Снимка: © getty images

"Започнах да го вземам преди две седмици, защото смятам, че е добро, чух много добри думи за него."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нов ход в промотирането на хидроксихлорохина като лекарство за Covid-19, съобщавайки, че го използва ежедневно от седмица и половина. 

"Ако не действа, няма проблем - няма да пострадам от него. От 40 години се използва срещу малария," каза той по време на среща с представители на ресторантьорския бизнес. 

Действията на американския държавен глава влизат в противоречие с препоръките на учените - вече няколко изследвания стигнаха до извода, че хидроксихлорихина не е ефективен срещу коронавируса, а се появи и информация, че е възможно да създаде сърдечни проблеми.

Американската агенция за контрол по граните и лекарствата и Националните здравни институти в САЩ също предупредиха медикаментът да не се използва от болни от Covid-19. От FDA излязоха със становище, че това лекарство и хлорохина могат да предизвикат смърт или сериозни странични ефекти при пациентите.

Въпреки това Тръмп продължава систематично да застава зад неговата употреба. Аргументацията му?

"Ето моето доказателство - получавам много позитивни обаждания за него," каза президентът, като добави, че много доктори от "първата линия" са му изпратили писма, в които споделят, че използват хидроксихлорохина превантивно.

По негови думи лекарят на Белия дом е дал позволението си.

За пръв път темата бе повдигната от Тръмп преди два месеца, като впоследствие неколкократно срещна опозиция от медицинското общество.

В края на април  Власт срещу наука: Експерт е уволнен заради различно мнение за хидроксихлорохина в сравнение с Тръмп? , работил за американското правителство като директор на BARDA, обяви, че е бил уволнен, след като се е противопоставил на твърденията на президента. Дори директорът на Националния институт по алергиите и инфекциозните болести д-р Антъни Гаучи изрази своя скептицизъм относно използването на лекарството, преди позитивният му ефект и безопасността му да бъдат доказани. 

Това не е първото опасно изказване на лидера на САЩ пред медиите. През април той удиви научната общност с предложение да бъде проучена възможността да се инжектират дезинфектанти в телата на болните.

Макар някои да погледнаха с насмешка на думите на Тръмп, други ги приеха сериозно и бяха отбелязани смъртни случаи, след като хора започнаха да поглъщат почистващи препарати в опит да се предпазят от епидемията.

Прочети