Снимка: © getty images

Лятната ваканция за германските ученици приключва тази седмица. Поне за тези в Мекленбург-Предна Померания, които се връщат в училище от понеделник и тези в Хамбург, които започват новата учебна година идния четвъртък. Децата в Бранденбург и Берлин имат още 10 дни ваканция, а тези в Северен Рейн-Вестфалия – 12. 

Както датите, така и правилата за присъствие в училище се определят от федералните провинции и са различни. В Берлин присъствието е задължително, в Баден-Вюртемберг учениците могат да продължат с онлайн обучение от вкъщи. 

Инструкциите идват в последния момент,

възмущават се учители пред сп. „Шпигел“. В сряда министър-председателите на провинциите се срещат с Ангела Меркел, в четвъртък се договарят образователните министри, а имейлът с новините стига до училищата в събота. От които се очаква в понеделник да приложат новите инструкции. 

А инструкциите са твърде общи и пожелателни, при това са прекалено много – до момента образователното министерство в Мекленбург-Предна Померания е изпратило 85 писма с инструкции за мерките, които трябва да се прилагат в училищата. 

Според инструкциите учениците трябва да бъдат организирани в малки групи. В рамките на групите не е необходимо да се спазва социална дистанция, но групите не бива да се смесват

В кафенето трябва да има обособено място за хранене на всяка група. Същото важи и за училищния двор, където всяка група ще има свое пространство. В коридорите и другите общи помещения трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра. 

Учители и директори са недоволни, че в инструкциите фигурират очевидни неща като правилата за кихане, но липсват отговорите на важни практически въпроси. 

От учителите се очаква да надзирават спазването на мерките, включително през междучасията и вкючително в тоалетните, като не допускат събирането на големи групи хора вътре. Освен това, учителите са натоварени да се грижат мерките да бъдат спазвани и извън училище, например в училищните автобуси или на спирките на обществения транспорт близо до училището. 

И всичко това на фона на недостига на учители, тъй като част от тях попадат в рискова група и преди лятната ваканция са били освободени от лично присъствие в училище.  

Родителите на свой ред също са изнервени от твърде многото неизвестности. Те не са сигурни дали детето им може да отиде на училище с течащ нос и при какви условия трябва да бъде поставено под карантина. Не всички са доволни от онлайн обучението, тъй като условията варират не просто между различните провинции, а от училище до училище. 

В Баден-Вюртенберг и Мекленбург оборудването в училищата не позволява дистанционно обучение, пише „Шпигел“. Централната образователна платформа „Елла“ така и не стартира, а мнозина учители дори нямат служебни имейл адреси. 

В други училища обаче имат пълна готовност да преминат отново в онлайн режим ако се наложи. Всеки учител има компютър, а всеки ученик – таблет. Учебният процес е организиран в Microsoft Teams, така че ученици и учители общуват в реално време, споделят екрани и обсъждат проблеми. Учителите използват електронен дневник, в който отразяват успеха и присъствието на учениците – ако някой не се регистрира в уреченото време сутринта, родителите получават съобщение на телефона си. 

Но докато за частните училища осигуряването на тези условия е просто въпрос на ресурси, публичните училища са зависими от институционални решения, което ги изправя пред редица административни трудности. 

Междувременно, броят на новозаразените с Ковид-19 в Германия нараства, което според директора на института „Робърт Кох“ Лотар Вилер може да е знак за началото на втора вълна на епидемията. Съществуват опасения, че с отварянето на училищата броят на заразените може да се увеличи допълнително.

Към 31 юли в страната са регистрирани 870 нови случая на коронавирус, общият брой на заразените е над 200 000. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

ЕК осигурява достъп на държавите членки до лекарството ремдесивир от 1 август

Разделени заедно: Мерките срещу Ковид-19 настроиха обществата и хората едни срещу други


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС