Снимка: © getty images

Доналд Тръмп нарича Ковид-19 „китайския вирус“. Китай и Русия внушават, че либералните демокрации са неспособни да се справят с пандемията. Държавите в ЕС се обвиняват взаимно (а всички заедно обвиняват „Брюксел“) в липса на солидарност и подкрепа.

Различните общества си намериха врагове по расов, етнически или религиозен признак, които да нарочат за разпространители на заразата.

Освен между обществата, разделението продължава и вътре в рамките на националните граници. Големите градове срещу провинцията, интелектуалците срещу народа, „хипохондриците“ срещу „безсмъртните“. Съседи не си говорят, защото имат различно отношение към вируса или към мерките. Семейства живеят в раздор, защото децата се бунтуват срещу ограниченията, а родителите не издържат денонощното съжителство с домочадието си месеци наред. Както казва дъщеря ми, дълга година беше тоя март.

Бет, на 76 години, недоволства, че синът ѝ я третира като „сенилен идиот, неспособен да управлява живота си“ – забранява ѝ да се среща с приятелки, да пазарува, настоява той да се грижи за нея, оплаква се Бет пред британския вестник „Гардиън“.

Точно обратната история разказва 26-годишната Кейти, чийто баща не ѝ разрешава да пътува от Лондон до дома му в югозападна Англия, за да не „разпространява чумата“.

Джон, 46-годишен компютърен програмист, разказва пред изданието, че му е било особено трудно да се справи с жаждата за социални контакти на 16-годишната си дъщеря. Тя разбира, че трябва да спазва ограничения, но в същото време, нейните приятелки се ползват с далеч повече свобода и излизат свободно от седмици.

Изследователите стръвно търсят причините за тези разделения. И това, което се набива на очи от данните до момента е, че разделението по отношение на коронавируса следва съществуващи линии на противопоставяне, най-вече политически. Доколко наистина е опасен новият вирус, какви предпазни мерки да се спазват, как се справят властите с овладяването на епидемиите – отговорът на всички тези въпроси зависи от това за коя партия гласуват хората.

В САЩ 85% от демократите смятат, че Ковид-19 е сериозна заплаха за здравето, показва скорошно изследване на изследователския център „Пю“. На това мнение са обаче едва 46% от републиканците. Независимо какво смятат за вируса обаче, симпатизантите на двете партии са убедени (88% от демократите и 84% от републиканците), че икономическите заплахи, произтичащи от вируса, са сериозни.

Консервативната пропаганда бълва конспиративни теории, които едновременно отричат съществуването на вируса (или опасността от него) и твърдят, че е изкуствено създаден в лаборатория (в САЩ или в Китай). Разпространяват се невъображаеми сюжети, в които пандемията е предизвикана с цел да доведе до глобална икономическа криза, която да облагодетелства финансовите елити – било като ни продадат ваксините си, било като ни чипират, било по незнаен, но сигурен начин. Според консервативните „опорни точки“ ограничителните мерки срещу разпространението на вируса са проява на комунизъм, а принудителното носенето на маски е посегателство срещу правото на хората да дишат, дадено им от Бог. Както каза една надъхана агитаторка срещу носенето на маски по време на заседание на общинския съвет в Палм Бийч, Флорида: „Не нося маска по същата причина, по която не нося бельо: нещата трябва да дишат“.

Рязкото увеличение на случаите на заразени с Ковид-19 в САЩ обаче очевидно е започнало да променя отношението им – 45% от републиканците казват, че носят маска през цялото време, когато са извън дома си, в сравнение с 35% преди месец, показват данни от проучване на „Ипсос“ от края на юли. Въпреки това, партийното разделение по въпроса е очевидно – 78% от демократите са твърди привърженици на носенето на маска.

Според 61% от демократите реалният брой на починалите от вируса е по-голям, отколкото правителството съобщава, а според 58% от републиканците е по-малък. Доверието във федералното правителство спада от 53% през март до 30% в момента. За сметка на това, доверието в местните власти, макар също да бележи лек спад, е 78%.

35-годишният Майкъл е университетски преподавател в Шефилд. Той отдавна почти не разговаря с брат си поради политически различия: „Той мрази моите левичарски, либерални възгледи точно колкото и аз мразя неговия светоглед“, признава Майкъл пред „Гардиън“. Въпреки това, дори Брекзит не ги е разделил окончателно и от време на време са гледали някой мач заедно. Коронавирусът обаче слага край.

Майкъл носи маска навсякъде и поддържа социална дистанция още преди тези мерки да станат задължителни. През това време брат му казва, че не му пука дали ще се зарази и предпочита да вярва в конспиративните теории, че вирусът е изпуснат от лаборатория в Ухан или дори, че не съществува.

„Баща ми и съпругата му държат да следват стриктно каквото и да каже Борис Джонсън. В момента, в който ограниченията се вдигнаха, те обявиха всички ни за хипохондрици, заради това, че все още спазваме по-стриктни правила“, казва 31-годишната Александра, медицински изследовател от Ливърпул.

Според проучване на „ЮГов“ от средата на май 54% от британците смятат, че ограниченията са били вдигнати твърде скоро. Мнозина избират да продължат за спазват собствени предпазни мерки - да носят маски, да поддържат социална дистанция, да не посещават барове и ресторанти.

Смесените и противоречиви послания на правителството по всички въпроси внасят допълнително напрежение сред обществото и разколебават доверието му. Демонстративното неспазване на мерките от влиятелни публични личности кара повече хора да не спазват мерките с единствения аргумент, че не са съгласни с тях.

Университетско изследване показва рязко покачване на подобни твърдения сред британците именно в седмицата, когато първите страници на вестниците бяха доминирани от новината за нарушаването на карантираната от правителствения съветник Доминик Къмингс.

Ако смените имената на Майкъл, Кейти и Джон с Мишо, Катя и Иван, спокойно можете да приемете тези истории за разказани от наши сънародници. Кой не ги е чувал поне веднъж? Кой не е срещал поне един таксиметров шофьор, който звучи като ревностен читател на „Брайтбарт“? Между другото, една от най-популярните опорни точки във Фейсбук-споровете на тема коронавирус беше „един българин, който кара такси в Ню Йорк ми разказа, че болниците са празни, а всички снимки и видеа с препълнени спешни отделения са монтаж“.

Кой не е гледал поне една телевизионна кавга между медицински експерти с противоречиви мнения относно вируса, предпазването, мерките? Кой не е влизал поне веднъж в разпра (поне във Фейсбук, ако не на опашката в магазина) относно трябва ли да се носят маски и защитени ли са свише църквите от заразата? Кой не е спорил поне веднъж с родителите си на тема защо няма да отиде да яде печено агне на Гергьовден, независимо, че правителството е разрешило? Или защо да не отиде на бал или на море, след като правителството е разрешило?

За 35-годишния Рег епидемията е отлично извинение за нежелани социални контакти. „Стриктен съм, когато ми изнася“, признава той, „коронавирусът е чудесно прикритие за мизантропски тенденции“. Всеки от нас е поне малко Рег, признайте си. От епидемиологична гледна точка това е по-добре, отколкото ако всеки от нас би разцелувал всички в дискотеката. Но от социална? В дългосрочен план? Не съм сигурна.

И не, корона кризата не ни е разделила. Само ни показа, че всяка следваща криза ще е все по-тежка, защото сме толкова разделени, че дори собственото ни оцеляване не е кауза, около която да се обединим.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Болниците са пълни? Важното е кръчмите да не останат празни

Деветте живота на корона-конспирациите

Води ме в някоя квартална кръчма...*


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов