Снимка: © Terminal1

Нощните заведения отново ще отворят врати за посетители от утре - понеделник (13 юли). Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, а след това Кирил Ананиев издаде официална заповед. Промяната е инициирана само два дни след като здравният министър забрани посещението на нощни клубове, барове и дискотеки.

"Считано от утре, 13 юли, се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър и при спазване на противоепидемични изисквания, съгласувани с браншовите асоциации", пише в актуалната заповед.

Министърът на здравеопазването и представителите на браншовите организации се споразумяха за диалог при всяка следваща промяна на противоепидемичните мерки, касаещи сектора, допълват от ведомството.

Втората промяна засяга провеждането на групови събития на открито и закрито като сватби, балове и кръщенета. Те ще се състоят при спазването на противоепидемичните мерки - дистанция от 1,5 метра и всички правила за дезинфекция.

"Това, което целим и правим, е да наблюдаваме ежедневно ситуацията в страната – всички числа и всички показатели, свързани със заразяването. Ангажиментът, който поеха собствениците на заведения, беше, че всички посещения и дейности, които се разрешават, ще бъдат организирани от строг контрол от тяхна и от наша страна", каза Начева на извънреден брифинг.

Първоначално тя отказа да отговори на въпроса на журналистите кое налага тази непоследователност в решенията на властите, но после заяви, че тя е резултат от предложенията на браншовата асоциация на собствениците на заведения, която "заслужава доверие".

От асоциацията съобщиха, че са изготвили противоепидемични мерки и са ги представили на министър Кирил Ананиев, а след това здравните власти са се съгласили с тях.

"Нашият бранш е единственият, който е затворен със заповед на министъра. Считаме, че нашите заведения, в които са инвестирани страшно много пари и в тях се спазват всички противоепидемични мерки, не са развъдник на зараза. Както знаете, в момента се събират страшно много хора по улиците и също не се спазват мерки. Тук става въпрос за 80 хиляди души, които изгубиха работата си за три месеца и половина, след това работиха и после отново спряха. Считаме, че е напълно безопасно да се посещават нощните заведения в този си вариант", съобщиха от организацията.

Допълниха още, че на всяка маса в нощните заведения ще могат да се събират до 4 човека. "Има си органи като РЗИ и Агенцията по храните, които минават и правят актове, ако има нарушения".

Начева добави, че "до момента нямаше противоепидемични изисквания за този тип заведения", а сега вече те са налице. Посочи, че е постигнато споразумение със собствениците на нощни заведения, че ако мерките не се спазват, съответните органи ще налагат глоби, а съответните барове и дискотеки могат да бъдат затворени.


Прочетете още:

200 заразени на ден?! Важното е купон да става

Без публика по стадионите, забраняват се посещенията на дискотеки и барове на закрито


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция