Снимка: © getty images

Пандемията се оказа перфектната среда за разпространяване на конспиративни теории - кризата засегна голяма част от света, покрай вируса имаше много неизвестни, а активната намеса на някои популярни личности, ги постави в центъра на вниманието - Бил Гейтс се превърна в любимия антигерой на почти всеки почитател на конспирациите.

Наред с обвиненията, че сам е предизвикал пандемията, за да продава ваксините си, се появи и теорията, че всяка от тях ще съдържа микрочип, с който впоследствие съоснователят на Microsoft ще следи движението ни.

Макар тези твърдения да намериха поддръжници по целия свят, в САЩ подкрепата им е най-осезаема. YouGov компания, специализирана в Интернет проучванията и анализа на данни, направи изследване по поръчка на Yahoo News, в което 1 640 пълнолетни американци споделят вижданията си по темата "ваксини - Бил Гейтс - чипиране". Близо половината от анкетираните вярват на конспиративната теория.

Най-осезаемата група поддръжници е сред зрителите на Fox News - 50% от тях смятат, че Бил Гейтс ще ги чипира, а само 26% намират "новината" за фалшива.

При републиканците и хората, гласували за Доналд Тръмп на президентските избори през 2016, положението е сходно. 44% застават зад конспирацията, близо 30% не са сигурни, а само по 26-27% я определят като подвеждаща.

Това са трите големи групи от проучването, които подкрепят твърдението, че Гейтс планира да чипира хората със своите ваксини.

Хората, които се информират основно от MSNBC, не вярват в тази конспирация (61% срещу само 15% "за"), а групата, която я отрича най-категорично е тази, гласувала за Хилъри Клинтън през 2016 година - 63% определят теорията за грешна, 25% не са сигурни и само 12% ѝ вярват.

Първо може би е удачно да видим откъде тръгва теорията.

В сърцевината ѝ стои едно проучване, финансирано от семейство Гейтс.

В края на миналата година учени от Massachusetts Institute of Technology и Rice University изследват възможността за създаването на устройство, което чрез ваксина да ни придаде невидим белег, който да може да се засича от смартфон - трудът бе изцяло теоретичен, а устройството пасивно, без уменията да следи движението ни. Идеята на този отпечатък е да съдържа нашата медицинска история, тъй като 1.5 милиона смъртни случая на година могат да бъдат предотвратени, ако лекарите имат достъп до добра и пълна база данни, пише в проучването.

В комбинация с желанието на Гейтс да бъде създадена дигитална идентичност на хората по света (която не включва инжектиране на нищо в тялото ни), чрез която с тяхно съгласие да бъде достъпна медицинска информация, финансирането на ваксините за Covid-19 и честите му изяви и критики към управляващите по време на пандемията, това проучване дава добри условия за изграждането на поредната конспиративна теория.

Желанието за откриване на ясен противник в криза, в която такъв отвъд Covid-19 липсва, доведе до създаването на несъществуващ "виновник" в лицето на Бил Гейтс.

Последиците от нея:

В резултат на развитието на конспиративни теории като тази, проучването на YouGov и Yahoo News показва притеснителни данни - само 50% от американците, участвали в него, са склонни да се ваксинират, а 23% казват, че не биха го направили. Останалите 27% не са сигурни.

В България също се появиха протести срещу Гейтс и ваксините, а дори ефирът на обществената телевизия БНТ не остана "незаразен" от Конспиративни теории от ефира на БНТ: За бабата, дядото и прадядото на коронавируса относно американския филантроп.

Многократно бе повдигнат въпроса за това колко е важно доверието в науката и институциите по време на подобна криза. Да, те също имат своите недостатъци и те трябва да бъдат адресирани, но критиката към тях трябва да се уповава само на ясни факти, а лъжите и подвеждащите теории трябва да бъдат филтрирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици