при над 100 нови случая на 100 000 в три поредни дни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%