Снимка: © Getty Images

„Лекарите трябва да могат три неща: да лъжат, без да ги хванат; да се преструват на честни; да причиняват смърт, без да изпитват вина". Така пише Жан Фроасар, автор на знаменитите "Хроники" на Средновековието, след избухването на бубонната чума през XIV век.

Фалшивите новини тогава са свързани със слухове, че чумата може да се лекува, ако се седи дълго на мръсния канал, яде се меласа на поне 10 години или се приема арсен.

„Инфодемията“ около пандемията от Covid-19 не е първoтo огнище на дезинформация в света.

Този път митовете включват схващането, че болестта може да бъде излекувана чрез пиене на метанол, което доведе до над 700 смъртни случая в Иран, и че тя За микровълновите печки, 5G и новият световен ред което във Великобритания предизвика над 90 атаки на антени на мобилни оператори.

Точно както вирусът се настанява в белите дробове на хората, така и опасни идеи заразяват ума им, пише Economist.

Голямата разлика между инфодемиите от 1300-те и 2020 г. е бързото разпространение на днешните глупости в световен мащаб с помощта на интернет.

През март анкета на Gallup в 28 държави на четири континента установи, че, във всички тях, между най-малко 16% и цели 58% от хората смятат, че Covid-19 е умишлено разпространен.

България е на първо място в тази класация. На второ и трето място са Еквадор и Палестина.
На 4 май в YouTube е качен клип на филм, наречен Прочетете този текст, преди световните мрежи да го свалят: Джуди Майковиц, антиваксърите и корона-конспирацията който твърди, че сенчестият елит започва пандемията с цел печалба; в рамките на една седмица видеото е видяно 8 милиона пъти, а звездата в него Джуди Миковиц оглави списъка с бестселърите на Amazon. Джуди все пак трябваше да рекламира новата си книга.

Прочетете този текст, преди световните мрежи да го свалят: Джуди Майковиц, антиваксърите и корона-конспирацията която подлага на съмнение личността на Джуди Миковиц, е четена 75 061 пъти. Заглавието обаче е подвеждащо: “Прочетете този текст, преди световните мрежи да го свалят: Джуди Миковиц, антиваксърите и корона-конспирацията”. То е реплика към начина, по който привържениците на конспиративните теории комуникират техните си версии за събитията.

Социалните медии дават възможност на хората да споделят истински новини, но и фалшиви. Измислените истории, изглежда обаче, че печелят повече.

Проучване, публикувано в авторитетното медицинско издание Nature през май, установява, че макар потребителите на Фейсбук, които са про-ваксините да надхвърлят броя на анти-ваксърите, вторите са по-добри инфлуенсъри и успяват да изграждат връзки с различни групи, в които споделят теориите си - училищни, майчински и др.

Данните показват също, че американците, които ползват повече социални медии, е по-вероятно да вярват, че правителството е създало вируса или че държавата преувеличава неговата сериозност, пише в изследване за дезинформацията “Misinformation Review” на Harvard Kennedy School.

През април британският СЕМ - Ofcom, глоби една малка телевизия, наречена London Live заради това, че е излъчила откъс от интервю на Дейвид Айк, теоретик на конспирацията, който смята, че пандемията е измама. Предаването е гледано само от 80 000 души. 6 милиона обаче са видели пълното интервю на Айк в YouTube - територия извън юрисдикцията на Ofcom.

В България от ефира на обществената БНТ също могат да се чуят конспиративни теории.

Да се припомним Конспиративни теории от ефира на БНТ: За бабата, дядото и прадядото на коронавируса , който ни убеждаваше, че сме в 3-та световна война, Федералният резерв на САЩ е част от организация, а Бил Гейтс осигурява над 1/3 от финансирането на СЗО.

И ако от научна гледна точка Covid-19 може би изглежда сравнително праволинейно събитие, въпреки противоречивите тези “за” и “против” носенето на маски или лечението с хидроксиклорокин, то възниква въпросът какво правим с политиката.

През март Марк Зукербърг каза, че Facebook няма проблем да свали „неща като "Можете да излекувате чрез пиене на белина“. Докато няколко седмици по-късно Доналд Тръмп не предположи, че Тръмп удиви с предложение да се инжектират дезинфектанти против Covid-19

Facebook, Twitter и YouTube премахнаха видеоклипове, публикувани от президента на Бразилия Жаир Болсонаро, който обявява хидроксихлорохина за ефективно лечение.

Засега обаче видеата с Тръмп, Въпреки предупрежденията на учените: Тръмп използва хидроксихлорохин продължават да са налични.

Причината - платформите твърдят, че разликата е в това, че Тръмп не е казал, че лекарството е “доказано лечение”.

Точно както дезинформацията не е нова, така и нейната политическа употреба, пише Economist. Изданието дава пример с есе от 1964 г. на историка Ричард Хофщадтер за „параноичния стил“ в американската политика, в което описва „чувството за разгорещено преувеличение, подозрителност и конспиративна фантазия“, което го има както в протестите от 18-ти век срещу илюминатите, така и в антимасонските движения.

Тезата на Хофщадтер е, че параноичният стил е по-лесен за тези вляво на политическия спектър, отколкото за десните. Днешната инфодемия обаче, като че ли се разпространява по-лесно сред световните консерватори, отколкото сред либерално настроените.

В Америка изследователският център Pew установи, че през март 30% от републиканците смятат, че вирусът е създаден умишлено - почти два пъти по-голям дял от демократите.

Миналия месец анкета на YouGov показа, че 44% от републиканците вярват, че Злият Бил Гейтс, който ще ни имплантира микрочипове с ваксините за Covid-19 при хора; само 19% от демократите са съгласни с това. Във Франция анкета на Ifop показа, че 40% от привържениците на Марин Льо Пен смятат вируса за лаболаторно създаден - това е два пъти повече от феновете на популистката лява партия на Меленшон.

Привържениците на холандската дясно-популистка Партия на свободата и на Форума за демокрация (FvD) са с 40% по-голяма вероятност да мислят, че Covid-19 е биологично оръжие от поддръжниците на крайно лявата Социалистическа партия.

Нежеланието на толкова много формации, стоящи в дясната част на политическия спектър, да поддържат, така да се каже, конвенционалния разказ, говори за едно - конспирацията е част от хибридната война.

Най-засегнати от нея са журналистите, но тя намира своите говорители и след преподаватели и учени. Върнете се на примера с Чуков. Следващата голяма брънка във веригата са политиците.

Или както казва най-известният политически радио водещ в САЩ Ръш Лимбо - измамата има четирите ъгъла: медии, интелектуалци, академични среди и политици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос