Няма друга такава сила, като кръчмата. Няма кауза, която може да сплоти така власт и народ, както чалгата. Няма бранш, чиито интереси да са по-висши от тези на чалга бизнеса, с присъдружните му кръчми. Училищата и университетите отдавна са затворени и може и да не отворят наесен, но Нощните заведения отново отварят врати

 

И не, не вярвам, че това се случва само защото чалгата е близко до сърцето и душата на министър-председателя. Дори не вярвам, че е само защото този бизнес има по-силно влияние върху властта от други бизнеси, включително заради широкото портфолио на бизнес интересите си. Мисля си, обаче, че това се случва, защото правителството, т.е. премиерът вярва, че това искат хората

Без значение, че хиляди хора Четвърти ден от протестите: "Оставка" звучи в София, Пловдив, Бургас, Варна и още градове за правова държава и против корупцията и сенчестите обвързаности на властта – те и през 2013-а година протестираха за същото, нали? 

Без значение, че хиляди хора спазваха стриктно мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса месеци наред – стояха си вкъщи, спазваха социална дистанция, разхождаха си кучетата с маски. Защо всичко това е без значение? Защо, след като се удари в гърдите, че целият свят ни хвали как се справяме с епидемията, Борисов ненадейно реши със замах да премахне всички мерки? 

Защото, оказа се, "Блажени са вярващите": България цъфна първа в класация за конспирации , че опасността от вируса е преувеличена. Всеки има своите причини да не вярва: едни смятат, че става дума за глобален заговор на капиталистическия елит; според други вирусът е просто повод държавите и болниците да усвоят едни пари; трети са склонни да приемат, че вирус има, но той не е по-различен от всеки сезонен грип.  

Е, за кого да работи правителството – за тия 60% или за ония няколко хиляди, които спазват мерките и искат правова държава? За тия, дето четат по три научни статии на ден или за тия, които твърдят, че щом не са виждали с очите си болен от Ковид-19, значи такова нещо няма?

Идат избори и може би идат по-скоро от уреченото. Борисов знае, че тия, които не просто спазват мерките, а настояват за по-строги мерки, щото слушат подкаста на Кристиан Дростен, нито са негови избиратели, нито са критична маса. Само си спомнете, че първото разхлабване на мерките дойде по повод Великден, защото „началника“ е с предимство пред простосмъртните. 

Същият този Дростен, архитектът на германските мерки против епидемията от коронавирус, Топ вирусологът Кристиан Дростен: Очаква ни година в извънредно положение още през март, че от ключово значение е моментът – кога се затягат и кога се разхлабват мерките, заедно с постепенното им премахване, в синхрон с епидемиологичната обстановка. Нещо от това да сте видели в България?

Наложиха се много строги мерки твърде рано, с ясното съзнание, че няма как това положение да издържи твърде дълго. И след това – рязко и пълно премахване на всички ограничения. Щото туристите, щото морето, щото ваканциите на хората, заведенията, с една дума – да дадем на хората купон, за да забравят лошото (че идат избори).

В нито един момент мерките не съотвестваха на числата. До един момент работеше мантрата, че числата са ниски, защото мерките да добри. Но сега? 

Добавете към това хаотичната и на моменти комична комуникационна политика на властите: заповеди се издават, променят и отменят в рамките на 24 часа; алтернативни щабове и съвети спорят публично за ефективността на мерките; доктори с противоположни мнения се насърчават да се ядат в национален ефир, до пълно объркване на публиката; властта се крие зад професорите и оправдава непоследователните си действия с нерешителността на експертите. 

През това време се роят Конспиративни теории от ефира на БНТ: За бабата, дядото и прадядото на коронавируса , до една внос от чужбина, но префасонирани за местна употреба: как коронавирусът е изкуствено създаден – дали от Злият Бил Гейтс, който ще ни имплантира микрочипове с ваксините за Covid-19 , за да ни чипира (или в друга версия, да ни продава ваксините си), дали с цел да се предизвика глобална икономическа криза, в която богатите да ограбят бедните; как на хората се плаща, за да се съгласят да бъдат обявени за болни от Ковид-19; как всъщност Ковид-19 се разпространява от 5G мрежите и т.н. Българският принос към жанра е как данните се манипулират, за да се отклони вниманието от сюжета с Васил Божков и други неудобни за правителството теми. 

Но най-съществената причина за недоверието на хората е недоверието в националните власти.

Лъжите за Covid-19 и колко опасни са известните хора че там, където властите са реагирали адекватно и резултатно, хората не са повярвали в конспиративни теории и не са подценили заплахата за здравето си. Обратно, там, където властите са се провалили, хората са предпочели „алтарнативни факти“. За да не си мислите, че само у нас е така, вижте САЩ.

Получава се самоизпълняващо се пророчество – правителството уж взима мерки, говори някакви правилни неща, но с цялостното си поведение показва, че не знае какво прави и не е убедено в истинността на това, което говори. Хората виждат (по-скоро усещат) това и си казват, значи няма проблем, казват ни това, което се очакват да кажат, но реално няма страшно. И се държат по този начин. Правителството вижда това и си казва, значи, хората няма да приемат добре строги мерки, затова няма да им ги налагаме. Все пак избори идат.

Статистиката ясно показва Тестовете ли са "виновни" за все по-високия брой случаи на Covid-19? след премахването на ограниченията. Вече са налице резултатите от купоните по абитуриентските балове и морските авантюри. А, да, мачовете също. Защото бунаците от елитните първенства могат да играят на празни стадиони и при драконовски противоепидемични мерки, но българската „А“ група – никога!

Сега чакаме числата в резултат на протестите от последните дни. На този фон, премиерът констатира, че хората не спазвали мерките (кои мерки?!?), а правителството предприе поредните противоречиви действия – първо затегна отново мерките, а после – отвори баровете и дискотеките. Аргументът е чиста класика: протести може, а купони не може?!

Тъжният извод е, че властта добре познава и разбира избирателите си. Добре съзнава, че идат избори и може да дойдат по-рано от уреченото. А дотогава, „води ме в някоя квартална кръчма и поръчвай“!  

*Цитатът е от песента на Ивана „Нещо нетипично“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония