Прочетете този текст, преди световните мрежи да го свалят: Джуди Майковиц, антиваксърите и корона-конспирацията

Заглушава ли се „истината“? Налага ли се цензура? Ограничава ли се свободата на мнение?

Това се питат мнозина, на фона на „инфодемията“ от конспиративни теории и дезинформация, съпътстваща пандемията от Covid-19.

Последният повод е свалянето от платформите на социалните медии на видео клип, с претенциите да е първа част от бъдещ документален филм, озаглавен „Пландемия“ ("Plandemic").

Главната героиня във видеото е д-р Джуди Майковиц. Тя разказва, как блестящата ѝ научна кариера е била съсипана от фармацевтичната индустрия, защото е заплашвала печалбите ѝ и хора като д-р Антъни Фаучи, защото са искали да откраднат труда ѝ; как науката е корумпирана, защото всички работят само, за да се облагодетелстват от патенти; как човешкото здраве е пожертвано заради финансови интереси. Представена е като whistleblower (човек, разкриващ и сигнализиращ за нарушения), като почтен учен, който е изстрадал убежденията си и е платил висока цена за тях, затова звучи толкова убедително.

Въпреки, че платформите обявиха, че са премахнали видео клипа, той все още се споделя активно. Причината за това са най-вече групи във "Фейсбук", които го качват отново и отново след всяко негово премахване.

Видео клипът се появи и преведен на български език, и се радва на голяма популярност. Преди да анализираме конкретния клип обаче, трябва да имаме предвид някои основни характеристики на конспиративните теории по принцип.

Те смело хвърлят някакви твърдения, без доказателства и без аргументи, но за да бъдат опровергани, доказателства и аргументи трябва да се търсят.

В очите на публиката това поставя опровергаващите в ситуация на оправдаващи се, а отгоре на всичко, каквито и официални източници и данни да се цитират, те биват смачкани от основния аргумент на „конспираторите“ – че това е правителствена пропаганда. Че тези данни не са истински, защото статуквото, елитът, корпорациите, правителството, „дълбоката държава“, илюминатите и пр. властващи в света сили искат ние да вярваме в определени неща и затова заглушават всички инакомислещи гласове и прикриват цялата информация, които не са в техен интерес.

Това е могъщ наратив, който много трудно се оборва. Дори и да бъдат опровергани отделни факти в него, погледнат в цялост, той е неразрушим, а вътрешната му противоречивост и нелогичност по парадоксален начин работят за цялостната му неуязвимост.

Този подход е особено успешен, когато става дума за сложни теми, които изискват специализирани знания и в ситуации, свързани с голяма неяснота и висока степен на несигурност.

Пандемията от Covid-19 е именно такава. Утвърдените имена в науката не се страхуват и срамуват да признаят колко малко знаят за вируса и колко противоречива информация съществува, включително заради бума в научните изследвания, които обаче, поради краткото време, все още не са потвърдени в достатъчна степен.

На този фон, обаче, се появяват хора (като Джуди Майковиц), които твърдят, че знаят истината. А истината, разбира се, е, че ни лъжат – за вируса, за мерките, за ваксините, за лекарствата. Тъй като няма как да бъдат предоставени доказателства за това, се използват няколко прости, но ефективни подхода:

Настоящата ситуация се обвързва със съществуващи сюжети – например с антиваксърския, който от години успешно убеждава хората, че ваксините са вредни и единствената причина да ги има са финансовите интереси на фармацевтичния бизнес.

Намира се учен, чиято биография да онагледи тезата, че научното статукво, подобно на политическото, работи за тези интереси и че всеки, който им се противопостави, бива смачкан и дори отива в затвора.

Дискредитират се водещите експерти, които са обвинени, че обслужват същия този финансов, вместо обществения интерес. И разбира се, споменава се Бил Гейтс, защото всяка история има нужда от архи-злодей.

Това се гарнира с „апетитни“ (макар и напълно изфабрикувани) числа, представени като „факти“ – например, че лекарите в САЩ получават по 13 000 долара за всеки пациент, когото запишат като болен от Covid-19. По този начин се активира идентификацията на публиката със сюжета – може и да не разбираме как работи науката, обаче всеки е наясно колко са 13 000 долара и че ако това е тарифата, разбираемо е защо лекарите биха го правили.

Стратегията, използвана в конспиративните теории, насочени срещу научното знание, не е да се представят научни аргументи, а да се всее съмнение в достоверността на съществуващите – пак на принципа ние просто твърдим, че те не са прави, те да докажат, че са, ако могат.

Целта е да се разруши доверието в науката по принцип, включително като се представи научно-изследователската работа като обслужване на бизнес интереси.

Да видим какво конкретно се случва във въпросното видео.

Най-напред, коя е Джуди Майковиц?

Научната ѝ биография далеч не е толкова „блестяща“, колкото се твърди във видеото. За това може да се открие пространна информация в блога Respectful Insolence (Respectful Insolence е уважаван научен блог, поддържан от американският онкологичен хирург Дейвид Хенри Горски, критик на алтернативната медицина и антиваксърското движение). Майковиц се дипломира като бакалавър по химия със специализация в областта на биологията в университета на Вирджиния през 1980 г. и същата година започва работа в Националния институт по ракови болести в лабораторията на Франсис “Франк” Русети, където разработва методи за пречистване на интерферон-алфа.

През 1992 г. защитава докторат в програма за двойна научна степен по биохимия и молекулярна биология в университета “Джордж Вашингтон”, а докторската ѝ теза е озаглавена "Негативна регулация на експресията на HIV в моноцитите". Майковиц и нейните поддръжници често твърдят, че нейната докторска теза “е променила лечението на ХИВ-СПИН”, но не се откриват доказателства за това.

Просто казано, тя е работила в лабораторията на д-р Русети, свършила е добра работа, но никога не е била “блестящ” учен, още по-малко “един от най-изтъкнатите учени на поколението си.”

Името ѝ е в 34 публикации в PubMed, от които тя е първи автор само на осем и съавтор само на четири, само една от тях е от времето ѝ в Националните здравни институти на САЩ. От 1998 г. насам, Майковиц никога не е била независима, не е била водещ автор на изследване, а е работила в лабораторията на водещия автор на изследването, под ръководството на този водещ автор, пише Respectful Insolence.

Нейният „пробив“ в науката, публикация в едно от най-реномираните научни издания „Science“ през 2009 г., в крайна сметка е провал.

Като начало е редно да се уточни, че публикацията е дело на изследователски екип от 13 души, като името на Майковиц е последно в списъка. Т.е. далеч от истината е да се говори, че изследването и публикацията са нейно дело. Изследването предизвиква бурен интерес и мнозина учени се опитват да верифицират резултатите, прилагайки описаните методи. Но никой не успява, затова в крайна сметка, списанието изтегля публикацията в края на 2011 г.

Преди това, още през септември, списанието публикува изследване, проведено от девет независими лаборатории (включително тази, в която работи Майковиц) и което заключава, че резултатите не могат да бъдат потвърдени. На 29 септември 2011 г. Майковиц е уволнена, както съобщава друго реномирано издание, Nature, със сериозни съмнения в изследователската ѝ почтеност. В деня след уволнението ѝ е разкрито, че тя е използвала данни от изследването през 2009 г. в ново, различно изследване: представени са убедителни доказателства, че е използвала една и съща илюстрация в двете изследвания, за да онагледи различни резултати.

Що се отнася до ареста ѝ, тя наистина е задържана за кратко, след като е обвинена от бившите си работодатели, че след уволнението си е задържала записки и данни по изследователските проекти, по които е работила.

За разлика от твърденията на Майковиц, обаче, има заповеди за обиск и заповеди за арест, а неин колега свидетелства под клетва, че тя го е накарала да изнесе документация от лабораторията. Впоследствие обвиненията са оттеглени без да бъде посочена конкретна причина.

Майковиц обаче твърди, че цялата история е скалъпена, че не е имало обвинения, а Министерството на правосъдието и ФБР (според българските субтитри на видеото - ЦРУ) са държали делото в тайна, така че дори да не може да си наеме адвокат (което всъщност не е така, тя е имала адвокат, показват медийни публикации от ноември 2011-а).

Всяко право на справедлив процес ми беше отнето и до днес нямам конституционни права и свободи, казва Майковиц, но водещият не я пита какво значи това. Прави впечатление, че всъщност той нито веждъж не я апострофира, а въпросите му са по-скоро в подкрепа на нейните думи, отколкото с цел да изяснят фактите.

Джуди Майковиц твърди, че изследователската ѝ работа е свързана с ваксините и в този смисъл, тя не е антиваксър. Всъщност, въпросното изследване, за което стана дума по-горе, не е свързано с ваксините, а се опитва (неуспешно) да докаже, че инфекциозен ретровирус причинява синдром на хронична умора.

Което не пречи на д-р Майковиц да твърди, че въпросният ретровирус причинява и други състояния, като аутизъм и рак, и че произхожда от клетки на мишка, използвани за производството на ваксини. Единственото вярно в това твърдение е, че мишка наистина е имало. Но нито става дума за вирус, причиняващ рак, нито за ваксини, са установили учените.

Както обобщава Respectful Insolence, Майковиц почти гарантирано е базирала изводите си на откриването на лабораторен замърсител (в цитирания линк, както и в блога Respectful Insolence цялата история е обяснена подробно, така че хората със специализиран интерес могат да прочетат всички научни факти по темата). Всичко това изобщо не пречи на Майковиц да разказва от дълго време насам, че е била тикната в затвора заради откритието си, че 25 милиона американци са били заразени със смъртоносни ретровируси чрез ваксини.

Тъжното е, че някога тя е била приличен учен, за разлика от някои други учени, превърнали се в истерични антиваксъри, пише Respectful Insolence.

Но Майковиц отива и по-далеч: след като определя ваксините като “имунна терапия,” тя изразява съгласие с конспиративните твърдения, че SARS-CoV-2 (коронавирусът, който причинява COVID-19) е бил “манипулиран и изучаван” в лаборатория, след което се е разпространил извън нея. После тя прави абсолютно лишеното от смисъл твърдение, че ако SARS-CoV-2 е еволюирал по естествен път, това би отнело 800 години. (Сериозно, тя е вирусолог?, пита се Respectful Insolence.)

Нейната различна теория е, че вирусът вероятно е бил изпуснат по някакъв начин между военната медицинска лаборатория "Форт Дитрик" и лабораторията в Ухан. Тя дори твърди, че през 1999 е работила във "Форт Дитрик" върху “обучение на Ебола как да заразява човешки клетки,” като твърди още, че вирусът на ебола не е можел да заразява човешки клетки, докато не е бил “научен” как да го прави. Тоест очевидно според нея ебола също произлиза от лаборатория, въпреки че за първи път епидемия от Ебола е описана през 1976 г.

Според видеото кариерата и доброто име на Майковиц са унищожени от т.нар. Биг Фарма (големите фармацевтични компании), но изложените аргументи свидетелстват обратното.

Нещо повече, изследователската и медицинската ѝ почтеност са поставени под съмнение и от научните „факти“, които тя с лекота представя във видеото, все едно са общоизвестни истини, неподлежащи на доказване. Д-р Кейт Монтгомъри от Vanderbilt University Medical Center, патолог и епидемиолог, си е направила труда да предложи спретнат набор от научни публикации, опровергаващи казаното от Джуди Майковиц по категоричен начин.

Не е вярно твърдението, че няма работеща ваксина за нито един РНК вирус – има работещи ваксини срещу полиомиелит, хепатит, дребна шарка и др.

Не е вярно, че няма как вирусът да прескочи от животно на човек – описани са случаи на зоонозни вируси, които са успели да мутират, така че да заразят човек. А изследване от 2015 г. се занимава конкретно с прилепите като първоизточник на човешки коронавируси, с аргумента, че разбирането на този въпрос е важно с цел предотвратяване на бъдещи пандемии.

Що се отнася до твърдението, че всички противогрипни ваксини съдържат коронавируси, д-р Монтгомъри пише: "Това е толкова погрешно, предвид начина, по който се правят ваксините, че дори няма научно изследване, което да засяга този въпрос - все едно да изследваме дали хората могат да живеят без кислород. Не, не можем, не ни трябва никакво изследване."

Получават ли лекарите в САЩ по 13 000 долара за всеки пациент с COVID-19?

Всъщност, толкова получава болницата, не лекарят. 13 000 долара за пациент с доказан COVID-19 и 39 000 долара, ако пациентът е поставен на изкуствена вентилация. Любопитното е, че тези числа са изнесени в публичното пространство от сенатора републиканец от Минесота Скот Дженсън в предаването на Лора Инграм по телевизия FOX на 8 април.

Проверката показва, че наистина става думи за суми в този диапазон, но първо, те не са твърди, второ, не са определени специално за COVID-19 и трето, са базирани на сумите, заплащани от „Медикеър“ за респираторни инфекции по принцип – 13 297 долара, а за пациенти на изкуствена вентилация за повече от 96 часа 40 218 (по данни от 2017 г.).

Във видеото присъстват всички разпространени конспиративни теории за COVID-19, включително твърдението, че противогрипна ваксина е стартирала пандемията, но с леки промени.

Майковиц твърди, че Италия е била засегната толкова сериозно, защото вирусът за противогрипната ваксина, която използвана там, е отглеждан в кучешки клетки, а кучешките клетки съдържат много коронавируси. Тя също така цитира лъжливите твърдения, че противогрипната ваксина увеличава шансовете ви да се разболеете от COVID-19 с 36%. Нищо подобно.

Разбира се, присъства и твърдението, че евтиното и ефективно лекарство Хидроксихлорокин се отказва на хората, за да реализира д-р Фаучи пъклените си планове. За противоречивите мнения относно приложението на лекарството, което принципно се използва за лечение на малария, в лечението на COVID-19, Майковиц не говори.

Но докато гледат видеото, повечето хора вероятно не са наясно с тези факти и вероятно малцина прекарват времето си в четене на научни списания. Д-р Майковиц говори спокойно, убедително и най-важното, говори с цената на живота си, защото каузата е по-важна от самата нея, както многократно ни се внушава през цялото видео.

И след като вече сме научили как научната кариера на д-р Майковиц е съсипана, а голямото ѝ откритие е скрито от хората, в интерес на Биг Фарма, трябва да научим кой стои зад всичко това - д-р Антъни Фаучи, ръководителят на шаба за борба с COVID-19 в САЩ. Макар да става дума за СПИН и за началото на 80-те години на 20 в., но през цялото време се внушава, че същото важи за сегашната ситуация.

Разказът на Майковиц е дълъг и объркан, но с две думи идеята е, че нейна публикация е спряна от д-р Фаучи, за да получи Робърт Гало признанието за откривател на ХИВ-вируса. Т.е. очаква се да повярваме, че току-що завършила колежа и постъпила в лабораторията на д-р Росети, някъде между 1980 и 1983 г. тя е на първа линия на на фундаментални научни изследвания за изолиране и потвърджаване на ХИВ, и че тя реално го е открила, но благодарение на намесата на д-р Фаучи, Робърт Гало си е приписал заслугите.

Последният, но абсолютно непогрешим тест за установяване на измамници, маскирани зад благородни цели, е наличието на финансов интерес.

Продажбата на стоки, включително напълно ненужни и на доста високи цени, е типичният бизнес модел на "конспираторите".

Създателят на сайта "Информационни войни" Алекс Джоунс, например, посрещава голяма част от предаването си на реклама на продуктите, които се продават на неговия сайт, от хранителни добавки и пакети с храна за оцеляване в извънредна ситуация до ръководство за оцеляване в ядрена война. В Измамата е изобличена, но не "измамата коронавирус" продажбата не е толкова директна, но е само на един клик разстояние, а моделът отново е информацията да предразположи публиката така, че да закупи предлаганата стока.

През 2014 г. Майковиц издава книга, наречена "Чума. Неустрашимото търсене на един учен на истината за човешките ретровируси и синдрома на хроничната умора, аутизма и други болести". През април 2020 г. излиза новата ѝ книга "Чумата на корупцията: връщане на вярата в обещанието на науката". Съавтор на Джуди е Кент Хекънлайвли, който се самоопределя като антиваксър номер 1 в света, а предговорът към книгата е написан от Робърт Ф. Кенеди-Младши, друг виден деец на антиваксърското движение (към което, както стана дума, Майковиц отрича да принадлежи).

Трудно е да повярваме, че видеото "Пандемията" съвсем случайно се появява само две седмици след публикуването на книгата.

В момента книгата е бест селър номер 1 в Amazon, а наличните количества са изчерпани. Цената ѝ е 16,53 долара за хартиено издание (предлагат се и употребявани копия на двойна цена) и 21,54 за електронно.

Написването на този текст изискваше целодневно усилие от цял журналистически екип, проверка на десетки източници, работа с високо специализирана материя и терминология. Заглавието, разбира се, е шега. Четенето му вероятно също ще изисква значително количество време и усилия от вас, читателите. За сметка на това, гледането на видеото отнема само 26 минути и не изисква нищо. Затова конспиративните теории често печелят битката. Но не и войната. Защото в дългосрочен план истината винаги излиза наяве, макар понякога това да отнема твърде много време и твърде много усилия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024